Alex

Olympus PEN E-P5: csúcstechnika klasszikus köntösben

Az Olympus bejelentette a negyedik generációs mikro négyharmados gépét, a PEN E-P5-t melynek stílusa a klasszikus filmtekercses masinákat idézi.

A vállalat az 50 évvel ezelőtt forgalomba hozott PEN F emlékére készítette el a PEN E-P5-öt, régi filmes készüléke digitális felújítását. A retro külső ellenére belül csúcstechnika rejtőzik, a fém házba az E-M5-ben is megtalálható 16 megapixeles szenzort szerelték be. Hátlapjára egy 3 colos 1 millió pixeles dönthető érintőképernyő került. Mechanikus zára akár 1/8000 másodperces pillanatképeket is el tud kapni, sorozat üzemmódban pedig 9 képet tud készíteni másodpercenként. Az élességről 5 tengelyes képstabilizátor gondoskodik; természetesen Full HD videófelvételnél is működik és hatása már az élőképen is látható. Használatát az exponálógombot félig lenyomva érzékelhetjük, ilyenkor még változtathatunk a kompozíción.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A két vezérlőtárcsa + kapcsoló rendszerrel minden vezérelhető manuálisan. Utóbbi az első pozícióban a gép elején található vezérlőtárcsával a rekesz, a hátsó részen található tárcsával pedig az expozíciós idő állítható be. A második pozícióban a tárcsákkal az ISO érzékenység és a fehéregyensúly adható meg. (Más funkciók hozzárendelése is lehetséges.) A P sorozat negyedik tagja az első beépített Olympus gép, amiben beépített vezeték nélküli kapcsolat van. Az okostelefonunkkal vagy táblagépünkkel való összekötéshez az eszköz kamerájával csupán le kell szkennelnünk a fényképezőgép LCD-jén megjelenő QR kódot. A cég készített egy mobil szoftvert is, amivel láthatjuk az eszközön épp mit lát a fényképezőgép és fotózhatunk is, a kész képekben pedig tárolhatjuk mobilunk GPS-ének helyinformációit. Ez a távvezérlés hasznos lehet például az egyébként félős állatok lekapására, vagy akár önarcképek készítésére.

A PEN E-P5 már ebben a hónapban kapható lesz ezer dollár, illetve ezer euró körüli áron (ez csak a váz), fekete, ezüst és fehér színben. Az összes mikro négyharmados objektívet rácsavarhatjuk, de a cég bejelentett három fekete objektívet is (17mm, 45mm és 75mm - F1.8).

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Ezzel együtt a E-PL5 utódja is megjelent, a kizárólag az ázsiai piara szánt PEN Lite E-PL6. Ez az új MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves gép) csak funkcióiban hozott változást, megjelent például az ISO 100-as beállítás, készíthetünk vele time-lapse videókat és javítottak az elektronikus képstabilizátorán. Júniustól lesz kapható a Távol-Keleten az eddigi fekete, fehér és ezüst színeken túl már vörösben is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ferrer #1
    Aki sznobgépet akar, úgyis Leicát fog venni, nem ilyen ultragagyi másolatot.