Berta Sándor

Botkormányba építették a Commodore 64-et

A főleg üzleti alkalmazások és vállalati kommunikációs eszközök forgalmazásával foglalkozó Hamann-Media cég Coolsells internetes boltjában bárki megveheti kedvenc Commodore 64-esét - egy botkormányba építve.

Egy német cég online üzletében ismét kapható az 1980-as évek kultikus "PC"-je. A teljes nevén Commodore 64 DTV-nek nevezett készülék az 1980-as években szinte berobbant a világ számítástechnikai piacára. Elsősorban kiváló tulajdonságaival tűnt ki az akkori kor összes hasonló számítógépe közül. Az "új" Commodore 64-est négy elem működteti és leginkább a legendás Competition Pro joystickok dizájnjára hasonlít. A C64-es hardverelemei a következők: a speciális, 1 MHz-es órajelen működő ASIC-chip; 128 KB RAM és 2 MB ROM, mint háttértároló. A kijelző maximális felbontása 320x240 képpont és egyidejűleg legfeljebb 256 szín megjelenítésére képes.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Commodore 64-est két kábel segítségével lehet a televízió audio-, illetve video-kimenetére csatlakoztatni. Miután a felhasználó elhelyezte a négy elemet, összesen harminc játék közül választhat. Ezek között megtalálhatók az olyan ma már klasszikusnak számító játékok, mint például a Pitstop, az Uridium, a Gateway to Apshai, az Impossible Mission 1 és 2, a Jumpman, a Paradroid, a Summer Games vagy a Winter Games.

A 35 euróba kerülő "új" Commodore 64-es minden olyan televíziókészüléket támogat, amely elboldogul az NTSC televíziós szabvánnyal. A régebbi tévéken a forgalmazó szerint azonban könnyen lehet, hogy a játékokkal csak fekete-fehérben lehet majd játszani. A Hamann-Media ugyanakkor azt is bejelentette, hogy még az idén piacra dobják a Commodore 64-es PAL televíziós szabványú tévéket támogató változatát is.


Nem kell nagy tehetség annak megjósolásához, hogy a régi-új C64-es ismét hódítani fog és nem csak Európában. Általa az egykoron rajta felnövő nemzedék utódai is megismerhetik azt a készüléket, amiről bizonyára sokat meséltek nekik szüleik, és aminek köszönhetően már a mai konzolkorszak előtt is a televízió előtt játszott az 1980-as években nagyon sok család.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Remetix #57
    Nem gondoltam volna, hogy rajtam kivul mas is emlekszik meg a Magidash-ra :)

    Magatol nem nagyon hajlando windows alol elindulni, de innen lehet szedni DOS emulator-t, azzal tokeletesen fut:
    http://dosbox.sourceforge.net/news.php?show_news=1
  • dez #56
    T.A.S.K.3. Jó kis játék volt ez is. Afféle felülnézeti lefelé scrollozós lövöldözős, de nem olyan sablonos, hanem "poénos".
  • Anteris #55
    amigán is volt katakis de elég harmatosra sikeredett. céhatvannégyesen volt a király.
  • Tonesz #54
    Jóóó oké, de én ugytudom nincsen PC-re írt katakis. Pedig nekem is az egyik legnagyobb kedvencem volt anno, nem számoltam de több 100X végigvitem. :)
  • mikike #53
    ez nem ugyanaz
  • dez #52
    Nem sok esélyt látok arra, hogy átdolgozva kiadnának régi játékokat. Nem olyan kis munka lenne az. Mint íttam, tervezik/tervezték egy kisgép kiadását, amin lehet internetezni is, oda elkél a több szín (azt hiszem, azon van nagyobb felbontású, hi-color üzemmód is). Ez a joystick-os megoldás annak lehet az egyszerűsített változata. Persze lehet, hogy annak nincs piaca, csak ennek. Bár talán van még retro C64 scene.
  • archkoven #51
    Gondolom azt tervezik, hogy egyes játékokat jobb grafikával újra kiadnak. Csak szerintem ezeknek pont az a húsz éves grafika a varázsa, meg az a sok esetben béna irányíthatóság és az a gépzene. Aki nem azokon nőtt fel annak nem fog jelenteni semmit. Akinek a jobb grafika kell, az ezt így is messze elkerüli, labdába sem rúghat ilyen szempontból egy mai PC vagy konzol mellett.
    Nekem nosztalgia kell, már az is marhajó érzés volt, hogy felmentem ma este egy C64-es site-ra és ráismertem egy csomó olyan játékra amit már réges régen elfelejtettem.
  • TeszteloPontHu #50
    De mi értelme tuningolni, ha egyetlen egy játék sem használja ki, lévén, azokat 16 színre írták.

    SYS 64738
  • Tonesz #49
    http://www.poke53280.de <-- itt is van pár game.:)

    Anno nekem is volt C-64-em, csak sajna túladtam rajta. Már bánom. Amikor lett Pc-m, azután. De előtte felmásoltam az összes lemezemet, na az eltartott vagy 2 hétig. Emlékszem kicsit szenvedés volt összebarkácsolni a kábelt, de sikerült. Most nekem is van emulátor, szinte az összes játékkal, nem csak C-64, hanem Amiga is.
  • Tonesz #48
    Szia.
    Katakis az nincs, de Takatis van :)
    Innen letöltheted:
    http://www.megagames.com/news/html/freegames/takatis.shtml