Gyurkity Péter

Elkészült a GeForce 6600 mobil változata

Az Nvidia bemutatta legújabb mobil grafikus processzorát, amely a Mobility Radeon X700 ellenfeleként a PCI Express szabványt támogató Intel Centrino noteszgépek számára készült.

A GeForce 6600 Go grafikus processzor a GeForce 6600 mobil változata, amely 8 pixel, és 3 vertex futószalagot tartalmaz, valamint egy 128 bites memóriavezérlőt, amely a GDDR és GDDR3 memóriákat egyaránt támogatja. A mobil grafikus processzorra épülő grafikus kártyák elsősorban mainstream noteszgépekbe kerülnek majd. A jelenlegi tervek szerint a vállalat a chip két változatát dobja piacra: a normál változat 375/600 MHz-es órajelen működik, míg az Ultra jelölésű verzió 450/700 MHz-en fut majd.

Az új processzor igazi érdekessége az alacsony fogyasztás, amely nem igazán erőssége az asztali GeForce kártyáknak. A Geforce 6600 Go ugyanis mindössze 18 wattot fogyaszt, míg a GeForce 6600 Go Ultra ennél valamivel többet, egészen pontosan 27,5 wattot. A processzor támogatja a GeForce 6 széria összes különlegességét, úgy mint Shader Model 3.0, PureVideo, illetve több monitor egyidejű kezelése.

A vállalat szóvivője nyilatkozatában elmondta, hogy a GeForce 6600 Go ezenkívül a PowerMizer technológia 5.0-ás verzióját használja, amely hatékonyabb energiafelhasználást és kedvezőbb hőtermelést tesz lehetővé, így a kártya ezen a téren is jobban teljesít elődeinél. Hozzátette, hogy a GeForce 6 Go széria jóval kedvezőbb mutatókkal rendelkezik, mint bármelyik korábbi generáció, amely elsősorban a 11 nanométeres gyártástechnológiának köszönhető.

Az Nvidia tehát egészpályás letámadást indít az ATI ellen, és a korábban megjelent GeForce 6200 Go, valamint GeForce 6800 Go processzorok mellett piacra dobja középkategóriás mobil grafikus chipjét is. Velük szemben az ATI a Mobility sorozat új tagjaival (X300, X600, X700, és X800) veszi fel a versenyt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RpPRO #3
    A linuxtabor meg mindig 5% alatt van a winfo$ 95%-hoz kepest. Eddig nem tulajdonitottak nagy jelentoseget a platformnak, de vegre elindultak a jo iranyba. Persze nem varok drasztikus javulast, de szvsz 2006-ra kint lesz egy hasznalhato linux driver ati ala :)

  • Killgore #2
    De brutál! Hajrá Nvidia! :)
  • strogg #1
    Hát nálam az nvidia alapból nyert, mert a két chipgyártó közül az egyetlen, amelyik kultúrált támogatást ad linux alá.
    Szvsz amíg az ATI ebben nem jeleskedik egy lépéssel mindíg az nvidia mögé szorul.
    Engem pl nagyon érdekelne ATI kártya, de nem akarok vele napokat szívni, mire tudom hasznánli a 3D-t :(