Berta Sándor

Szoftver a számítógép ellopása ellen

Az alkalmazás neve PCmapper és képes bármilyen ellopott vagy elvesztett asztali vagy hordozható számítógép felkutatására - gyakorlatilag bárhol a világon. Ehhez csupán az kell, hogy az adott eszközzel valaki megpróbáljon felcsatlakozni a világhálóra.

Egy új program sok idegeskedéstől kímélheti meg a számítógép- vagy notebook-tulajdonosokat. A korszerű technikai eszközök ma már az emberek mindennapjainak szerves részét képezik. Gyakran észre sem veszi az ember, hogy mennyire nélkülözhetetlenek és beépültek az életébe ezek a tárgyak. Hiányuk csak akkor tűnik fel, ha eltűnnek vagy ellopják őket. Erre az utóbbi problémára kínál megoldást egy német szoftverfejlesztő vállalat. A PC live cég székhelye a németországi Braunschweig városa melletti Vechelde nevű településen van.

A feltelepítése után a PCmapper egy egyedi azonosítóval látja el az asztali vagy a hordozható számítógépet, majd ezt a kódot automatikusan elküldi a központi rendszernek. A szoftver folyamatosan tájékoztatja a PC live céget az adott gép pontos tartózkodási helyéről, az IP- és a használt hálózati kártya MAC-címéről. Amennyiben a laptop vagy a PC eltűnik vagy ellopják és erről a tulajdonosa a céget értesíti, az ezt követő első internet-csatlakozás során a biztonsági rendszer erről tájékoztatja a szoftvert, amely válaszként e-mailben elküldi a gép pontos tartózkodási helyét. Erről pedig a vállalat tájékoztatja a helyi rendőri szerveket.

Minden előnye ellenére a PCmapper, illetve a hozzá kapcsolódó szolgáltatás egyrészt komoly adatvédelmi aggályokat vett fel, másrészt csak akkor működik, ha az eszközt megtaláló vagy ellopó személy fel akar csatlakozni az internetre. A vállalat tájékoztatása szerint ugyanakkor a szoftvert egyetlen operációs rendszer alatt sem képes egy kívülálló felismerni, nem lehet letörölni, sőt még a merevlemez újraformázása sem segít. Állításuk szerint a programot csak az aktuális biztonsági azonosítókód megadása után lehet a számítógépről vagy notebookról letörölni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sityi #23
    Magyarul a gyakorlatilag semmiért óhajtanak a készítők 39.95 / 35.95 €-t kihúzni a jobb sorsra érdemes bambuci lámák zsebéből? Ehh...
  • atlagember #22
    Aki bedől neki, annak úgy kell.
    (Ez a cikk véletlenül nem egy TV-Shop szintű reklámból lett idézve?)
  • fanatic #21
    gdisk 1 /del /all
    gdisk 1 /diskwipe /dod

    Na erre mit lép a program? Ez biztonsági törlés!
  • h4x0r #20
    Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb gépen (asszem Nótbukon is :-) lehet reteszelni a CMOS-t egy jumperrel.
  • immovable #19
    marhaság!!
  • Keldor #18
    lol
  • pemga #17
    Szerintem valami Blikkesítő-vel mentek át azon a doksin :). Ebből a mondatból: Although PcMapper will hook all formatting commands preventing erasing your data from within windows it is possible to format any hard drive by booting the machine from DOS or other OS system via floppy or other external device. Vagy másik helyen: PcMapper Pro cannot be formatted from within Windows. All formatting commands are blocked therefore preventing fdisk and format.. Ebből a blikkesítő után ez lett: A vállalat tájékoztatása szerint ugyanakkor a szoftvert egyetlen operációs rendszer alatt sem képes egy kívülálló felismerni, nem lehet letörölni, sőt még a merevlemez újraformázása sem segít.. Hol van a hiba? :))
  • noss #16
    Újabb eszméletlen nagy butaság eszméletlen nagy buta emberszabásúaknak...

    NEM hírértékű!!!
  • pemga #15
    Sehogy, ők ilyet sehol nem állítottak. Ezt a cikk szerzője vette valahonnan :).
  • Advanced User #14
    "Szoftver a számítógép ellopása ellen" Ez már csak azért is hülyeség, mert attól ugyanúgy el tudják marni a gépet, de ha bekötnének valami elektromos sokkolót retinavizsgálóval ötvözve az már 1 fokkal biztosabb lenne. A másik meg, ha ellopják akkor nem biztos, hogy lesz a világhálóra kötve. Ilyenkor megáll a tudomány. Gondoljanak bele hány embernek nincs otthon még internete, látszik ezt se kis hazánkba tervezték...