SG.hu

742 000 internetelőfizetés van Magyarországon

A KSH adatai szerint tavaly a mobilelőfizetések száma meghaladta a 8,7 milliót. csökken a modemes és nő a szélessávú internetkapcsolatok száma, és az év folyamán az internetszolgáltatásból a cégek 45 milliárd forint bevételt értek el.

Az előző kétéves csökkenő tendenciát megtörve a negyedik negyedévben a vezetékes és az ISDN csatornák számának csökkenése megállt. Ebben a negyedévben is csökkent a hívások száma, de növekedett az összes telefonálással töltött percidő. A mobiltelefon-előfizetések száma változatlanul emelkedett, az év végén meghaladta a 8,7 milliót. A mobiltelefonokról kezdeményezett hívások száma kismértékben mérséklődött, ugyanakkor összesített percideje ismét több, mint a korábbi időszakban. Növekedett az internetelőfizetések száma, valamint az internethozzáférési szolgáltatásokból származó nettó árbevétel.

Tavaly év végén 3,6 millió vezetékes telefonvonal volt üzemben. A csökkenő tendencia megtorpanása csekély (százalékosan nem kimutatható) növekedés mellett zajlott le, a negyedév során közel 1700-zal nőtt a vezetékes fővonalak, ezen belül 120-szal az ISDN-csatornák száma. 2003 azonos időszakához képest az előbbi adat 38 ezres, az utóbbi 6 ezres csökkenést jelent. A 100 lakosra jutó vezetékes fővonalak száma a negyedév végén 35,3 volt, ami szerény csökkenést jelent az előző év végéhez képest. Az ISDN-vonalak aránya a vezetékes előfizetéseken belül változatlanul 17%.

A mobil-előfizetések száma 2004 negyedik negyedévében 363 ezerrel (4,3%-kal), az elmúlt egy évben pedig 783 ezerrel (9,9%-kal) bővült, s túllépte a 8,7 milliót. A 100 lakosra jutó mobilelőfizetések száma a negyedév alatt 82,7-ről 86,3-re emelkedett, ami 10%-kal több, mint 2003 végén. A vezetékes vonalakról indított hívások száma a hivatkozott időszakban, az internethívások adataival együtt 775 millió volt. Az előző negyedévbeli változáshoz képest a csökkenés kisebb mértékű, ugyanakkor 2003 negyedik negyedévével összehasonlítva mintegy 11%-os visszaesést jelent. A vezetékes hálózatban kezdeményezett hívások időtartama (2,5 milliárd perc) 4,5%-kal nőtt az előző időszakhoz képest, de 10,6%-kal csökkent a 2003 utolsó negyedévéhez viszonyítva.

Az internethívások száma és időtartama 2,0, ill. 3,3%-kal nőtt az utolsó negyedévben. Az egy vezetékes-előfizetőre jutó hívások időtartama 691 perc volt, ami 30 perccel több, mint az előző negyedévre és 74 perccel kevesebb, mint az előző év azonos időszakára jellemző adat. 2004 negyedik negyedévében 14 millióval csökkent a mobilhálózatban kezdeményezett hívások száma, ugyanakkor az összes mobiltelefonálással töltött percidő 16 millióval nőtt. A negyedév során a vezetékes hívások átlagos hossza nőtt, a mobilhálózatokban ugyanannyi maradt. A vezetékes hálózatban 3,2, a mobilhálózatban 1,5 percig tartott egy átlagos hívás. Az átlagosan 15 percig tartó internethívások nélkül a vezetékes hívások 2,4 percig tartottak. A mobilhálózatban kezdeményezett hívások az előző év azonos időszakához képest átlagosan 6 másodperccel hosszabbodtak. A negyedév során egy előfizetőre átlagosan 227 perc beszélgetés jutott, ami 8 perccel kevesebb, mint az eddig legmagasabbnak számító, 2004 harmadik negyedévében elért érték.

Tavaly év végén az internetszolgáltatók száma 96 volt, 25-tel több, mint egy évvel korábban. 2004 végére az internetelőfizetések száma megközelítette a 742 ezret, ami 9%- kal volt több az előző negyedév végi és 18%-kal a 2003. év végi értéknél. Az előfizetések számának növekedési üteme (9%) meghaladta az előző év azonos időszakában mért (5,8%) növekedési ütemet.

2004 negyedik negyedévében a modemes előfizetések száma 4%-kal, az egyébként is kis részarányt képviselő bérelt vonali előfizetések száma 25%-kal csökkent. Növekedett az xDSL-vonali előfizetések száma (26%), a kábeltelevíziós internetelőfizetések száma (20%), a vezeték nélküli előfizetések száma (7%) és változatlan maradt az ISDN-vonali előfizetések száma. A modemes előfizetések csökkenésének egyik oka az volt, hogy az előfizetők egy része az egyre szélesebb körben elterjedő ingyenes (díjfizetés nélküli) internethozzáférési lehetőséget, másik része pedig a drágább, de a nagyobb sávszélességet biztosító xDSL vagy kábeltévés internetcsatlakozási lehetőséget vette igénybe.

Az előfizetők 38%-a választotta a legalacsonyabb díjszabású modemes telefonvonali csatlakozást, és mindössze 5%-uk csatlakozott az internetre ISDN-vonalon. Az előfizetők 32%-a xDSL-vonalon, 18%-a kábeltévén, 5%-a vezeték nélküli internethozzáférési lehetőségen, 0,6%-a bérelt vonalon és 1,4%-a pedig egyéb módon csatlakozott a világhálóra. 2004 III. negyedévéhez képest csökkent a modemes, az ISDN-, a bérelt vonali és a vezeték nélküli, ugyanakkor növekedett az xDSL- és a kábeltévé-előfizetések aránya.

Az internetszolgáltatásokból származó nettó árbevétel 2004 negyedik negyedévében megközelítette a 12,8 milliárd forintot, amely, 13%-kal volt több, mint az előző negyedévben és 48%-kal több a 2003. negyedik negyedévinél. Az internetszolgáltatásokból származó nettó árbevétel 2004-ben meghaladta a 45 milliárd forintot, amely 45%-kal volt több, mint 2003-ban. 2004 IV. negyedévében a 320 ezer kapcsolt vonali előfizető 45 millió internetkapcsolatot létesített, melynek időtartama megközelítette az 587 millió percet. Míg a létesített kapcsolatok száma 1,4%-kal csökkent, addig a kapcsolatok időtartama 0,8%-kal nőtt az előző negyedévhez képest.. Egy kapcsolt vonali előfizető naponta átlagosan 1,5 kapcsolattal 20 percet internetezett 2004 negyedik negyedévében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #3
    De azért tegyük hozzá h sokan az ÁR miatt nem neteznek!
    Kb negyed Mo fizikailag képtelen kifizetni a monopólok havidíját.
  • Mipi #2
    Jajaja igazad van azért ez a szám már elég jó! Azért 742 ezer ember nem kevés. Igaz sokan nem az ár miatt nem fizetnek elő hanem nem tudják hogy mi van a neten Meg sokan nem is tudják hogy hol érhető el. Szerintem ez a szám azért bűvülni fog.
  • gregor #1
    742 ezer,szerintem jó szám.Sokakat nem is érdekel az internet,és itt nem az ár miatt.Hanem mert,nem tudja mi van a neten.