17
-
BiroAndras #17 "Részemről nem volt bankkártyám 30 éves koromig, amikoris muszáj lett, hogy legyen. Nem mondom, kényelmes, de azóta a bank azt is tudja, milyen wc-papírt vettem. KP-vel ugyebár az ilyesmi lehetetlen..."
A megoldás baromi egyszerű : Automatából felvesz KP, boltban fizet KP.
Én így csinálom. Nem mintha üldözési mániám lenne, de nekem valahogy kényelmesebbnek tűnik a KP-s fizetés, és ráadásul így időben látom, hogy mennyit költök. -
pemga #16 Ki kell, hogy ábrándítsalak benneteket Németo-val kapcsolatban. Ott már régóta létezik egy "független" szervezet, aminek az a célja, hogy magánszemélyeket hitelminősítsen. Ennek érdekében átfolyik rajta az összes közüzemi számlád (villany, vezetékes teló, víz, stb.) illetve a bankszámláid. Ha pl. hitelt akarsz felvenni, akkor őket kérdezik meg, hogy adjanak-e neked. És bármilyen meglepő ez a gyakorlat jobb, mint a mienk, ugyanis így a bank nem tudja, hogy neked mennyi a telszámlád (ha nem náluk fizeted), milyen bankoknál van még folyószámlád. Magyaro-n ha hitelt akarsz felvenni, akkor elkérik tőled ugyanezen számlák fénymásolatait, meg minden egyebet. Az életbiztosítás megkötésekor felmerülő kérdéseikről ne is beszéljünk :). Szép, szép hogy sok független kártyád meg azonosítód van, de ha egy bank elkéri egy körben az összeset akkor mire jó, hogy külön van :)). -
HUmanEmber41st #15 NEW WORLD ORDER !!!!!!
10 év, és már rabszolga lesz minden fogyasztó...
1984, Brasil rulez.. :( :( :( -
Cat #14 igen, és az film volt, nem a valóság
ne keverd a kettőt -
benli #13 Egyet értek, csak annyival tetézném, hogy az emberi szabadságba vetett hitem ezzel a kártyának a bevezetésével megszűnik, és ha valakit ki akarnak csinálni az rettentő egyszerű lesz. Emlékeim szerint hasonló filmet már láttam amikor a hálózaton keresztül mindent megvontak egy embertől. remélem nem váltok áldozattá mint ahogy én se. -
Ben3 #12 Bárki bármilyen adatához hozzáfér a hatalom meg a pénz, ha akarja. Biztos könnyebb neki, ha központosított a dolog, de szerintem a tulajdonosnak is könnyebb, egyszerűbb, kényelmesebb.
Persze, attól, hogy paranoiás vagy, még nem biztos, hogy nem akarnak elkapni... -
DOT #11 Talán még nem félnek, de majd fognak. Részemről nem volt bankkártyám 30 éves koromig, amikoris muszáj lett, hogy legyen. Nem mondom, kényelmes, de azóta a bank azt is tudja, milyen wc-papírt vettem. KP-vel ugyebár az ilyesmi lehetetlen... -
#10 Theodora: nem kell sajnálnod semmit, csak még nem ismered az egymással mélyen összefüggő dolgokat. Rosszul hiszed, ha úgy véled hogy nem lehet hozzáférni a papíron kívülállónak számító cégeknek az állítólagosan zárolt adatokhoz. Ó, de mennyire! :) Pl. piackutatásról hallottál már? Az információ hatalom. Ha én tudom hogy Te ki vagy és mik a lehetőségeid, meg tudlak fogni. Ugye nem hiszel nekem? -
Robin Hood #9 Biztos a németeknél nem csalnak annyit a cuccal mint nálunk, így kevésbé óvatosak. -
Robin Hood #8 Ja, "köszönjük Peresz tábornok..." -
Robin Hood #7 1 kártya mind felett. :) -
#6 Meg jo hogy egy magyar urge mar vagy 5 evvel felvetette ezt azt otletet itthol, csak sok vallalat megszunt volna, letszamleepites stb....tehat nem lett volna "gazdasagos" -
Sith #5 Ha nem csak lófrálsz hanem tényleg ügyintézési célal mész be valahová akkor igy is ugyis meg kell adnod az adataidat nem? -
Theodora #4 Sajnos az ilyen gondolatok hátráltatják az elektronikus ügyintézés fejlődését.
Ha ismernék a döntéshozók, állampolgárok az ilyen kártyák működését, talán nem lenne ilyen mesterségesen keltett félelem.
Ha valaki meg akarja szerezni az adataidat, akkor nem kell neki a SZAZ, TAJ szám meg ilyesmi, mert maximum nem egy kulccsal fog rákeresni a nyilvántartásokban, hanem a neveddel, születési idő, stb adatokkal.
A másik nagyon fontos tévhitt, hogy az adatokat nem a kártyán kell tárolni, ott csak bizonyos azonosítókat, amelyek segítségével el lehet érni a megfelelő nyilvántartásokban az adatokat.
A lényeg a hozzáférés szabályozásában van. Hiába ülsz le egy UNIX elé, attól még nem fogod megismerni az állományok tartalmát, ha nincs rá jogosultságod.
Érdekes módon a Németek valamiért nem félnek tőle, ha ilyen ütemben vezetik be, talán azért mert ott régebben van már demokrácia... -
#3 Viszont akárhol ellenőrizhetővé válsz. Nem is tudsz róla, és már amikor belépsz valahova, pontosan tudják ki vagy, mi a munkád, milyen betegségeid vannak, és legfőképp mennyi pénzed van. -
#2 Szerintem ez jo megoldas, ha valamilyen biometrikus azonositas tarsul a kartyahoz. Azzal aztan nem igazan tudnak a nevedben visszaelni. -
Yfel #1 Tegyuk minel konnyebbe a csalok dolgat, nehogy tul sok dokumentumot kelljen nekik megszerezni, hogy a nevunkben nyithassanak bankszamlakat / hitelkartya-szamlakat stb...
Y