MTI

Kovács Kálmán szerint a kábeles telefoné a jövő

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter szerint elsősorban a kábeles hálózaton történő telefonszolgáltatás járulhat hozzá Magyarországon a szolgáltatási színvonal emeléséhez és e szakág modernizációjához.

A miniszter az Európai Kábelkommunikációs Szövetség Budapesten tartott konferenciájának szünetében sajtótájékoztatón kifejtette, hogy a kábelen folyó szolgáltatásnak meghatározó szerepe van a széles sávú kommunikációban mind Európában, mind Magyarországon. A háromnapos európai nemzetközi tanácskozáson több mint 400 résztvevő van jelen. Kovács Kálmán a kábeles szolgáltatás fejlesztéséhez jelentős tőkebevonást tart szükségesnek. Az MTI kérdésére közölte, hogy ez a forrás több száz milliárd forintra tehető, ám valószínűsítette, hogy a szolgáltatók a szükséges technikai és technológiai fejlesztéseket olcsóbban is végre tudják hajtani, mivel az alkalmazott megoldások időközben olcsóbbá válnak.

A miniszter jelezte azt is, hogy jelenleg tárgyal az Országgyűlés arról a törvénymódosításról, amely lehetővé teszi a kábelszolgáltatók számára Magyarországon a területi versenykorlátok eltörlését. Kovács szerint viszonylag kis gazdasági egységek is rentábilisan működhetnek kábelszolgáltatóként, ám az informatikai kormányzat ösztönözni kívánja a területi együttműködést e téren.

A sajtótájékoztatón ismertették az úgynevezett Ovum jelentést, amelynek lényege, hogy sok éves beruházás és szerkezeti átalakítás után a kábelszolgáltatás szilárdan visszakerült az infrastruktúrafejlesztés fő áramlatába, mint a verseny és a növekedés hajtóereje. Ahol a szolgáltatók bevezetik a háromfunkciós szolgáltatást, azaz az internet, a televízió és a telefon egy kábelen történő elérhetőségét, ott a széles sávú internet lefedettség akár háromszor magasabb is lehet az átlagnál, a telefonszolgáltatás pedig lényegesen olcsóbb a normál szolgáltatókénál.


Joe Zuravle, a UPC vezérigazgatója, Kovács Kálmán és Kovács Nimród, a UPC elnöke

Manuel Cubero, az Európai Kommunikációs Szövetség (ECCA) elnökhelyettese úgy fogalmazott, hogy a kábelkommunikáció súlyának növelése az általa képviselt szövetség célja és ezért szorosan együtt kíván működni az Európai Unió döntéshozóival a tekintetben, hogy az unió versenyképes legyen. A sajtótájékoztatón írták alá az Eurocable Labs és a Cable Labs (USA) stratégiai együttműködési szerződését, amelynek célja, hogy a két szervezet szabályozási és szabvány szinten is együttműködjön.

Kovács Nimród, a UPC közép-európai csoportjának elnöke az MTI-nek elmondta: Magyarországon a négymillió háztartásból mintegy másfél millióban van kábeles szolgáltatás. Ez a kábelszolgáltatók számára becslések szerint évente 38-40 milliárd forintos bevételt jelent. A UPC közép-európai vezetője szerint Magyarország a kábelszolgáltatást tekintve nem marad el a fejlett nyugati országoktól. Erre példaként a vállalat által nyújtott telefonálási lehetőséget említette.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #35
    "Ezért fontos anyagilag támogatni a kisebb szolgáltatókat"
    És akkor gondolom ezért dotálja kedvenc SZAKÉRTŐ kormányunk a Fatávot. :(
  • valaé valaé ná #34
    "Látom szelektíven olvasol. Freestart, Kiwi. Ezek INGYENES szolgáltatók voltak, de ugyanúgy kellett csengetni a hívásért, mint most."

    Én nem olvasok szelektíven, én megéltem ezeket a dolgokat. A fent említett két szolgáltató döglődött (az egyik meg is döglött), nem lehetett becsatlakozni és félóránként vagy óránként bontott, tehát lőttek a matáv kedvezménynek.
    Azóta a freestart használható lett, meg még vagy 4-5 jött hozzá. Én ezeket értem ingyennet alatt.

    "Vagy valamelyik olcsóbb broadband előfizu, akár korlátosan is. Sőt! Még a GPRS Net is, hiszen legalább nem helyhez kötött és nem kell előfizetési díjat is fizetni a Fatávnak, mint az ingyennetnél. INGYENnet, nevetséges még a neve is... :("

    Már ne haragudj de a dialup-ról beszéltünk.
    A matávot és az összes monopol szolgáltatót el kéne már felejteni a francba. Csak sajnos nem lehet. Mert kis hazánkban nem éri meg kiépíteni a hálózatokat részint tőkehiány részint a tömeges érdeklődés hiánya miatt. Ezért fontos anyagilag támogatni a kisebb szolgáltatókat. Hogy ne csak a multik szolgáltassanak, mert akkor sose lesz olcsóbb.
  • Pheel #33
    "Nyugatról beszélsz és már csak egy országba tudsz kapaszkodni"
    Egy országot hoztam fel példaként, mert mindenáron példát akartál. Ez azért közel sem ugyanaz. A te kezed sem törik le, ha beírod google-nak, hogy dialup unlimited price.

    "De a díjmegosztás miatt van viszont normális ingyen internet. Azelőtt meg az nem volt."
    Látom szelektíven olvasol. Freestart, Kiwi. Ezek INGYENES szolgáltatók voltak, de ugyanúgy kellett csengetni a hívásért, mint most.

    "Aki ma nem letölteni akar, annak előnyösebb az ingyennet."
    Vagy valamelyik olcsóbb broadband előfizu, akár korlátosan is. Sőt! Még a GPRS Net is, hiszen legalább nem helyhez kötött és nem kell előfizetési díjat is fizetni a Fatávnak, mint az ingyennetnél. INGYENnet, nevetséges még a neve is... :(
  • valaé valaé ná #32
    Én belekötni ? Nyugatról beszélsz és már csak egy országba tudsz kapaszkodni. Van ott egyáltalán díjmegosztási törvény ?
    Te nem érted meg, hogy a díjmegosztás miatt szűnt meg az általány. De ehhez a politikának semmi köze nincs, mert a matáv mint magáncég csinál baromságokat.
    De a díjmegosztás miatt van viszont normális ingyen internet. Azelőtt meg az nem volt.
    Havi 4 rugót perkáltunk az internetszolgáltatónak, 4500-öt a matávnak a bagolyinternetért, meg kétezervalahányszáz volt a telefonelőfizetés.
    Ezt sírod vissza ? Én nem.
    Aki ma nem letölteni akar, annak előnyösebb az ingyennet. Legalábbis annál ami volt.
  • Pheel #31
    Elnéztem, az tényleg kábeles, de ez nem az és még olcsóbb is :-P
    http://www.aol.co.uk/products/anytime/index.html

    "Amúgy az előbb még nem számított az ár, mostmeg hirtelen igen"
    Nem, most sem számít jobban az ár, csak már nagyon nem tudsz mibe belekötni...
  • valaé valaé ná #30
    Ha jól látom ez egyrészt kábeles dolog (mint az UPC), másrészt csúcsidőn kívül korlátlan a beszélgetés.

    Amúgy az előbb még nem számított az ár, mostmeg hirtelen igen.
  • Pheel #29
    http://www.home.ntl.com/invt/phoneandsurf

    Phone & Surf - £30.99 per month

    11000 HUF és korlátlan beszélgetés is van benne. Talán másfél perc alatt találtam?

    Hozzátenném, hogy Magyarország nagyobb részén ma SINCS szélessáv lehetőség elfogadható áron...
  • Pheel #28
    Nem az ára a lényeges, hanem a tény, hogy lehetséges. És lehetséges volt akkor is, amikor nálunk mindenkinek volt. BTW EU-s rendelkezés szabályozza és a mindenkori korlátlan nethez képest alakul az ára, az alapján, hogy mennyivel kisebb sávszélességet nyújt.
  • valaé valaé ná #27
    Akkor egy linket légyszi, főleg az áráról meg az összköltségről.
    Az ADSL-el is sokan dobálóztak, hogy mennyivel olcsóbb nyugaton, oszt kiderült hogy nem is annyira, ha minden költséget belevesznek.
  • Pheel #26
    "Tőlünk nyugatabbra sokminden másképp van. De ilyen általány nem volt sehol ny-európában az biztos"
    Nagy Britanniában létező dolog volt és ma is az, pedig az eléggé nyugat Európa vagy mi.