CW Számítástechnika

Hardverfüggőek lesznek a Longhorn képességei

Az egyes változatok között azonban nem csak grafikában, hanem képességekben is lesznek különbségek, az erősebb számítógépek többet hozhatnak ki a Longhornból.

Noha a Microsoft a következő generációs Windows futtatásához legalább 3 GHz-es processzort és 512 megabájt memóriát ajánl, a szoftver az első tesztek szerint gyengébb gépeken is elindul, akár 128 megabájt memóriával is beéri. A kisebb teljesítményű rendszereken azonban nem lesz elérhető a Longhorn összes új funkciója, összességében a megjelenés sokkal jobban hasonlítani fog a Windows XP-re, mint a Longhornra - mondta Richard Russel, az operációs rendszer egyik fejlesztője.

A Microsoft programozói úgy alakították ki a Longhornt, hogy annak grafikus megjelenítési képességei igazodhassanak a számítógép teljesítményéhez. A hírek szerint legalább négy különféle "fokozat" (Aero, Aero Glass, To Go, Classic) közül választhatnak a felhasználók, amelyek közül a legerősebb gépekhez igazított "Aero Glass" csúcsváltozat háromdimenziós hatásokat és áttűnéseket is tartalmaz. A "To Go" kódnevű megjelenítési sémát kifejezetten noteszgépekhez igazították, ez kevesebb speciális effektust tartalmaz.A Longhornban is lehetőség lesz arra, hogy a Windows XP-hez vagy Windows 2000-hez hasonló grafikus felületen dolgozzunk, ez a "Classic" beállítás.

A Microsoft előző operációs rendszereihez képest nagy újdonság, hogy a képességekben is lesznek különbségek, ugyanis a régebbi Windowsok vagy teljes pompájukban élvezhetőek voltak, vagy egyáltalán nem futottak, a felhasználónak alig-alig volt lehetősége a finomhangolásra. A Microsoft a napokban hozta létre a "Longhorn-ready" programot, amelynek keretén belül a Longhorn minden képességét kihasználó, erősebb konfigurációkat megjelölik, így a vevőik biztosak lehetnek benne, hogy a rendszeren teljes pompájában futhat a következő Windows.

Nagy feladat a Microsoft számára annak eldöntése, hogy a Longhorn hogyan igazodjon a gyengébb hardverekhez, mely képességei maradjanak bekapcsolva és melyek tűnjenek el. Russel elmondta, ha valaki régebbi operációs rendszerét cseréli Longhornra, a beállítások automatikusan a gép képességeihez igazodnak majd, de a felhasználónak lehetősége lesz a finomhangolásra. A számítógépgyártók is a géphez igazított beállítással adják majd át a longhornos konfigurációkat, de természetesen a vevő ezeket megváltoztathatja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jefferson83 #12
    Te jó ég most nézem rendesen elgépeltem, természetesen vaJon akart lenni
    Még jó,hogy nem szoltatok le
    Yetivel meg teljes mértékben egyetértek. Milyen új funkciói lehetnek ami így zabálja a vasat ( és emellet még valami értelme is van )?
  • Drawain #11
    Az már régen rossz ha ekkora gépigénye van recommended egy operációs rendszernek. A felhasználói felülete csodálkoznák ha annyival szebb lenne mondjuk egy KDEnél, s ott bárki szabadon skinnezheti és effektezheti tele a desktopját, és vígan elzötyög egy 800ason is!
    A jelenlegi s az utolsó egy év processzorkínálatát tekintve egyáltalán nem gondolom, hogy az átlagpc 3Ghzes lenne gb rammal egy éven belül.
  • asdefge #10
    Portolják le az otthon lévő 2 db Spectrumomra. 3.5 MHz Z-80, 48 kB RAM. Egy kétes hitelű "oprendszer" miatt juszt se veszek új gépet :-)
  • dez #9
    (Mármint bőven nem használtad fel, tehát pl. megmaradt a fele, vagy nagyobb memóriánál akár 1-2 giga.)
  • dez #8
    "1 gigával lágyan siklik, mint Balatonon a vitorlás könnyű nyári szélben"

    Aha, feltéve, hogy nem úgy dolgozol, hogy több program fut, és több órát töltesz az egyikkel, utána lépsz át a másikba, stb., mert akkor - hiába nem használtad fel az egész memóriát - állandóan vissza kell töltenie a swapból az időkozben "önszorgalomból" kilapozottat...
  • Garfield #7
    Szükség nincs, de ez javasolt, vagyis én azt veszem ki, hogy egy ilyen konfig használata esetén ül ki mosoly a felhasználó arcára és használja boldogan a gépet.

    A Windows XP-nek sem kell 512 mega vagy 1 giga RAM, elvan az 256 megán is: igaz, hogy veszettül kerregeti a vinyót meg lassú, de megy; ezzel szemben 1 gigával lágyan siklik, mint Balatonon a vitorlás könnyű nyári szélben (hogy költői legyek).

    Szóval szerintem ne keverjük "minimum" és "recommended" fogalmakat.
  • Yeti #6
    Merhogy pl én nem bírok elképzelni olyan oprendszerre tartozó funkciót, amihez 3GHzes procira van szükség. És szerintem Drawain is valami hasonlóra gondolhatott.
  • Garfield #5
    Mellesleg emlékszem, hogy ugyanez a műhiszti volt anno az XP megjelenésekor is...
  • Garfield #4
    Merthogy?

    Cirka egy év múlva jelenik meg a Longhorn, szóval addigra vígan az átlag környékén jár majd és ahogy a fenti cikk is írja, ez a konfig a csúcsszuper-csilivil üzemmódhoz kell.
  • jefferson83 #3
    Valyon az oprendszer mellett más programokat lehet majd futtatni?