36
-
333Atka333 #36 Valaki nemismer olyan progit ami a titkosítást fel tudja törni?
Mert Titkosítottam a cuccaimat a gépen, oszt mikor telepítettem elfelejtettem levenni, ezért most nem tom megnyitni a fájlokat.
Szar ügy
-
dez #35 (Már fizikai szinten.) -
dez #34 (Mellesleg, ha van az idézett mondatnak egy lényeges, de be nem idézett része, illő jelezni azt "..."-tal.) -
dez #33 Nem, nem, nem csak a korábbi titkosítások feltörésére akarják használni, hanem új módszerek bevezetésére. Ti. lehallgathatatlan+feltörhetetlen titkosítás. -
mrzool #32 "mi szükség lenne a kvantumszámítógépekre (titkosítás témában)?"
Pl. a jelenlegi titkosítások feltörésére (prímfaktorizáció - Shor-algoritmusa). -
#31 Nem irtam pontosan, a konyvbeli vazlata is 2-3 oldal, ertheto okokbol nem irtam le mindent.
Amugy polarszurovel lehet merni a polarizaciot, itt nem is az adja a lehalgathatatlansagot. Mondom, csak olvastam. -
dez #30 Szóval, ha ilyen (viszonylag) egyszerűen megoldható lenne egy lehallgathatatlan, feltörhetetlen titkosítás, mi szükség lenne a kvantumszámítógépekre (titkosítás témában)? -
dez #29 Hmm, furcsálnám, ha nem lehetne érzékelni egy fénysugár polarizáltsági szögét, és egy ugyanolyan polarizáltsági szögű fénysugarat küldeni helyette. De persze lehet. -
#28 En a Szamitogep halozatok c. konyvben olvastam, mint azt mar emlitettem. Link sajnos nincs. -
#27 Ha lehalgatod, akkor a polarszurod miatt a kimeneti jel meg fog valtozni, igy a kapott jel a masik oldalon ertelmetlen lesz. Pont ez a lenyege. -
dez #26 Igen, a "kvantum-állapot átvitel" (ha lehet így fogalmazni) esetén. Viszont szerintem a polarizációs megoldásnál nem jelent nagy, de legalábbis megoldhatatlan nehézséget a lehallgatás úgy, hogy az ne okozzon különösebb változást a vevőnél. -
Inquisitor #25 Ha véletlenül sikerül valakinek az adatfolyamot megfejtenie, akkor az éppen aktuális "vevő" állapotú emberkéhez már nem érkezne meg, így egyből kiszúrnák a szivárgást. Az egyetlen lehetséges feltörés teház az, ha valamelyik végponton csücsülsz, és sikerült ellopni a kódot.
Nem lehetetlen, de akkor már úgy is mindegy :) -
dez #24 Erről nem tudnál egy linket adni? Így azért nem teljesen világos, és nem tudom megítélni, milyen mélységű a "bonyolítás". -
dez #23 Igen, ezt már írtad. De úgy az egész nem lesz "magasabbrendű", mint egy n-bit hosszú digitális kulcsos titkosítás. És lehallgatni sem lenne nagy kunszt (kitalálni a kulcsot persze nehéz, de a kulcs alapvetően digitális marad). Szetintem ezért nem kérhetnének túl sokat. Persze lehet, hogy rosszul gondolom. -
#22 A polarizáció is kvantumállapot. :-) -
dez #21 (..ha jól értem. :) ) -
dez #20 De persze nagyon röviden, amit PAStheLoT is írt, azaz (úgymond) a foton kvantumállapotának átvitele. A kvantumállapot egy olyan meghatározatlan állapot, ami csak bizonyos feltételek teljesülése esetén vált át határozott állapotba. Pl. titkosított (real-time) kommunikáció esetén akkor, ha a két oldalon lévő (kvázi tetszőleges hosszúságú..) kulcs egyezik. Lehallgatás esetén is visszaáll a határozott állapot, de hibásan.
Hogy mi az a kvantum-állapot, és hasonlókról pl. itt lehet olvasni: Centre for Quantum Computation
Itt van egy szemléletesebb leírása az alapjelenségnek: An Introduction to Quantum Computing
(A kvantum-titkosítás a teljes téma egy része.) -
dez #19 Hát, legalábbis a sima polarizációs megoldás nem kerülne különösebben sokba. -
dez #18 Hát, ha csak ez alapján hívja a MagicQ kvantum-titkosítási eszköznek a cuccát, azzal nagyot kamuzna.. :) -
dez #17 Szerintem itt nem erről van szó. Azt nehezen tudnám röviden leírni, hogy miről, mert az erről szóló oldalak sem túl rövidek... :) -
dez #16 "határozatlansági reláció , és végülis ennyi."
Azért talán a kvantumosság (az energia kvantáltsága, azaz, hogy nem osztható tetszőlegesen) sem elhanyagolható dolog... :) -
dez #15 Nem hoznak létre új fotont, hanem az egyik valamilyen tulajdonságát (vagy a tulajdonságait) átmásolták egy másikra. Így az egyik pont olyan lett, mint a másik. Azt nem tudom, mi lett az elsővel. -
#14 Ja, azért kvantum, mert a polarizáció bizony kvantummechanikai dolog... -
#13 Huh, elég bonyolult, én is csak másolom. Legyen Alíz és Bob a két kommunikáló fél. Mindkettőjük adóvevője egy 16 optikai szál végén van, minden szálon egy-egy bit megy át. Az adóvevő előtt van egy polarizáló, ami kódolja az adott bitet. Legyen mondjuk négyféle polarizációs irány:
vízszintes és annak a 45 fokos elforgatottjai.
Tegyük fel, hogy Alíz küld egy jelsorozatot. Legyenek az alábbi jelölések.
0 fok (vízszintes): 0
45 fok: 1
90 fok: 2
135 fok: 3
Legyen a jelsorozat a következő: 3003231120211220, ez az 1001110010100110 bitmintának felel meg.
Bob polárszűrőjén a következő jelenik meg: 0013302121211321, ami a 001100001100011-nek felel meg.
Ezt a mintát Bob visszafejti binárisan és visszaküldi Alíznak, aki megmondja, hogy melyik helyiértékek stimmelnek. Tehát ezeken a csatornákon már lehet adatot küldeni. De az eljárás a teljes egyezésig folytatható, azt hiszem.
Ha ezt valaki le akarja halgatni, akkor az ő polárszűrői teljesen más mintát fognak adni, lesz néhány bit, amiről nem fogja tudni eldönteni, hogy mi az értéke (a polárszűrője más síkú ott).
Nagyjából ennyi. Most mindenki menjen a garázsba, és csináljon egy adóvevőt :-) -
#12 A kvantummechanika alaptétele a heisenberg féle határozatlansági reláció , és végülis ennyi. A lényeg, hogy elhelyeznek A és B helyen egy-egy előre konfigolt mágikus dobozt (MagicQ terméket) és akkor ezekben van a kulcs, magán az optikán a titkosított üzenetek mennek-jönnek, amik elfogását egyből jelenti a doboz.. ez végülis logikus, mert ha megszakad az üvegszál optika, már nem nagyon tudnak mitcsinálni .. csak spéci szerszámokkal lehet vágni, ill. nem elég betenni egy fiber-optic/üvegszál-optika/ switch-et, vagy egy másik mágikus dobozt A és B doboz "közé" , mert nem ismeri a kulcsot, és nem is 1esekkel meg 0ákkal operál, hanem polarizációval és esetleg egyéb más fizikai tulajdonsággal, például a foton kvantumállapotával , de nemhiszem hogy egy ilyen dobozban egyből egy teljes részecskedetektor szett van , habár az ára lehet hogy olyan borsos, hogy tényleg van benne :) -
#11 engem érdekel, leírhatnád
érthetően
és a kvantumhoz mi köze van?
-
#10 Andrew S. Tannenbaum Számítógép hálózatok c. könyvében le van írva nagyjából, hogy mi a kvantumtitkosítás: kb. arról van szó, hogy polarizált fényt küldenek egy üvegszálon keresztül, és a polarizációtól függően tudod venni a célgépen. Ha érdekel valakit, hogy pontosan hogy működik, szívesen leírom. Bár lehet, hogy ők máshogy csinálták. -
Cat #9 itt nem emailről van szó, hanem folyamatos információcseréről. Az adatfolyam megfigyelése nem lehetséges anélkül, hogy maga az adatok ne sérüljenek, azaz az észlelés maga is befolyásolja az információt. -
#8 igen, az nagyon hasznos, ha az elküldött emilem megsemmisül, legalább nem tudják meg mit akartam
-
Inquisitor #7 Ott elvileg nem másolja, hanem létrehozza ugyan azt ... ezért hívják "teleportációnak".
De az a lényeg, hog ha valaki megpróbálja megfigyelni a kvantumállapotot, akkor az azonnal más lesz, így az infó megsemmisül, nem tudják lenyúlni. :) -
Renegade #6
na ja, manapság a "multimédiás" kütyük a menők, pár év múlva a "kvantum titkosítított" lesz a gizda. -
Andris #5 Arról ők nem tudnak. -
#4 gondolom jó pár embernek ködös, de milyen menő hangzik, hogy kvantumtitkosítás, még akkor is, ha fingjuk nincs a dologról
-
hopp #3 mondjuk inkább azt, hogy a részecskék (pl foton) kvantumállapota nem másolható le.
amúgy ez nekem kicsit ködös, mert ha jól rémlik akkor a fotonteleportálást meg éppen úgy hajtották fégre, hogy a fotonok kvantumállapotát továbbították valamilyen közegen, és a másik oldalon létrehozták a fotont. vagy nem jól emlékszem? ;) -
TheZsenyka #2 "QC is based on a totally secure Quantum Key Distribution. A crypting key is distributed using quantic properties of particles, e.g. the polarization of a photon. Any intrusion of a third party is detected by a modification of the error rate. The corner stone of QC is Heisenberg principle of uncertainty that implies that the quantic state of a particle cannot be duplicated and that any observation by an eavesdropper eventually destroys the quantic state."
A lényeg, hogy a quantum semmilyen állapota nem lemásolható. -
#1 bírom amikor a cikkekből kimarad a lényeg
minden leírnak, de azt hogy mi ez a kvantum titkosítás és mér az, azt nem