SG.hu

Kevés itthon az IP-alapú telefon-alközpont

Több mint tízezer hazai intézménynek van telefon-alközpontja. A digitalizáltság foka az üzleti szféra arányait közelíti, az IP-alapú megoldásokra viszont még a döntéshozók sem készültek fel eléggé.

Telefon-alközponttal a hazai intézményi szféra szervezeteinek közel kétharmada, 64 százaléka rendelkezik legalább egy telephelyén - olvasható a Bell Research legutóbbi kutatási eredményei között. Az egyes intézményi szegmensek ellátottsága között azonban számottevő különbségek figyelhetőek meg: míg a központi költségvetés alá tartozó intézményi körben szinte teljes, 96 százalékos az alközponti penetráció, az oktatási szegmensben csupán minden második intézmény rendelkezik ilyen berendezéssel.

A hazai intézményi struktúra sajátosságainak köszönhetően a kicsivel több mint tízezer, alközponttal ellátott szervezet legnagyobb hányada, 45 százaléka az önkormányzati forrásokból gazdálkodó körbe tartozik, és egyharmadot képviselnek az alacsony penetrációs mutatóval jellemezhető, de az alapsokaságban nagy számosságú oktatási intézmények.


Az alközponttal rendelkező hazai intézmények túlnyomó része, 87 százaléka egy ilyen berendezést működtet. E magas arány mögött elsősorban az önkormányzati finanszírozású, illetve az oktatási intézmények sajátosságai állnak, e szegmensekben mindössze 2-3 százalékot képviselnek a 3 vagy több alközpontot üzemeltető szervezetek; ezzel szemben a központi költségvetés alá tartozó intézmények közel 6 százalékánál tíz vagy több ilyen berendezést találunk.

Az intézményi szférában használt alközponti berendezések nagyjából fele digitális, ami megközelíti az üzleti szférára jellemző 55 százalékos arányt. Az egyéb infokommunikációs területeken is általában a legfejlettebbnek tekinthető központi költségvetési szegmensben a digitális technológia erős dominanciája figyelhető meg, míg az oktatási és egészségügyi intézmények többségében analóg alközpontokat használnak. Az alközpontot használó intézményeknek mindössze 12 százaléka rendelkezik az IP-telefóniára felkészített berendezéssel. Megjegyzendő viszont, hogy a kutatásban meginterjúvolt távközlési döntéshozók negyed-ötödrésze nem tudott nyilatkozni az eszközparkról.

Az intézményi szféra technológiai alulin­for­mált­ságára, az ismeretek hiányosságaira utal az is, hogy a válaszadók csupán kevesebb mint egytizede tartja magát jól tájékozottnak az IP-alapú megoldások területén, a telekommunikációért felelős vezetők mintegy fele - saját bevallása szerint - még nem igazán hallott róluk.

Ez komoly veszélyt jelenthet az intézmények számára, hiszen egy esetleges távközlési fejlesztés tervezése során az információhiány tízből kilenc esetben szűk keresztmetszetté válhat. Elvi kitörési pontot jelenthet a megoldás-tanácsadás, azonban a büdzsékorlátok ritkán teszik járhatóvá ezt az utat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sun1 #5
    Olcso epp nem olcso. Full cisco cucc, 4 Mbit/s berelt vonal. Az en asztalomon ez van:
    http://blog.kiwi.hu/pix/telefon.jpg
  • [HUN]PAStheLoD #4
    Konkrét árat nem tudom mutatni , de igazából routerekről van szó, lévén IP alapú a dolog , és ezek - főleg kis teljesítmény , kis falu alapon - nem kerülnének sokba .. főleg ha a matáv a német t-mobil vagy deutsche telekom cuccait építi be..
  • Lacc #3
    Ez bizony tény, az IP-telefonálásra alkalmas telefonközpontok, licenszek milliós nagyságrendbe tartoznak, és igencsak hosszútávon hozzák csak be az árukat, és csak nagy vállalatok/intézmények számára.
  • okiteki #2
    Hat az olcsosághoz annyit tennek hozzá hogy maga az infrastruktura az nagyon sokba kerül, és maga a megfelelő sávu internetkapcsolat ami kell az sincs ingyen hozzá ugyhogy vissza az agarakkal !

    Per pill rohatt drága maga az átállás igaz sokat lehet megtakaritani tapasztalatbol tudom de ahhoz hogy ez müködjön megfelelő drága eszközök kellenek.
  • [HUN]PAStheLoD #1
    ehh.. majd 2020-ban mikor már az ipv6-ot is kétszer leváltottuk, eszmélnek fel a magyar közintézményekben, hogy jéé ez milyen kúl .. meg milyen ócsó , mert csak net kell hozzá és hálózaton belül (épületen belül , épületkomplexumon belül, városon belül) nem is terheli az országos sávszélt..