Gyurkity Péter

Hamis AMD processzorokat foglaltak le Tajvanon

A szigetország rendőrsége bejelentette, hogy a napokban sikeresen felszámoltak egy fővárosi műhelyt, ahol közel egymillió hamis AMD processzort foglaltak le - egyes források szerint a processzorok száma eléri az egymilliót.

A bejelentés szerint a telephelyen az Advanced Micro Devices processzorok átcímkézését végezték, és az új címkével ellátott chipeket magasabb áron próbálták értékesíteni. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan melyik típus átcímkézését végezték, és a hatóságok azt sem árulták el, hogy sor került-e a chipek bármilyen módosítására. A rendőrség eddig egy gyanúsítottat állított elő, akit csalással és hamisítással vádolnak. A hatóság szóvivője nagy sikernek nevezte a műhely felszámolását, de nem volt hajlandó részletekbe bocsátkozni, és nem árulta el, hogy a hamisítók milyen forrásból juthattak a processzorokhoz.

A forrás felderítése kétségtelenül fontos szempont, hiszen a hírek szerint a tajvani rendőrség közel egymillió AMD processzort foglalt le a helyszínen, amelyek egy részét még át sem címkézték. A lefoglalt áru értékéről még nem készült pontos becslés, de a szakemberek szerint meghaladja a 100 millió dollárt. A rendőrség információi szerint a hamisított processzorok nagy részét dél-kelet ázsiai országokba szállították, de egyes szállítmányok Kínába, illetve Németországba is eljutottak, így az európai hatóságoknak is fel kell készülniük a hamis processzorok felbukkanására.

Azt sajnos nem lehet tudni, hogy a processzorok kizárólag alkatrészként, vagy esetleg előre összeállított konfigurációk részeként kerülnek-e forgalomba. A hamis processzorok mindenesetre sok kényelmetlenséget okozhatnak a vásárlóknak - a legtöbb esetben megbízhatatlan, hibás működést eredményezhetnek, de az is előfordulhat, hogy mindezen problémák csak túlhajtás esetén merülnek majd fel. Az AMD egyelőre nem nyilatkozott az ügyben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DeathMatch #19
    Nekem az igazi se kéne, ingyen sem
  • Raszkolnyikov #18
    Ja meg volt egy ismerősöm aki vett egy Barton Athlont és neki barna(a színe volt barna) volt a procija és már egész turbinákat rakott rá, de csak melegedett, meg fagyott meg szar volt. Aztán lecserélte és faszául megy.
  • mechorg #17
    Meg nyilván nem pont olyan a cimke, láttam már olyan oldalt ahol ilyenekről értekeztek, nem pont olyan a t betű meg ilyesmik...
  • dez #16
    Na és szerinted hogy lehet erre rájönni? Talán csak úgy, hogy nem lehet nagyon túlhajtani. De az magától is lehet.
  • SirBubu #15
    mijafene, most veszem észre hogy 3puttonyos VIP fórumozó lettem itten yesssss :DD
  • SirBubu #14
    ha jól értem, most lefoglaltak 1 nagy rakat hamisitott procit. de ez csak 1szeri alkalom volt. vajon mióta csinálhatják ezt, azaz mennyi lehet kinn már a piacon ezekböl?
  • mechorg #13
    Miért adták volna el ügyeskedőknek? Csak van annyi eszük hogy tudják hogy mivel lehet elrontani egy cég jóhírét...
  • Punker #12
    + 1 tipikus ember gondolata aki gép fejlesztés elött áll :)
  • Péntek #11
    Csak azt hamisítják, ami jó
  • Focew #10
    100 millió dollár?
    És mi lesz ezzel a sok procival? Visszaadják az AMDnek, vagy megsemmisitik?
    Ha azt nézzük, hogy az AMD-nek évi kb 5 milliárd dollár a forgalma, akkor ez a bevételük 2%-a.
    Ha ezt eladták valami ügyeskedőnek, akkor jó nagyot akasztottak, mert plussz 100 millió bevétel, és a keresletet nem csökkent,mert raktárban vannak a procik. De ha az ő kezük is benne van és saját pénzt buktak...