Berta Sándor

Saját rajongóját perelte be az Apple

Az Apple megunta, hogy vannak jólértesült weboldalak, amelyek az új termékek bejelentése előtt már hetekkel, sőt hónapokkal tájékoztatják mindenről a nyilvánosságot.

A küzdelem Dávid és Góliát összecsapására emlékeztet. A vállalat döntő lépésre szánta el magát, amely azonban könnyen a visszájára sülhet el. A cég feljelentette a Think Secret internetes oldalt és az azt üzemeltető fiatalembert. Mivel a fiú maga is nagy Apple-rajongó, több szakember is PR-öngólnak és szerencsétlen tettnek minősítette a cég lépését. A kérdés a társaság szerint egyértelmű: a bíróságnak kell eldöntenie, hogy mi a fontosabb: a cégek titkai vagy a szólásszabadság? Eközben Nicolas Ciarelli, a Harvard 19 éves hallgatója és a Think Secret üzemeltetője kétségbe esett felhívást tett közzé, amelyben ingyenes jogi segítséget kért, ugyanis még ügyvédre sincs pénze.


Nicolas Ciarelli rendszeresen publikálta az általa megtudott belső információkat

A hivatalos vád a Nick dePlume nicknéven publikáló fiú ellen üzleti titkok kiszivárogtatásában és nyilvánosságra hozatalában való bűnrészesség. A Think Secreten már jóval a MacWorld kiállítás előtt információk jelentek meg többek között az Apple két új termékéről, a Mac Mini nevű számítógépről és a Flash-memóriákat használó iPod Shuffle zenelejátszó készülékről. Az oldalon korábban pedig más termékekről is napvilágot láttak különböző hírek.

A kaliforniai cupertinói székhelyű cég vezetői szerint a fiatalembernek biztos, hogy van egy belső informátora. Ciarelli ezzel szemben nem ismeri el a bűnösségét és a szólásszabadságra hivatkozik. A fiú a Harvard Egyetem The Crimson nevű lapjának nyilatkozva elmondta, hogy ő csupán úgy dolgozik, mint minden oknyomozó újságíró: beszélget emberekkel, informátorokkal, pletykák nyomába ered, kideríti egy adott ügy részleteit és ennek mind az a célja, hogy kiderítse az igazságot.

Többen időközben már egy online petíciót is megfogalmaztak, amelyben arra kérik az Apple-t, hogy egyezzen meg peren kívül a fiatalemberrel és ne bocsátkozzon egy Dávid kontra Góliát harcba, valamint ne egy olyan felhasználó ellen fitogtassa az erejét és a hatalmát, akinek még ügyvédre sincs pénze. A petíció készítői ráadásul úgy érvelnek, hogy a Think Secret igazi PR-tevékenységet végzett és sok Apple-terméket tett ismertté.

Hogy kinek lesz igaza, arról az ügy mostani állása szerint minden bizonnyal bíróság dönt majd, ám tény: valóban meglehetősen szerencsétlen lépés a vállalat részéről, hogy saját rajongóját perli be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #33
  Ez nem volt szép húzás Steve!!
  Seejay,!
 • cue #32
  Üzleti titkokat szabadon nyilvánosságra lehet hozni, ha valaki újságíró?
  És ha kőműves, akkor meg nem?

  ...nem hangzik túl jól.
 • Cat #31
  nem lesz muszáj, ha arra hivatkozik, hogy ő ujságiró, és akkor nem kell kiadnia a forrását sem
  kérdés hogy elfogadja e a bíróság ujságironak, és igy vonatkozik e rá az első kiegészítés vagy nem - de sztm egy 5 éve széles nyilvánosság előtt publikáló személy simán az
 • Macc #30
  Ha birosagon faggatjak a sracot, muszaly lesz elarulni kitol van az info, mig ha nem pereltek volna be, nem tudnak milyen alapon kihallgatni. Csak probalok logikusan gondolni, hogy miert eri meg nekik ez a hatalmas "onreklam"...
 • maszatomi #29
  Ne kezdj, olyan céggel melynek a logoja is rohadt alma.
 • Laalee #28
  ezt a tévhitet ki mesélte neked?
 • BiroAndras #27
  Szerintem hatalmas baklövés a srácot perelni. Mégpedig azért, mert a fő probléma, hogy egyáltalán hozzájuthatott ilyen infókhoz. Ha ő képes volt rá, akkor az érdekelt versenytársak is képesek lehetnek, tehát a srác kiiktatásával nem oldanak meg semmit, csak a szőnyeg alá söprik a problémát. Ha meg azt akarják megtudni, hogy ki súgott neki, azt szerintem csöndben is meg lehetett volna oldani. Pl. a belső infókat meg lehet variálni egy kicsit, és megnézni, hogy melyik változat jelenik meg a lapon. Mivel valószínűleg nem túl sokan tudnak ezekről (amiről sokan tudnak, az nem titok), gyorsan elkapható a tettes.
 • dez #26
  Á, szerintem még egy kirendelt ügyvéd is megnyerheti a pert (ha ilyen esetben lehet kirendelt ügyvédet kérni). Miért ne tehette volna fel a srác a honlapjára az infót? Neki nincs semmilyen titoktartási szerződése az Apple-lel. Tuti, hogy csak a belső embert akarják így kiugrasztani, vagy kiszedni a srácból a nevét (ahogy már más leírta).
 • Zozo76 #25
  Anno amikor a FIX.TV-n ment az iMac cimu musor mar faraszto volt hallgatni hogy az MS igy az MS ugy blablabla. Gondoltam most hogy van egy kis keveres az Apple korul megnezem mar a www.beszeljukmac.com oldalt ami szorosan kapcsolodott a musorhoz. Hat igy hirtelen atnezve nem nagyon foglalkoznak a dologgal. Biztos ez erzekeny pont a MacFan-oknal... :)

  A nagy es szent Apple csunya dolgot muvelt. :)
 • uu #24
  az odaig oke hogy majd szepen befenyitik hogy mondja meg az informatort es akkor ejtik a vadat, viszont a hir maga rosszat tesz az applenek, es egyebkent is, az ilyen "kiszivargott" informaciok altalaban nagyot dobnak az adott termeken, mert 1. latja a ceg hogy foglalkoznak vele es erdekli az embereket 2. noveli a hypeot nagyban, es ez mindenkeppen jo. az ms gondolom nem veletlen nem szol nagyon a kiszivargott betakert. longhornbol szinte negyedevente kiszivarog uj alpha/beta mar miota, megse tesznek ellene semmit, mert lassuk be eleg hasznos dolog..