Gyurkity Péter

1000 MHz-es DDR2 memórián dolgozik az OCZ és az ASUS

A nagysebességű, alacsony késleltetésű memóriáiról ismert OCZ Technology bejelentette, hogy az ASUS szakembereivel közösen átlépték az 1 GHz-es álomhatárt, és még idén piacra dobnák az új memóriákat.

A közleményből kiderül, hogy az 1000 MHz-es órajelet laboratóriumi körülmények között sikerült elérniük, de a két vállalat abban reménykedik, hogy az új fejlesztésekhez az otthoni felhasználók is mihamarabb hozzájutnak. Ezt az eltökéltséget tükrözte Dr. Michael Schuette, az OCZ Technology fejlesztői és kutatói részlegének igazgatójának nyilatkozata, amelyben többek között kijelentette, hogy az 1000 MHz-es álomhatár átlépése jelentős fejlődést jelent az egész PC piac számára, ezért mindent megtesznek annak érdekében, hogy az új fejlesztések mihamarabb kereskedelmi forgalomba kerüljenek.


Az igazgató hangsúlyozta, hogy a kiváló eredményt az alaplapgyártóval folytatott szoros együttműködésnek köszönhetik, és az ASUS szakemberei nagy segítségükre voltak a fejlesztés során. "Büszkék vagyunk arra, hogy az 1000 MHz-es határ átlépése az OCZ Technology kiváló memóriáinak és saját, P5WD2 jelzésű alaplapunknak köszönhetően vált lehetővé" - jelentette ki Raymond Chen, az ASUS észak-amerikai részlegének alelnöke, hozzátéve, hogy az első PC2-8000 modulok jelentős teljesítménytöbbletet biztosítanak majd a játékosoknak és a számításigényes alkalmazásokkal dolgozó szakembereknek.

Igaz, az álomhatár átlépése egyeseknek már korábban sikerült: a Legit Reviews' áprilisi cikke szerint egy felhasználói csoport az eredetileg 667 MHz-en üzemelő Corsair XMS2-5400UL modulokat húzta túl, és speciális hűtés nélkül egészen 1174 MHz-ig eljutottak.

Jelen esetben azonban hivatalos bejelentésről van szó, és a két vállalat nyilván szeretné minél hamarabb piacra dobni az új termékeket, bár arról nem árultak el bővebb információt, hogy ez pontosan mikorra várható. Az OCZ kínálatában jelenleg a PC2-6400 modulok viszik el a pálmát, amelyek CL4 3-3-8 időzítés és 2,1 voltos feszültség mellett 800 MHz-en üzemelnek - ez jelentős emelést jelent a DDR2 eredeti, 1,8 V-os üzemi feszültségéhez képest.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #9
    Bocs, egy kis korrekció: a sávszél nem a bitek számát jelenti, hanem általában az egységnyi idő alatt átvihető adatok mennyiségét (pl. MB/s). És úgy tudom, az alaplapi SD-RAM és DDR-RAM modulok 64 biten szállítják az adatokat, a DDR abban különbözik, hogy órajelenként két bitet (felfutó élnél is és lefutónál is egyet). A DDR2 is ilyen, csak mások az időzítések.
  • arty #8
    bérmi jöjjön, csak rambus ne :) elég volt egyszer ..
  • merlin11 #7
    Manapság a kapható RDRAM-ok többsége 800 MHz-es, 1066 MHz-es példányokat is lehet már itt-ott látni és hamarosan itt a következõ állomás, az 1200 MHz. A modulok maguk is változnak, 16 bitrõl 32-bitre, illetve 64-bitre. Ez ugyanaz az evolúciós létra, amin a DRAM modulok is keresztülmentek.

    Bővebben:

    http://www.tomshardware.hu/business/01q4/011024/rdf2001-03.html
  • hornbali #6
    Szép eredmény. De nemsokára itt lesznek az XDR memóriák is, amik még magasabb órajelen üzemelnek.
  • PLaci #5
    sávszél:

    Rambus = 64 bit
    SD = 128bit (256bit egyes VGA kártyákon)
    DDR = 256bit (128bit egyes VGA kártyákon)
    Nem tudom, hogy a DDR2 mit használ.

    Hiába volt magas a MHz-e, ha a valódi sávszélje nem volt magasabb.
  • dez #4
    Na ja, de ott nem az egész chip ment azon a frekin, csak a busz (ráadásul azt hiszem csak 8 bites volt, tehát 32 bitet 4 ciklus alatt vitt át, vagy valami ilyesmi).
  • Killgore #3
    ott van ott van, de azért már utol van érve:)
  • tehen_m #2
    Már régen utolárták és lehagyták....
  • merlin11 #1
    Anno! Samsung Rambus 1066Mhz és még ma is ott van a toppon! (bár már nem gyártják:( ) És még csak most kezdik majd utol érni :(