Gyurkity Péter

Befejeződik az Xbox gyártása

Az Nvidia első negyedéves pénzügyi teljesítményét összegző megbeszélésen elhangzott, hogy a Microsoft nem vásárol több alkatrészt a grafikus kártya gyártó vállalattól, így lezárul az Xbox konzol gyártása.

A fejleményről Marvin Burkett, az Nvidia pénzügyi igazgatója számolt be előadásában, és megjegyezte, hogy a vállalat már be is fejezte a szóban forgó alkatrészek gyártását. Közlése szerint a második negyedévre már egyetlen példány sem marad raktáron. "Az Xbox felfelé ívelő pályájának végére ért. A 2006-os pénzügyi év első felére jósolt bevételek jócskán elmaradnak a korábbi eredményektől, amit várhatóan csak a grafikus processzorok és alaplapi vezérlők piacának harmadik negyedévre prognosztizált növekedése egyenlít majd ki" - jelentette ki Burkett.

Az Nvidia összesített eredménye ugyanakkor jelentősen javult: az előző év hasonló időszakához képest a bevétel 24 százalékkal nőtt, míg a tiszta nyereség csaknem megháromszorozódott. Nem csoda, hogy Jen-Hszun Huang, a vállalat elnök-vezérigazgatója büszkén jelentette ki, hogy sikerült újra stabil növekedési pályára állítani az óriáscéget.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az eredeti Xbox gyártásának leállítása némileg meglepő, hiszen az elemzők többsége - mint például a Goldman Sachs - azt jósolta, hogy a konzolok gyártása az Xbox 360 bemutatkozása után is folytatódik majd, és nemrég a Microsoft is megerősítette, hogy új játékszoftverek egészen 2007-ig biztosan megjelennek. Igaz, arról már a szoftvercég sem nyilatkozott, hogy a konzol értékesítése 2005 után is folytatódik-e.

Mindeközben az új konzol meglehetősen vegyes fogadtatásban részesül. A bemutatót követően rendkívül szerteágazó vélemények hangzottak el a Microsoft új üdvöskéjéről, és míg egyesek szerint az Xbox 360 brutális erőgép, mások egyszerűen "ocsmány"-nak titulálták a játékgépet. A megosztottság nemcsak a külső kinézetet, hanem a technikai részleteket illetően is megfigyelhető, ugyanis többek szerint hiba a DVD lejátszó alkalmazása, amikor már a küszöbön állnak a következő generációs szabványok, amelyek előbb-utóbb a a DVD örökébe lépnek majd.

A vitákat valószínűleg csak a PlayStation 3 megjelenése zárja majd el - akkor dől el, hogy a Sony és a Microsoft jól taktikázott-e, és hogy nem volt-e hiba az Xbox korai bemutatkozása, illetve a következő generációs PlayStation megjelenésének elhúzódása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Caro #40
    Igen, a gyors indulást sokszor felírják a konzolok javára.
    De a TV felbontása viszont nem tudom mire alkalmas. Még S-videon is átvive elég rossz képe van, a szövegek gyakran olvashatatlanok. A PC sokkal jobb grafikát ad mint a konzol(jó videókártyával persze), de azon nem kell csodálkozni, hogy 1024x768x32 biten nem lesz annyi az fps, mint a tvre kapcsolt ócska 720x576x16 bites felbontáson.
    Majd ha jön a HDTV, akkor majd meggondolom ezt az állításom. Akkor már nagyobb létjogosultságuk lesz.
    Szerintem az lenne a legjobb, ha MINDEN ami digitális áramkör PC(vagy valami közös szabvány) kompatibilis lenne. Akár otthon is összedobhatnád a konzolodat. És így minden alkatrész kompatibilis lenne egymással. Igaz, hogy ez a teljesítmény rovására menne, de a jövő hardverénél talán ez nem lesz gond. Meg a konzolokkal az a baj, hogy igaz, hogy visszafele kompatibilisek, de egymással nem. Meg konzolra nem tudok teamspeaket installálni. Márpedig az a netes játékokhoz nélkülözhetetlen. Szóval nem kell szidni azt a szegény PC-t, neki sokkal több dologra kell figyelnie, mint egy ilyen konzolnak, ahol egyszerre csak egy alkalmazás fut. Megaztán az op'rendszer eléggé lenyúlja az erőforrásokat. Kivéve, ha dost használsz. :D
    De a maga idejében az is lenyúlta az akkori erőforrásokat. Ennek ellenére én nekem nem kell full extrás windows, jobban örülnék, ha beférne 128 mega ramba, és onnan futna. De akkor gyorsan.
  • Caro #39
    Az X850-et azért írtam, mert most az a legtáposabb, de majd nyilván jönnek jobbak. Nyilvánvaló az is, hogy nem lesz olcsó, de a PC-nek pont a modularitás a lényege. Ezért tudott anno elterjedni. Mert mindenre alkalmassá tehető, ha nem is éppen olcsón.
  • Lenny #38
    Én értek a PC-hez elég jól mégis nekem taláták ki a konzolokat. Miért? Mert csak beteszem a lemezt és megy. Nem kell szenvedni az installal, beállításokkal,crackkel, nem jelenik meg 15 hibaüzenet. Aztán kényelmesebb is a kanapéról, fotelból tolni egy nagy TV-n, a házimozin. Arról nem is beszélve, hogy optimalizálni "kicsit" könnyeb konzolra.
    Ahhoz, hogy a PC-d olyan grafikát tudjon majd mint egy nextgen konzol, ahhoz meg nem egy kártyát kell majd kicserélned, hanem az egész bádogdobozt vághatod a kukába, utána meg mélyen a zsebedbe nyúlhatsz (olyan 300000-400000 Huf mélyre). És még akkor is ott görnyedsz a kis monitord előtt és szenvedsz, hogy bazz mér' akad, mi ez a hiba, köcsög windóz!
  • dez #37
    Gondolod, hogy egy 2 magos x86 felér egy 3 magos PPC-G5 (szerű) procival, aminek egy magja kb. 2x erősebb egy x86 magnál...? Pedig az új GPU-khoz kell az erő... Az új grafkártyán az X850-et érted? Neked az R520-ra lenne szükséged, ami 1 év múlva sem lesz túl olcsó.
  • Caro #36
    A konzolokat olyanoknak találták ki, akik nem értenek a PC hez. A konzol ára nem fog sokkal leljebb menni, de az X850-é igen. És akkor csak annyit csinálok, hogy a PC-ből kihúzom a régi kártyát, és belerakom az újat. És máris lenyom bármilyen xboxot a gépem. Na lehet, hogy nem fél éven belül, de mondjuk egy éven belül.
  • Mihail #35
    biztos lesz feketében is, nem kell parázni
  • smv #34
    Szerintem az első doboz jobban nézett ki
  • dez #33
    Kicsit más színben jobb lenne.
  • dez #32
    Majd ha ezek a cégek Magyarországról is továbbállnak (munka szempontjából, főleg magasan kvalifikált), akkor majd elgondolkodik... :) (Persze, ez majd akkor lesz, ha itthon "túl magasak" lesznek a fizetések, és akkor majd valami egyéb munkát végezni sem lesz olyan rossz anyagilag. Ja, csak egy új szakma, miegymás... :P)
  • NEXUS6 #31
    Ja és hogy higgadtabban is válaszoljak, a M$ évi 1.5 mrd veszteséget produkált a régi x-ből!

    Ennyi pénzért az ember elvárhatná, hogy valami igazán dizájnosat tegyenek le az asztalra, ne egy megolvadt szovjet hegesztőtrafót!

    Mondjuk nekem tetszik;)))