Berta Sándor

Nem marad ügyvéd nélkül a Think Secret üzemeltetője

Nicholas Ciarelli némileg nyugodtabban hajthatja majd álomra a fejét, ugyanis jelentkezett egy ügyvéd, Terry Gross, aki hajlandó ingyen, mindenfajta fizetség és tiszteletdíj nélkül ellátni a fiú védelmét.

Hatásosnak bizonyult az Apple által beperelt Nicholas Ciarelli héten közzétett felhívása. Mint ismeretes, a Think Secret nevű weboldalt üzemeltető fiatalembert beperelte az Apple, mert azzal gyanúsítja, hogy egyes megjelenés előtt álló termékekről információkat szivárogtatott ki. A Harvard Egyetemen tanuló fiatalembernek még ügyvédre sem volt pénze, így a helyzete cseppet sem volt megnyugtatónak nevezhető. A most jelentkezett ügyvéd korábban már sikerrel képviselte az Electronic Frontier Foundation (EFF) nevű polgári szervezet érdekeit és álláspontját is egy bírósági ügyben.


Az Apple nemrég bemutatott új termékei, a Mac mini és az iPod Shuffle

Időközben az is nyilvánosságra került, hogy az Apple azt kéri majd a bíróságtól, hogy állapítson meg egy közelebbről még meg nevezett összegű kártérítést és a Think Secret üzemeltetőjét kötelezze ennek kifizetésére.

Az biztos, hogy jogi szakértők szerint mindenképpen precedens értékű lesz ez az ügy, hiszen a bíróságnak kell majd eldöntenie, hogy mi a fontosabb: a cégek üzleti titkokhoz való joga, vagy az amerikai alkotmány részét képező alapvető emberi jog, ami a szabad véleménynyilvánításhoz és a szólásszabadsághoz fűződik. Terry Gross szerint ebben az ügyben, mind az Egyesült Államok Alkotmánya, mind pedig Kalifornia Szövetségi Állam törvényei alapján a bíróságnak a szabad véleménynyilvánításoz és a szólásszabadsághoz fűződő jogot kell előnyben részesítenie.

Az ügyvéd úgy vélte: a nyilvánosságra került információk semmiképpen sem tekinthetők az üzleti és a cégtitok megsértésének, hiszen csak találgatások voltak. Ráadásul ilyen alapon gyakorlatilag majdnem minden internetes híroldalt, televíziót és rádiót be lehet záratni. Terry Gross kétli azt is, hogy az Apple-nek az információk nyilvánosságra kerülése miatt bármilyen kára származott volna.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macc #5
    Szerintem az informatort akarjak kiugrasztani a bokorbol. Ha nem akkor gaz az egesz ugy. Amugy meg en nem az Apple-t becsulom, hanem a termekeit amit hasznalok (es a programozoit), azon ez meg nem valtoztat...
  • cue #4
    Azért inkább a termékeik alapján becsüld vagy ne a céget.
  • asdasdasd #3
    Ez hülyeség. Az ipari kémek nem szoktak aláírni titoktartási szerződést.
    Az meg nem mindegy, hogy egy terméket mikor és hogyan tálalnak a közönségnek, baromi sok pénz mulhat rajta.
    Ha hülyeségeket tett közre akkor hitelrontásért perelhetik, ha igazságokat akkor ott információ lopás történt, amiben legalább bűnrészes a gyerek.
  • UNREG #2
    Nagy kár, mert eddig becsültem az Apple-t...
  • Sir Quno Jedi #1
    A lényeg az, hogy a fiú semmiféle titoktartási szerződést nem írt alá a céggel, semmiféle üzleti, vagy személyes kapcsoltban nem áll a céggel, tehát kb. az égvilágon semmit sem kérhetnek számon rajta. Keressék a saját belsős információkat kiszivárogtató munkatársaikat, mivel azokkal vélhetőleg van munkaszerződésük és valószínűleg aláírták a titoktartásit, így azokon joggal kérhetnek efféle dolgokat számon !

    Ilyen egyszerű lenne ez egy liberális alkotmánnyal rendelkező szabad "jogállamban"...JA, hogy ez nem az, hanem az USA, bocs tévedtem ?!! :DDD