Gyurkity Péter

Újabb BitTorrent-oldal ellen indított támadást az MPAA

Az Amerikai Mozgókép Szövetség a héten újabb támadást indított a BitTorrent weboldalak ellen - a fő célpont ezúttal a LokiTorrent, amely októberben a negyedik legnagyobb forgalmat mondhatta magáénak.

Klikk ide!
Klikk a nagyobb változathoz
A LokiTorrent működtetői saját weboldalukon tették közzé a Mozgókép Szövetség levelét, amelyben a szövetség arról értesíti a fájlcserélgető hálózaton hubként működő oldal tulajdonosait, hogy Texas államban megindította a jogi eljárást, és egyben felszólítja az oldalt, hogy szüntesse be a szerzői jogokat sértő BitTorrent hivatkozások közlését.

A LokiTorrent - megfelelő pénzügyi háttér hiányában - adományokból fedezné az Amerikai Mozgókép Szövetség által indított per költségeit, ezért a felhasználók és a fájlcserélgető hálózatok érdekvédelmi szervezeteihez fordul segítségért. "Ha korábban sikerrel vetted igénybe az oldal, vagy bármelyik fájlcserélgető hálózat szolgáltatásait, most viszonozhatod a segítséget. A per miatt havonta mintegy 30 ezer dolláros költ­ség­gel kell számolnunk" - áll a LokiTorrent felhívásában. A fel­hí­vás megjelenése óta eddig 18 ezer dollárt sikerült össze­gyűj­teni, amely a havi költségek körülbelül 60 százalékát fedezi.


A négy legnagyobb oldalból kettőt már bezárattak

A LokiTorrent elleni támadás az MPAA hadjáratának újabb állomása, és elemzők szerint további perek várhatók. Az összehangolt akció a hónap elején indult, és néhány hét elteltével számos BitTorrent oldal volt kénytelen bezárni kapuit, miután a szövetség bírósági pert indított ellenük. Bár a technológia decentralizált jellege miatt a fájlcserélő hálózatot, mint olyat nem lehet leállítani, de a fájlhivatkozásokat tároló és azokat megjelenítő weboldalak bezárása érzékenyen érintheti a felhasználókat, akik kénytelenek kevésbé ismert, és kevesebb információt tartalmazó weboldalak után nézni.

További kérdéseket vet fel, hogy az ismertebb oldalak megszűnése esetén hogyan oldják meg azon ingyenes szoftverek terjesztését, amelyek jelenleg a BitTorrent szolgáltatását veszik igénybe - példaként említhető a Mandrake és a Xandros, amelyek a Linux operációs rendszer egyes disztribúcióit terjesztik a hálózaton.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lalail #52
  • dez #51
    Egyébként a HD1 ~28mbps-sel megy. Nem rossz, nem rossz, de azért monitoron nem über-szuper. A 15mbps meg kimondottan nem tökéletes.

    Nézegettem a HD-DVD alaptömörítésének szánt wmv formátumban kiadott videókat, és hát azok sem igazán tökéletesek. Több szempontból elég jók, de pl. a színárnyalatokban nem 100%-osak: csíkosodnak a színátmenetek. (Persze sokaknak ez nem szembetűnő.)
  • dez #50
    :) :)

    Nem rossz a mai projektorok képe (én is nézegetem néha), de azért mégsem olyan tökéletes, mint egy normálisabb monitoré. Bizonyos hibáknál nem a képméret a lényeg. (A DVD meg még jó, hogy nagyon gyenge neki, a negyed felbontásával, stb.) Pl. a projektorok nem olyan pontosan adják vissza a árnyalatokat, így az mpeg zajok egy típusa kevésbé látszik. (Egyébként gondolom, a pj-tx100-asról beszélsz.)

    Az Astrán lévő HD1 már nem kísérleti, egyre több film megy, ezévtől rohamosan bővítik a programot, és az Astra-HD nevű demó-csatornán sem csak képek vannak.

    Az most kit érdekel, hogy valaki szerint jó az a 15mbit? Valaki szerint az svcd már a tökély. Tölts le a netről ilyen HD adás mentéseket, és nézd meg a saját szemeddel, milyen zajosak (pixel és szín-zaj)...

    És már miért ne kellene arányosan magasabb bitráta? Az mpeg kicsi négyzetekre bontja a képet, nem egész képre jellemző dolgokat tárol. Egy 4x nagyobb képen 4x több ilyen négyzet van. Ahhoz, hogy ugyanannyi adatmennyiség jusson egy négyzetre, 4x több adatra van szükség. Itt nincs apelláta. Az álló és a mozgó részeken is meglátszik a túl alacsony bitráta. Csak egy jobb tömörítés teheti lehetővé az alacsonyabb bitrátát.
  • arty #49
    :)

    hitachi tc100 volt, 1280x720. és hidd el, nagyon kellemes képe van mamár a projektoroknak, ráadásul a hatalmas képméret miatt MINDEN hiba látható rajta, ami plazmán pl. nem. az átlag dvd pl. halálsz*r :( Eyg ilyen vetitő mamár 4-500e ...

    és igen, HD adás volt, mivel az astrán már megy 2 kisérleti hdtv csatorna :) más kérdés, hogy csak kb tájképekkel :D

    ahogy olvastam vkitől, a HD-HBO amcsiban 15mbiten ad, mégsem annyira rossz, ahogyan azt a 10mbites 720x576 utánm várnánk: ennek oka az mpeg tömörités jellege, a nagyobb képméret nem igényel arányosan magasabb bitrátát :)

    ettől függetlennül, remélem a max bitráta blue rayen 40mbit lesz :D
  • dez #48
    A projektoroknak azért nem annyira tökéletes a képe, hogy szembetűnő legyen az mpeg zaj. Az is kérdéses, hogy HD volt-e, mert azok elég ritkák még, és rohadt drágák. (Egy kisebb mozikba szánt HD projektor több tízmilkó.)

    Van egy pár HDTV és SDTV adás stream mentéseim, és 1:1 méretnél a HD-s zajosabb, mint a másik. Kicsinyítve már kevésbé látszik, de az nem számít. Ha HD, akkor nem SD megjelenítőn kell nézni. (A bitráta számokra nem emlékszem, de egyszer kiszámoltam, és pixelre jóval kevesebb jött ki a HD esetén. És azt hiszem mpeg4, wmv, stb. esetén is hasonló a helyzet.)
  • mechorg #47
    Ja. Nagyon ki van talalva ez a torrent egyebkent.

    Kar hogy a legnagyobb oldalak megszun...tetodnek : (
  • arty #46
    nem CSAK mpeg2 lehet ... mármint a hddvd/br-en. a hdtv adások mpeg2-k, de ugy tudom, a bitráta 20-40mbit lehet... az pedig ellensulyozza a méretet. Én láttam már hdtv adást, kivetitőn, nyoma sem volt képhibának, maga volt a csoda :)
  • FTeR #45
    valaki fordítsa le a swéd leveleket, mert nagyon kiváncsi vagyok rájuk. :D kösz
    nagyon magabiztos a gyerek, csak meg ne szívja...
  • dez #44
    Hát, lehet, hogy a HD-DVD-n vagy a Blu-ray-on nem mpeg2 lesz, de a HDTV adások abban jönnek.
  • Bucser #43
    Jaja én is totál átálltam a torrentre.. pláne mióta megszaparodtak a leecher kis buzik akik csak töltenek, de nem lehet róluk leszedni semmit mert attól neki 4 K-val lassabban jön...