Gyurkity Péter

A Google amerikanizálódását kifogásolja a Francia Nemzeti Könyvtár

A Francia Nemzeti Könyvtár ellenérzésének adott hangot a népszerű internetes kereső azon terve miatt, miszerint a nagyobb könyvtárakban található kiemelkedő könyveket digitális formában is elérhetővé teszik.

Jean-Noel Jeanneney, a Nemzeti Könyvtár vezetője - aki egyben elismert történész is - az újságírók kérdésére válaszolva elmondta, hogy a Google a kötetek kiválasztásánál nagy valószínűséggel az angolszász gondolkodást és az angol nyelvet részesíti majd előnyben, amely jelentős torzuláshoz, és az amerikai nézetek egyeduralmához vezethet. Véleménye szerint az Európai Uniónak saját internetes keresővel, és hasonló szolgáltatással kellene egyensúlyoznia a Google lépését.

A kaliforniai központú cég nemrég bejelentette, hogy több millió nyomtatott kiadványt integrálna digitális formában a népszerű keresőbe, így a kutatók és az érdeklődők a világhálón keresztül is beleolvashatnak majd ezen művekbe. A Google tervét többek között olyan nagy egyetemek is támogatják, mint a Harvard, a Stanford, és az Oxford.

Azt egyelőre nem tudhatjuk, hogy egy ilyen lépés mennyiben befolyásolná a nagy könyvtárak látogatottságát. "Itt nem arról van szó, hogy lenézzük az angolszász gondolkodást... egyszerűen csak arról, hogy a szelektálás szükségszerűen leszűküléssel is jár. Véleményem szerint a 21. században több nézőpontból illendő megközelíteni egy adott kérdést, vagy témát. Nem szeretném például, hogy a Francia Forradalmat kizárólag amerikai könyvekből ismerje meg a következő nemzedék, mert lehet jó vagy rossz egy ilyen könyv, de az biztos, hogy nem a saját nézeteinket közvetíti" - jelentette ki Jeanneney. Hozzátette, hogy ő maga egyáltalán nem Amerika-ellenes, és szeretné, ha jobb viszony alakulna ki az Egyesült Államok és az Európai Unió között. Ugyanakkor Jacques Chirac köztársasági elnökhöz hasonlóan ő is a multipoláris világnézetet támogatja, amelyben egyik ország gondolkodása sem juthat egyeduralomra.

Az igazgató szavai meglehetősen nagy hullámokat kavartak hazájában, ahol sokan amúgy is rossz szemmel nézik az amerikai kultúra térhódítását, és aggódva figyelik a francia nyelv és kultúra állapotát. A kampány beindítása érdekében Jeanneney bejelentette, hogy 22 jelentős francia folyóirat egyes példányait - egészen a 19. századig visszamenőleg - hamarosan elérhetővé teszik a világhálón.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #2
    Digizzék be maguk és adják oda a google-nek ingyé.. de ne kibaszott francia nyelven, amit igen kevesen értenek , az angollal összevetve.
  • Tetsuo #1
    Ez van. Mit vártak?