Gyurkity Péter

Az NV40 és NV50 ötvözéséből készül a PlayStation 3 grafikus processzora

Az interneten felbukkant információk szerint a konzol grafikus processzora az Nvidia jelenlegi és következő generációs architektúrájának ötvözéséből jön létre, és beépített memóriavezérlője támogatja majd a Rambus XDR memóriát.

A japán PC-Watch weboldalán megjelent cikk nem kevesebbet állít, mint hogy a processzor az NV40-en alapul, de számos olyan funkciót is magában foglal, amelyek csak az Nvidia következő generációs processzorában, az NV50 kódnevű chipben lesznek megtalálhatók. Jen-Hszun Huang, a vállalat vezérigazgatója kijelentette, hogy bár az új chip némileg hasonlít az asztali számítógépekhez kifejlesztett processzorokhoz, ennek ellenére semmi köze nincs sem a Windows operációs rendszerhez, sem a DirectX, vagy akár OpenGL technológiához, és a processzor a Sony által kifejlesztett API-t használja majd.


Jen-Hszun Huang, az nVidia vezérigazgatója

A vezérigazgató kiemelte, hogy a PlayStation 3 grafikus processzora támogatja majd az XDR DRAM memóriaszabványt, amely a Rambus fejlesztése. Az utóbbi kijelentés némileg meglepő, hiszen az Nvidia korábban még soha nem dolgozott együtt a vállalattal. Huang elmondása szerint a Sony és az Nvidia az elmúlt két évben szorosan együttműködött a "következő generációs számítógépes szórakoztató rendszer" fejlesztésén, és az Nvidia eközben párhuzamosan fejlesztette a következő GeForce grafikus processzort. A vezérigazgató nem fejtette ki, hogy pontosan melyik processzorra gondolt, így továbbra sem lehet tudni, hogy igazak-e az NV50 projekt törléséről szóló hírek, amelyek az elmúlt hetekben láttak napvilágot.

A konzolba szánt grafikus processzor a Nagaszakiban található Fab2 üzemben készül majd, amely az IBM által kifejlesztett 65 nanométeres gyártástechnológiát használja fel. A jelenlegi számítások szerint a gyár havonta mintegy 15 ezer 300 milliméteres ostya előállítására alkalmas.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • trabant #68
    Ne ködösíts! Hány MMORPG van konzolon? Ott van pl. az Everquest, a Sony terméke, megírhatta volna PS2-re is... Pc-re meg verekedős játék nincs nagyon, a Mortal Kombat után sokmindent nem is tudnék innen felsorolni. Erről van szó.
  • trabant #67
    Azért van a játékoknál az options menü, hogy a hardvered tudásához szabhasd a játékot. Ha tré a géped, az alapverziót kapod, ha jót, az extrát. A baj ott kezdődik hogy általában celeronnal, geforce mx-el nekiindulnak a fullos beállításoknak, aztán csodálkoznak hogy miért nem megy ugyanúgy mint egy x800 xt-n. Ez a tipikus user error. :)
  • Laza #66
    aki nem ismeri a konzolokat, a jatekfelhozatalt, es nem is jatszik veluk, azzal sajnos nem lehet erdemben beszelgetni e temaban...
    es a Te kijelentesed sajnos erre utal :)
  • dez #65
    "PC-n nem megengedett"? Hogy lehetne ilyet kijelenteni, amikor PC-n nem definiált fogalom az "alaphardver", pontosabban játékonként más és más, még pontosabban: "ha nem fut jól, vegyél gyorsabb videokártyát, procit, stb.". Már ha van elég gyors jelenidőben, és nem csak 2 év múlva lesz, vagy még akkor sem. Konzolnál adott a hw, ahhoz kell alkalmazkodni. Alap dolog, hogy általában úgy variálják a dolgokat, hogy egyátalán ne akadjon. Inkább kevesebb poligon, kevesebb textúra, stb. Ez alól csak kevés kivétel van.
  • trabant #64
    /me nem bárki. :)
  • trabant #63
    Pc-n se megengedett, a konzol is ugyanúgy szaggat ha valami komolyabbat kell kirajzolni.
  • Laza #62
    "Akinek elég a verekedős, autós meg a manga"
    no comment... :))))))

    ezert nem allok le barkivel ilyen temaban 'beszelgetni' :))))

    egyebkent senkisem vitatta, hogy a PC-vel nem lehet jatszani, csak aki konzolt vesz, az azzal nem akar mast csinlani, csak jatszani... ennyi...
    ha mast is akar, vesz PC-t... sztem ezt nem olyan nehez megerteni... szerintem :)
  • dez #61
    Konzolon nem igazán megengedett az akadozás, mert az eléggé élményromboló és kizőkkentő - úgy tűnik, PC-n ezzel nem nagyon foglalkoznak.
  • trabant #60
    Akinek elég a verekedős, autós meg a manga, annak jó lehet a konzol, de aki a stratégiát vagy szerepjátékot szereti, annak pc kell. Épp annyira való a pc is játékra mint a konzol, csak más félére. Így jön ez ide.
  • Laza #59
    Szerintem aki konzolt vesz, az tisztaban van azzal, hogy csak jatekra valo...
    akinek mas jellegu elkepzelesei vannak, az PCt vesz :)
    En mindig a jatekok miatt vettem konzolt, sohasem az egyeb funkciok miatt... arra van PCm...

    Nem is ertem hogy jott ez most ide :)))