Berta Sándor

Norvégiában 100% felett a mobilellátottság

Norvégiában a mobiltelefonok száma meghaladta a lakosok számát, azaz a skandináv országban több a készülék, mint amekkora a népesség.

A technikai fejlettség sokak szerint egy adott ország gazdasági fokmérője. Hogy egy államban hány televízió, mobiltelefon vagy számítógép jut egy lakosra, az mindenképpen beszédes adat abban a tekintetben, hogy mennyire gazdag egy ország. A norvég Telekommunikációs és Postai Szabályozási Hatóság képviselői Oslóban jelentették be, hogy 2004-re a kártyás vagy számlás mobiltelefon-előfizetéssel rendelkező személyek száma elérte a 4,72 millió főt. Mindez azt jelenti, hogy a skandináv államban 102 százalékos a mobil készülékekkel való lefedettség, vagyis - némileg abszurd példával élve - még a csecsemőknek és a néhány éves kisgyerekek is van már mobiltelefonja.

A valóságban ezzel szemben, hogy egy norvég fiatalnak vagy felnőttnek ma már gyakran két mobiltelefonja van: egy saját, magánhasználatú és egy céges készüléke. Ezzel a növekedéssel párhuzamosan Norvégiában drasztikusan csökken a vezetékes telefon-előfizetések száma. Hagyományos vezetékes vonala ma már csak a norvég háztartások 17%-ának van.


Magyarországon még nincsenek ennyire túlsúlyban a mobiltelefonok a vezetékes telefonokkal szemben, de az arány már közelít nálunk is. A Nemzeti Hírközlési Hatóság legfrissebb adatai szerint hazánkban tavaly június óta folyamatosan csökken a fővonalak mennyisége - jelenleg valamivel több mint 3,5 millió van. A mobil előfizetések száma pedig a 9 milliót ostromolja. Jól megfigyelhető tendencia ugyanakkor, hogy Magyarországon is egyre több a mobilelőfizetés és egyre kevesebb a hagyományos vezetékes telefon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pharaoh #9
    Hiába van sok mobil, soka a kátryás, aki alig használja. Az meg olyan a cégnek, mintha nem is lenne.
  • Caro #8
    Igen, de a WiMAX az optikához képest még mindig lassú ;). És közel sem olyan megbízható. A vezeték nélküli eszközök sávszélessége erősen függ a légköri viszonyoktól :)
  • Caro #7
    Ha nálunk 9 millió mobil előfizető van...
    AKKOR MIÉRT KERÜL EGY SMS TÖBB MINT 20 FORINTBA!?
    Ez vicc. 160 bájtnyi információ! 20 Ft.
    Jöhetne már valami mobil-korlátlan net. Aztán akkor lenne VoIP telefon.
  • [HUN]PAStheLoD #6
    ha a wimax bejön, nem kell a vezeték se ;]
  • Mipi #5
    A vezetékes vonalakat már csak az ADSL mentheti meg. Mert ugye az ADSL hez vezetékes vonal kel.
  • ffxi #4
    Biztos nagyon 'occsó':)
  • tomo #3
    majdnem rimel is
  • tomo #2
    majdnem rimel is
  • Supergamer_real #1
    "azaz a skandináv országban több a készülék, mint ahány ember náluk él."

    Ez aztán a szép magyar mondat.