Berta Sándor

Az Apple és a Google harcol a Kodak szabadalmaiért

Több IT-cég is szeretné megszerezni a nehéz helyzetbe jutott gyártó szabadalomcsomagját. A legélénkebben két konzorcium érdeklődik.

Ismét összecsaphat egymással az Apple és a Google, mivel mindkét óriáscéget érdeklik a Kodak szabadalmai. A The Wall Street Journal cikkében azt ecsetelte, hogy míg a Google a Samsung, a HTC és az LG Electronics segítségével szeretné megszerezni a becslések alapján 2,6 milliárd dollár értékű szabadalomcsomagot, addig az Apple ugyanebből a célból a Microsofttal társult.

Az már július elején eldőlt, hogy a társaság titkos árverés keretében értékesítheti a szabadalomcsomagját. A több mint 1100 találmányt két csoportba osztják szét, s augusztus 8. és 13. között árverezik el. Az egyik kategóriába kerülnek a fotók készítését és feldolgozását, szerkesztését, míg a másikba a fényképek tárolását és elemzését érintő szabadalmak. Elemzők ugyanakkor azzal számolnak, hogy a beérkező ajánlatok egyike sem éri majd el a Kodak által elvárt összeget. Ugyanakkor a vállalat komoly bajban van, így aligha engedheti meg magának, hogy nagyon válogasson, amennyiben ugyanis az árverés sikertelen lesz, akkor gyakorlatilag ez lesz a hattyúdala.

A Kodak 2001 óta több mint 3 milliárd dollár bevételre tett szert a szabadalmai után befizetett licencdíjakból. A cég licencpartnerei közé tartozik a Nokia, az LG és a Samsung is. A társaság januárban hivatalosan csődvédelmet kért. Sokáig úgy tűnt, hogy már nincs remény a számára. Az élet azonban közbeszólt, amikor kiderült, hogy mégis értékesítheti a szabadalmait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!