Berta Sándor

Az iPod miatt vált Mac-re sok PC-s felhasználó

Piper Jaffray gazdasági elemző legutóbb elkészített felmérése szerint az iPod hordozható zenelejátszó készülékek térhódítása nagyban hozzájárul a Macintoshok népszerűségének növekedéséhez is.

Az a felhasználó, aki iPod-ot vásárol gyakran választja később a PC helyett a Macintosh-t. A felmérésből kiderül például, hogy az iPod készülékek tulajdonosainak hat százaléka már hátat fordított a PC-jének és a Macintoshra "nyergelt át". Hasonló lépést fontolgat a megkérdezett emberek hét százaléka. Piper Jaffray szerint ezt a folyamatot érdemes komolyan venni, nem csak a Microsoftnak, de az Apple-nak is, ugyanis így a követező években komoly bevételekhez juthatnak majd.

Érdekesség azt is megfigyelni, hogy elsősorban nem a számítógépes ismeretekkel rendelkező felhasználók, tehát például nem a rendszergazdák váltanak át a PC-ről Macintoshra, hanem azok, akiknek fontos a könnyű kezelhetőség, a multimédiás, szórakoztató-elektronikai funkciók. Ezen kívül sokan azért cserélik le a PC-jüket az "almás" gépekre, mert sokkal biztonságosabbnak gondolják őket az eddig használt masináiknál. Az átváltók elsősorban olyan emberek, akik megengedhetik maguknak, hogy az eddigi PC-k helyett egy drágább gépet tartsanak fenn, ráadásul úgy, hogy az abban lévő technológiákkal ne igazán kelljen foglalkozniuk.

Az elemzők szerint azonban ahhoz, hogy ez a tendencia megmaradjon, illetve folytatódjon, az Apple-nak továbbra is a megbízhatóságra és a külcsínre kell helyeznie a hangsúlyt az új Macintosh számítógépek tervezésénél, különben az iPod által a hirtelen a vállalat ölébe hullott lehetőség kiaknázatlan marad.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macc #38
    Nyilvan nincsen az Applenek csavar-gyartosora ha egyszer tud venni csavarokat... A lenyeg az, hogy amit osszerak, az mukodik es megbizhato, valamint garanciat vallal ra. De ha jobban megneztek egy Mac-et, akkor lehet latni, hogy a Videokartyan (bar az is mas mint a pc-s, es nem csak a firmware), CD-DVD-n, memorian es vinyo-n kivul semmi sem egyezik a PC-ssel... es nem is ezektol jo egy Mac.
  • fonak #37
    A minőségi alkatrészekről: azért úgy látom az Apple is eléggé elPCsedett, nvidia videokártya (ugyanaz mint a PC-s, csak a Machez természetesen más BIOS kell bele), stb... gondolom az Apple is ugyanúgy tajvanon vagy azon a környéken gyártatja az alkatrészeket OEM-ekkel, és nem saját gyáraiban... ott max. összerakják a konfigokat, mint a márkásPC-gyártók.
  • fonak #36
    NEXUS6: hol lehet alkatrészenként megvenni egy Mac kompatibilis konfigot, úgy hogy lényegesen olcsóbb is legyen, mint az "eredeti"? Vagy úgy gondoltad megtervezed legyártod az alaplapot hozzá?:)
  • Macc #35
    Ezt persze hiaba probalja az ember elmagyarazni annak, aki az arcedulan kivul mast nem lattott meg, meg ezt-azt hallott rola innen-onnan.
  • Macc #34
    Azert csak zarojelben megjegyeznem, hogy a Mac az nem csak egy hasonlo HW elemekbol osszeallitott gep. Valahogy kicsit teljesen mas miutan bekapcsolod! Es talan ezen van a legnagyobb hangsuly.
  • NEXUS6 #33
    Oks akkor legyenek q.va jó minőségűek, biztos vagyok benne, hogy nem én vagyok az aki a legjobban ért ezekhez a kütyükhöz.

    De mint írtam MAC kompatibilis gépet is rakhatsz otthon össze (némi kézügyesség szükségeltetik)és akkor az már lényegesen olcsóbb, mint egy "méd báj epöl" gép.

    Bizti hogy drágább lesz valamennyivel, mint egy hasonló kategóriájú pc, de még akkor se annyival, hogy ne érje meg.

    Végül is, szerintem a MAC nem azért kevésbé elterjedt mint a PC mert:
    1. Az emberek okosak és drágáért nem vesznek szart (pécéista álláspont)
    2. Az emberek hülyék mert egy viszonylag jó árért nem veszik meg ezt a csúcsgépet (mekista álláspont)

    Hanem mert a két platformot uraló cégek közötti főleg üzletpolitikai szempontú különbségek hatására ez "történelmileg" így alakult.

    És akkor most ezen lehet vitatkozni;)
  • archkoven #32
    "De te voltál az aki összehasonlítotál egy Mac-et egy viszonylag jó minőségű alkatrészekből összeállított de noname géppel."
    Ezek az alkatrészek amiket felsoroltam nem "viszonylag jó minőségűek", hanem kuravajó minőségűek. Simán vannak olyanok mint amiket az Apple rak a Mac-ekbe.
    Igazad van, ha otthon rakom össze a gépet akkor az noname lesz. Ha viszont a Dell rakja össze (akár teljesen azonos alkatrészekből) akkor az egycsapásra márkás lesz és a cimke az elején máris megér min. százezret, ha viszont az Apple rakja össze akkor akár 200 ezret is.
  • Macc #31
    Ket szempontbol nem ertek veled egyet: az egyik, hogy igenis rivalizal a PC-vel, tehat azert megsem adhatja annyiert amennyiert akarja, masreszt az az 1 amirol beszelsz az kicsit tobb, nem beszelve a radughato kulso eszkozok ezreirol, amit mindenfele driver es varakozas nelkul felismer es hasznal. Amugy igazad van:)
  • trabant #30
    Hülyékből mindenütt sok van. :)

    Meken nem nehéz optimalizálni, mert abból 1 féle van, pc-ből meg sok. Épp ezért olcsóbb a pc, mert verseny van, meken nem kell senkivel rivalizalni, annyiért adják amennyit nem szégyellnek.
  • NEXUS6 #29
    Hát pont ezt mondom én is!

    De te voltál az aki összehasonlítotál egy Mac-et egy viszonylag jó minőségű alkatrészekből összeállított de noname géppel.

    Lehet hogy te is úgy gondolod hogy csak a hülyék adnak ki plusz min 100 ezer Ft-ot egy cimkéért a gép elején, de ezek szerint elég sok hülye van pc oldalon is ahhoz hogy megérje ilyen gépeket gyártani.

    Az a különbség viszont, hogy a MAC esetében a gyártó a konfighoz optimalizálja az oprendszert ami a PC-nél nem így van. Ez az optimalizálás meg van olyan eset amikor megéri azt a kiadott plussz pénzt!!!