Gyurkity Péter

A processzorpiac egynegyedét akarja az AMD

Hector Ruiz, a processzorgyártó vezérigazgatója szerint a piac látványosan növekedik majd az elkövetkezendő hónapokban, és vállalata ez idő alatt jelentős mértékben növelheti piaci részesedését.

Az AMD a processzorpiac 25 százalékát szeretné megkaparintani, ami megfelelő kiindulópont lenne a további terjeszkedés szempontjából. "A processzorpiacon jelenleg is jól teljesítünk, de a mutatókat még tovább javíthatjuk az elkövetkezendő hónapokban. A következő öt évben erre támaszkodva szeretnénk kiterjeszteni piaci részesedésünket, és újabb partneri szerződésekkel növelnénk befolyásunkat" - jelentette ki Ruiz. Bár a processzorgyártó piaci részesedése 2003 óta folyamatos növekedést mutat, a vállalat elsősorban a költséghatékony termékek piacán ért nagy sikereket, és főként az Athon XP, valamint a Sempron processzorok növekvő népszerűségének köszönhette a javuló teljesítményt.


Hector Ruiz

Kétségtelen ugyanakkor, hogy a belépő szintű processzorok nem növelik látványosan a bevételeket, így még jobban szolgálná a vállalat érdekeit, ha még nagyobb szeletet harapna ki a középkategóriából. Ez a folyamat már megindult, és az Athlon 64 processzorok révén az AMD ezen a téren is javuló eredményekről számolhatott be. "Szeretnénk jelentős mértékben növelni piaci részesedésünket, és végső célunk a 25 százalékos részesdés elérése. Terveinkben szerepel újabb partneri szerződések megkötése, de eddig mindössze egyetlen ilyen szerződést sikerült tető alá hozni, mégpedig a Chartered Semiconductor Manufacturing nevű vállalattal" - tette hozzá a vezérigazgató.

A javuló eredmények ellenére az Intel is növelte részesedését - 82 százalékról 82,2 százalékra. A Mercury Research adatai szerint ugyanezen időszak alatt az AMD részesedése 16 százalékról 16,6 százalékra nőtt, nem vitás tehát, hogy ismét a kisebb gyártók vesztettek súlyukból. Az AMD egyelőre nem tudta megszorítani nagy vetélytársát, de a vállalat láthatóan mindent elkövet annak érdekében, hogy a jövőben nagyobb szerephez jusson a piacon. Ezt a célt szolgálja a Turion processzorra épülő noteszgépek megjelenése, amelyek jókora hiányt foltoztak be a vállalat termékpalettáján.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • arty #11
  sajnos nem a lapgyártok hibája, amatőr modon az amd változtatott valamit, amit későn közöltek a gyártokkal....

  keroo linkjén viszont az áll, hogy csaka DFI jelezte a gondot, s az nvidia tesztjei nem találtak inkompatibilitási gondot :)

  érdekes .... :(

  25% már kellemes lenne, de elég képtelen a helyzet, tulságosan meg van erősödve az intel, a szar preszkottjai sem kezdték ki a hirnevét :( namajd a még ócskább dual core procijainak első verzioja talán tovább rántja a sárba .... :) ahogy olvasom, eléggé sok gyermekbetegséggeel fog küzdeni, s majd csaka köv. revizio lesz az "ütősebb" :)

  hajrá versenyhelyzet !!! :)
 • asysoft #10
  Tehát 5 év alatt akarják elérni ezt a 25%-ot. Remélem sikerülni fog nekik...
 • Keroo #9
  Ez meg a mai hirek......

  http://www.theinquirer.net/?article=21901
 • Athlon64 #8
  "...így néhány nForce3 és nForce4 lapkakészlettel szerelt alaplap nem képes..."

  Tehát a VIA-s alapapok mind és jópár nF3 és nF4-es laplap is megy rendese?!

  Akkor az alaplap gyártó a hibás és nem az AMD!!!!
 • arty #7
  hát igen, ezt randán elkefélte az amd :( kérdés, ténylegesen mennyi lapot értint ...
 • ZaJanga #6
  Ja
  A hőszabályozónál van a hiba ami elég gáz de persze ez nem azt jelenti, hogy kész ennyi vége az AMD-nek.
  Hasonló gáz az intelnél is van az új procik hővédelmével.
  V.mi olyasmi, hogy 38C°-ot ha meghaladja visszábbvesz a proci a sebességből....

  Az AMD addig amíg az intel tisztességtelen piaci magatartással tudja csak megőrizni a helyét nem fog nagyobb szeletet vágni a procipiacból!
  Lásd. M$ 64bites XP!Már 2003-ban bejelentették de érdekes módon csak a 64 bites pentiumok megjelenését követően kerül piacra.
 • zozo2001hu #5
  Sajna amíg ilyen dolgok előfordulnak addig nem lesz meg a 25%:

  "Inkompatibilitás az új Athlon 64 processzoroknál

  Az AMD egyes központi egységei nem működnek minden nForce3 és nForce4 lapkakészlettel szerelt alaplapban.

  A problémára a hannoveri CeBIT kiállításon derült fény. Az inkompatibilitás tünete a rendszerindításra képtelen vagy leálló alaplap. Ez a hiba már csak azért is fájdalmas, mivel a most bejelentett processzorok olyan képességekkel rendelkeznek, mint például az SSE3 támogatása. A komplikáció gyökerét valószínűleg az jelentheti, hogy az Advanced Micro Devices megváltoztatta hőszabályzó eljárását, így néhány nForce3 és nForce4 lapkakészlettel szerelt alaplap nem képes életre kelteni az ilyen központi egységgel ellátott számítógépeket."

  És a link:

  http://www.hardwareoc.hu/index.php/p/news/cid/1/y/7763.html
 • arty #4
  szerintem ez az AMD-nek nem sikerülhet, a legtöbb fogyasztó ilyen Felfedező és bitubo tipusu szemellenzős észlény ... :D

  informálatlanok, egyszerűek. nekik nem lehet a "márkán" kívül semmit eladni ...
 • bitubo #3
  álmodjjj királyjányyyy
 • Felfedező #2
  Álmodik a nyomor Intel Forever