SG.hu

Jelentősen csökkenhet a mobilhívások ára júniustól

Az NHH Tanácsának (NHHT) döntése nyomán júniustól várhatóan tovább kell csökkenteniük a GSM szolgáltatóknak a hálózataikba irányuló hívások végződtetési díjait - jelentette be kedden Pataki Dániel a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke.

A határozat szerint a három szolgáltató által alkalmazott végződtetési díjak - a határozat kihirdetését követő 120 nap után - legfeljebb 20 százalékos mértékben térhetnek el egymástól. Pataki közölte, amellett, hogy tovább csökkennek a végződtetési díjak, közelednek is egymáshoz és immár nemcsak a fix-mobil (azaz a vezetékes hálózatból indított és a mobilban végződtetett hívások), hanem a mobil-mobil hívások végződtetése is szabályozott lesz. A hatóság ezzel nagy lépést tesz a jelenleginél igazságosabb tarifa szerkezet kialakítása felé, tette hozzá.

Az NHHT a "beszédcélú hívásvégződtetés egyedi mobil rádiótelefon-hálózatban" elnevezésű nagykereskedelmi piacon mindhárom magyarországi GSM szolgáltatót - a Pannon GSM Rt.-t, a T-Mobile Magyarország Rt.-t és a Vodafone Magyarország Rt.-t is - jelentős piaci erejű szolgáltatóként azonosította. A tanács a három szolgáltatóra azonos kötelezettségeket rótt ki, így többek között az "egyenlő elbánást", a "számviteli szétválasztást", valamint "költségalapúságot és a díjak ellenőrizhetőségét".

Az "egyenlő elbánás" kötelezettsége azt jelenti, hogy a GSM társaságok nem tehetnek különbségét a végződtetési díj megállapításakor aszerint, hogy a hívás mely másik szolgáltató hálózatából érkezik. A "költségalapúság és a díjak ellenőrizhetősége" kötelezettség szerint a három szolgáltatónak költségalapú végződtetési díjakat kell kialakítani és ezeket a határozat megjelenését követően 60 napon belül az NHHT elé kell terjeszteni jóváhagyásra. Amennyiben az így meghatározott díjak a 2004. december 31-i átlagdíjakhoz képest 10 százaléknál nagyobb csökkentést eredményeznének, akkor a tanács 10 százalékos csökkentést ír elő és a költségalapú díjak bevezetését hosszabb idő alatt követelné meg. Az NHHT határozata szerint ugyanakkor a három szolgáltató elfogadott végződtetési díjai között a különbség nem lehet ezután nagyobb, mint 20 százalék.

Jelenleg (2004. július 15. óta) a T-Mobile hálózatában a végződtetési díj csúcsidőben 37 Ft/perc, csúcsidőn kívül pedig 20,5 Ft perc. A végződtetési díj a Pannon GSM hálózatában 41-, illetve 21 Ft/perc, míg a Vodafone hálózatában a csúcsidejű díj 46,15 Ft/perc, a csúcsidőn kívüli pedig 30,15 Ft/perc - azaz az eltérés meghaladja a 20%-ot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vaku #10
    Heló én új vagyok, szerintem 10%-os engedmény nem valami jelentős!
  • fifi #9
    magyarul hülyének néz, hogy nem tudod a gyök cég nevét...

    köszi, nekem nem kell
  • Mike at home #8
    ha te elvezed azt, hogy egy neked szolgaltatst nyujto ceg kioktat, hat elvezd

    (off: mostanaban egyre hulyebb vagy am!)
  • Mike at home #7
    ja

    fuck vodafonEEEEEEEEEEE

    irtam nekik levelet, hogy talan nem az en hibam, ha enm tudom a ceguk pontos nevet, es milyen erdekes, hogy a t-mobile ezerfele keppen be lehet irni

    valaszra sem meltattak
    en meg nem veszek toluk semmit

    arrol nem beszelve, hogy a live menujuk is mekkora fos
  • Cat #6
    szerintem jól csinálják, egyébként ugyanez van pl. vodaphone.hu nál és vodaphon.hu-nál is
  • TeszteloPontHu #5
    Ha ennyi a végződtetési díj, akkor hogyan oldják meg a társaságok a 20-29 Ft-os percdíjakat. Azokon a hívásokon buknak??? Valami itt nem tiszta.
  • FTeR #4
    vodafonE

    nézd meg a E nálkül! ez is vodafone oldal, de elég szájbarágósan magyarázza el egy flash animáció, hogy mi a helyzet
  • Killgore #3
    Végre valami jó hír az évben!
  • AS #2
    Vodafon a király!
  • OliApa #1
    "Jelenleg (2004. július 15. óta) a T-Mobile hálózatában a végződtetési díj csúcsidőben 37 Ft/perc, csúcsidőn kívül pedig 20,5 Ft perc. A végződtetési díj a Pannon GSM hálózatában 41-, illetve 21 Ft/perc, míg a Vodafone hálózatában a csúcsidejű díj 46,15 Ft/perc, a csúcsidőn kívüli pedig 30,15 Ft/perc - azaz az eltérés meghaladja a 20%-ot."

    Naés, ha nem haladja meg és x10, akkor mi van? . . .