Gyurkity Péter

CES: az AMD elkészült a Centrino kihívójával

A rendezvényen elhangzott nyilatkozatok alapján most már biztos, hogy a processzorgyártó - válaszul az Intel Centrino processzoraira - új alacsony fogyasztású mobil chipet dob piacra, ami a Turion nevet kapta.

Az új processzorról egyelőre semmilyen technikai adatot nem hoztak nyilvánosságra, a vállalat mindössze annyit árult el, hogy a chipet elsősorban az úgynevezett thin and light (vékony és könnyű) noteszgépekbe szánják, ezért a fejlesztés során nagy hangsúlyt helyeztek a fogyasztás csökkentésére. A Turino a tervek szerint az idei év első felében jelenik meg.

Az AMD nagy adósságot törleszt az új processzorral, hiszen a jelenleg fogalomban lévő mobil processzorok szinte kivétel nélkül a teljesítményérzékeny vásárlók számára készülnek, emiatt fogyasztásuk a nem túl kedvező, 25-62 wattos tartományban helyezkedik el. Összehasonlításképpen: a Pentium M chipek fogyasztása 20 wattnál tetőzik, amely jóval gazdaságosabb üzemeltetést tesz lehetővé. Az új processzor révén az AMD azonban méltó versenytársat állíthat a Centrinoval szemben, és nagyobb eséllyel veheti fel a versenyt az Intellel, amely az elmúlt években - főleg a Centrino sikere miatt - a noteszgépek terén szinte elsöprő fölénnyel rendelkezett.


"A processzor a teljesítmény és energiagazdálkodás szempontjából felveszi a versenyt a Centrino chipekkel" - jelentette ki Bahr Mahony, az AMD mobil szegmensének marketingigazgatója. Elmondása szerint az új processzorra épülő noteszgépek szinte a chip elkészültével egy időben kerülnek a boltokba, és a vállalat továbbra sem hagy fel a mobil Athlon 64, illetve a noteszgépekbe szánt Sempron processzorok gyártásával. Hozzátette, hogy az AMD - legfőbb riválisával ellentétben - nem épít saját lapkakészletet a processzor köré, az ehhez szükséges chipeket ugyanis egyéb gyártók készítik majd el.

A nyilatkozatok ellenére a Turion egyelőre nem jelent meg az AMD által nyilvánosságra hozott útiterveken.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mechorg #13
    Nem is ugyanarra van...
  • Sauron #12
    Lehet nekem ez a technika, de én szerintem egy laptop egy asztali pc-vel nem veszi fel a versenyt!!! Sokkal gyorsabb az asztali.
  • quentit #11
    Néhányotok nagyon nem ért a technikához. A centrino platform igenis bazigyors... A legújabb 2.1-es proci símán fölér egy 3200-as asztali, 70w-os procival...
  • TeszteloPontHu #10
    Mert akkor nem lehetne a mobil procikat jóval drágábban adni...
  • Tiby #9
    :) Nekem is Centrno-s procim van a Notebookba (hàt most ez van mert elszàllt az asztali!) Föleg német billenytüzettel.Csak némely betün van ékezet
  • arty #8
    a teljesitményérzékeny felhasználo szarik a centrinora, vesz egy a64 3200+ vagy p4 preszkottos noteszt, atix800-al ...
  • Athlon64 #7
    Milyen királyul nézne ki egy 4kg-os CPU hűtővel egy laptop
  • Athlon64 #6
  • HUmanEmber41st #5
    Ha a teljesítmény-érzékeny felhasználóknak jó a 20W-os Centrino, akkor az asztali munkaállomásokba miért 70w-os procit tesznek be?

    Mert a desktopban elférnek a bazinagy ventilátorok :) :) :)
  • dez #4
    Értsd: ahhoz képest, hogy laptop.