Berta Sándor

Microsoft hibajavítás - elsőbbség az amerikai kormánynak

A jövőben minden amerikai kormányszerv hamarabb fog a redmondi szoftveróriás programjainak javítócsomagjaihoz hozzájutni, mint az átlag cégek és felhasználók.

Mint azt a Microsoft, illetve a Fehér Ház költségvetési és menedzsment irodája bejelentette, így például az amerikai légierő ezentúl már a hivatalos megjelenés előtt 30 nappal meg fogja kapni az adott javításokat. A jövőben az amerikai belbiztonsági minisztérium fogja szétosztani az egyes fontos szervek között a javítócsomagokat. Erre állítólag azért van szükség, hogy ezen szervek számára kiderüljön, hogy biztosan működik-e egy adott hibajavítás, illetve, hogy az ő számítógépeik legyenek a leghamarabb védettek mindennemű programhiba vagy esetleges támadás ellen.

Az amerikai kormány a bejelentés kapcsán nem tagadta, hogy minden törvényes eszközt és lehetőséget megragad a fontos kormányzati szervek számítógépeinek és a rajtuk futó operációs rendszerek működőképességének biztosítására. Ráadásul a biztonsági rések betömése egy állandó kiadást is jelent az amerikai kormányszervek számára.

Mint azt Curt Kolcun, a Microsoft kormányzati szerződéseiért felelős szakember elmondta, az amerikai légierővel kötött 500 millió dolláros megállapodás alapján az amerikai légierő jelenleg 700 ezer olyan asztali számítógépet és notebookot üzemeltet, amelyeken a vállalat által fejlesztett operációs rendszerek vagy más szoftverek futnak. A rendkívül ambíciózus cél az, hogy egy új javítás kiadása után legkésőbb tíz perccel már mind a 700 ezer számítógépen és laptopon található program frissítve legyen.

A cég Security Update Validation Program projektjének nem az amerikai kormányszervek az egyedüli résztvevői. Mint azt a szoftveróriás elismerte, ezenkívül még bankok és például a General Motors autógyártó cég is részt vesznek a programban. Azonban a kedvezményezett cégek és szervezetek számát korlátozták, maga a frissítés pedig egy külön csatornán keresztül történik, amelyről biztonsági okokból nem volt hajlandó többet elárulni a Microsoft.News

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pemga #25
    Pedig BillGatyesz személyesen megmondta, hogy az nem NSA auth kulcs, csak úgy néz ki :). Te nem hittél neki? Ejnye
  • gonz #24
    Szar helyzetbe lenne az EU, ha ilyenek miatt kéne aggódniuk. Ahol szükség van rá, biztos nagyon komolyan védekeznek a behatolások ellen.
    Az amcsi kormány meg mért a javításokból tudná meg hogy hol vannak a winben a biztosnági rések? Mi is sokkal hamarabb tudunk róla, és az összeesküvés elméletekről még nem beszéltünk (beépített backdoorok)
  • FTeR #23
    jó lenne, ha nem csak az utcsó hozzászólásokat olvasnád el.
  • pemga #22
    Vesd össze: SAP elnöke CEBIT-en azt mondta, hogy EU-nak függetlenednie kell amerikai IT-tól. (Ld. városi önkormányzatok átállása: München, stb.) Ázsia már régóta saját linuxot fejleszt (RedFlag néven indult Kínában, de most már össze akarnak fogni Japán + DKorea + Kína). És a harmadik világ is pedzegette egy konferencián, hogy hát esetleg talán jó lenne opensource-ban nyomulni (bár náluk kevésbe a függetlenség, biztonság, vagy a saját népnek munkát adás az ok, sokkal inkább a pénz). EU sem véletlenül szurkálja MS-t ahol éri.
  • Yfel #21
    Jogilag igen, de üzleti szempontból maguk alatt vágják a fát... az alternatívákat már nem olyan nehéz üzembehelyezni mint régen...

    Y
  • Whir #20
    Ez magyarul annyit jelent, hogy a bennmaradó (bennhagyott?) backdoor-ok meg biztonsági rések ellen az amerikai kormányzati gépek védve lesznek, viszont az európai, ázsiai stb. kormányzati/üzleti gépek ez alatt az idő alatt is nyitva maradnak... csak közben az amcsi kormányzati/katonai/üzleti szervek tudni fognak róla, hogy hol vannak a rések. Asszem mondanom sem kell, ez mennyire megkönnyíti az amerikai hírszerzők meg a nagyvállalati üzleti kémek dolgát...

    a legfontosabb információkat persze nyilván erősen titkosítják; de azért ez még így is jókora segítség a hírszerzésnek: a nem-titkosított információkból is össze lehet rakni csomó mindent...
    Asszem itt az ideje, hogy követve Kína és a Red Flag disztrib. példáját, az európai kormányszervek és nagyvállalatok is átálljanak a Linuxra.
  • h4x0r #19
    Akkor nekem is jogomban all Windowst ellopni, ha ugy tartja erdekem? Na, neeeee...
  • DrDebreceniL #18
    A Microsoftnak jogában áll addig visszatartani a foltozásokat, amíg az érdeke úgy kivánja.
  • Improve #17
    "egyik vállalat sem jótékonysági vöröskereszt"
    Nem is azt mondta hogy adják ingyen a Windowst!
    Az viszont elvárható hogy ha valamiért fizet az ember (és nem is keveset) és tartozik hozzá support akkor azt meg is kapja, és ne 30 nap múlva!!!
  • FTeR #16
    nem is mondtam, hogy ezen túl nem fogom