38
  • Macc
    #38
    Nyilvan nincsen az Applenek csavar-gyartosora ha egyszer tud venni csavarokat... A lenyeg az, hogy amit osszerak, az mukodik es megbizhato, valamint garanciat vallal ra. De ha jobban megneztek egy Mac-et, akkor lehet latni, hogy a Videokartyan (bar az is mas mint a pc-s, es nem csak a firmware), CD-DVD-n, memorian es vinyo-n kivul semmi sem egyezik a PC-ssel... es nem is ezektol jo egy Mac.
  • fonak
    #37
    A minőségi alkatrészekről: azért úgy látom az Apple is eléggé elPCsedett, nvidia videokártya (ugyanaz mint a PC-s, csak a Machez természetesen más BIOS kell bele), stb... gondolom az Apple is ugyanúgy tajvanon vagy azon a környéken gyártatja az alkatrészeket OEM-ekkel, és nem saját gyáraiban... ott max. összerakják a konfigokat, mint a márkásPC-gyártók.
  • fonak
    #36
    NEXUS6: hol lehet alkatrészenként megvenni egy Mac kompatibilis konfigot, úgy hogy lényegesen olcsóbb is legyen, mint az "eredeti"? Vagy úgy gondoltad megtervezed legyártod az alaplapot hozzá?:)
  • Macc
    #35
    Ezt persze hiaba probalja az ember elmagyarazni annak, aki az arcedulan kivul mast nem lattott meg, meg ezt-azt hallott rola innen-onnan.
  • Macc
    #34
    Azert csak zarojelben megjegyeznem, hogy a Mac az nem csak egy hasonlo HW elemekbol osszeallitott gep. Valahogy kicsit teljesen mas miutan bekapcsolod! Es talan ezen van a legnagyobb hangsuly.
  • NEXUS6
    #33
    Oks akkor legyenek q.va jó minőségűek, biztos vagyok benne, hogy nem én vagyok az aki a legjobban ért ezekhez a kütyükhöz.

    De mint írtam MAC kompatibilis gépet is rakhatsz otthon össze (némi kézügyesség szükségeltetik)és akkor az már lényegesen olcsóbb, mint egy "méd báj epöl" gép.

    Bizti hogy drágább lesz valamennyivel, mint egy hasonló kategóriájú pc, de még akkor se annyival, hogy ne érje meg.

    Végül is, szerintem a MAC nem azért kevésbé elterjedt mint a PC mert:
    1. Az emberek okosak és drágáért nem vesznek szart (pécéista álláspont)
    2. Az emberek hülyék mert egy viszonylag jó árért nem veszik meg ezt a csúcsgépet (mekista álláspont)

    Hanem mert a két platformot uraló cégek közötti főleg üzletpolitikai szempontú különbségek hatására ez "történelmileg" így alakult.

    És akkor most ezen lehet vitatkozni;)
  • archkoven
    #32
    "De te voltál az aki összehasonlítotál egy Mac-et egy viszonylag jó minőségű alkatrészekből összeállított de noname géppel."
    Ezek az alkatrészek amiket felsoroltam nem "viszonylag jó minőségűek", hanem kuravajó minőségűek. Simán vannak olyanok mint amiket az Apple rak a Mac-ekbe.
    Igazad van, ha otthon rakom össze a gépet akkor az noname lesz. Ha viszont a Dell rakja össze (akár teljesen azonos alkatrészekből) akkor az egycsapásra márkás lesz és a cimke az elején máris megér min. százezret, ha viszont az Apple rakja össze akkor akár 200 ezret is.
  • Macc
    #31
    Ket szempontbol nem ertek veled egyet: az egyik, hogy igenis rivalizal a PC-vel, tehat azert megsem adhatja annyiert amennyiert akarja, masreszt az az 1 amirol beszelsz az kicsit tobb, nem beszelve a radughato kulso eszkozok ezreirol, amit mindenfele driver es varakozas nelkul felismer es hasznal. Amugy igazad van:)
  • trabant
    #30
    Hülyékből mindenütt sok van. :)

    Meken nem nehéz optimalizálni, mert abból 1 féle van, pc-ből meg sok. Épp ezért olcsóbb a pc, mert verseny van, meken nem kell senkivel rivalizalni, annyiért adják amennyit nem szégyellnek.
  • NEXUS6
    #29
    Hát pont ezt mondom én is!

    De te voltál az aki összehasonlítotál egy Mac-et egy viszonylag jó minőségű alkatrészekből összeállított de noname géppel.

    Lehet hogy te is úgy gondolod hogy csak a hülyék adnak ki plusz min 100 ezer Ft-ot egy cimkéért a gép elején, de ezek szerint elég sok hülye van pc oldalon is ahhoz hogy megérje ilyen gépeket gyártani.

    Az a különbség viszont, hogy a MAC esetében a gyártó a konfighoz optimalizálja az oprendszert ami a PC-nél nem így van. Ez az optimalizálás meg van olyan eset amikor megéri azt a kiadott plussz pénzt!!!
  • Macc
    #28
    Hat ez eleg LOL...
  • Macc
    #27
    Az nem vitas, hogy draga a gep es a tartozekai, de meg egy egyszeru kabel sem u.a. az Apple-nel, mint barhol mashol. En is kifizetek 20-25e Ft-ot 512MB RAM-ert, ami mukodik, szemben az elso megvasarolt RAM-mal, ami vagy azonnal, vagy csak nehe neha kernel panic-ot okoz.
  • archkoven
    #26
    Te el voltál tévedve ha azt hitted, hogy a Dell-gépek annyiba kerülnek mint az alkatrészeik árának összege.
    Ők is szeretik jól megvágni a vevőt. Pont mint az Apple.
  • archkoven
    #25
    Azt meg hagyni, tényleg kurva jól néz ki az OSX, jók az amimációk, kicsit talán már gyerekes is, de kurva jól néz ki.
    És a harver is minőségi hatást kelt, és minőség is.
    De mindez nem változtat azon a tényen, hogy az Applenél min. 30%-kal drágábban mérik a harverelemeket a velük egy szinten levő PC alkatrészekhez viszonyítva.
  • NEXUS6
    #24
    És végül köszönet a SG-nek ezért a cikkért, asszem akkor ez egy márkás PC: http://sg.hu/cikk.php?cid=34637

    1700$ szinte csak a doboz meg az alaplap!!!!

    Van még kérdés?
  • Csabi
    #23
    Jo, azert maradjunk annyiban, hogy a mac dragabb, ez szerintem nem vitas. De miert baj ez?
    Hozzank most erkezett egy mac g5, es megdobbento, hogy mennyire patent az egesz, minden azonnal mukodik, gyononyoru design, orom leulni ele. Olyan erzes, mint beulni egy bmw-be. Csak beinditod, es mas nem is szamit, hogy mennyibe kerult :)
  • Macc
    #22
    Mellesleg erdekes lenne, ha egy cegnel ahol 2000 munkaallomast kell uzembehelyezni, elkezdenenek kulon alalplapkat procikat vinyokat stb-ket vasarolni, azokat mind osszeszerelni, majd 0 supportal a rendszergazdiknak ugykodni hogy mind mukodokepes legyen...
  • Power
    #21
    "Még annyit, hogy nem attól lesz egy gép márkás, hogy a dobozára iMac-et vagy Dell-t írnak hanem attól ami benne van."

    Pedig pont attól. A márkás != mínőségi
    Egy márkás gép is lehet dzsunka alkatrészekből összerakva. Az egyik legszarabb gép amivel dolgom volt egy HP-s gép volt és annál rosszabbat akarva se lehetet volna összerakni, az ára meg a csillagos éget verte.
    Vonatkoztass el saját kis világodtól, a nagy pc gyártóknak nem te jelented a piacot, hanem a cégek és azok a userek akik megengedhetik maguknak, hogy 2-5 ezer dollárért vegyenek gépet:
    Nem azon gondolkoznak, hogy rakjanak össze egy gépet, hanem azon, hogy IBM, Dell, HP esetleg Apple legyen.
  • cue
    #20
    Ez eddig a vas - de mi hajtja?
    Mert ugye az Apple erről alapban gondoskodik, tehát INGYEN kapod az OSt, plusz egy nagy rakás hasznos, mással nehezen pótolható programot.

    És még egy apróság:
    Mikor megvettem a gépet, kiváncsi voltam rá, hogy igaz e a "15 perc alatt az interneten" reklám.
    Jelentem nem igaz - a kicsomagolást követő teljes installálás, beállítás, netre kapcsolódás lezajlott 7 perc alatt.
    Na ezek az apróságok azok, amik megfizethetetlenek.
  • Macc
    #19
    Amugymeg barki barmit mond, egy 5cm szeles tft kavaba epitett gep nem egykategoria hazba epitett szerelvennyel. Es most mindegy hogy melyik a PC es melyik a Mac, egyszeruen nem 1 kategoria...
  • Macc
    #18
    Mellesleg, ha a brand PC-k ben nincsenek ilyen jo markas alkatreszek, akkor az arra a cegre nezve tok ciki. Ha pedig barmi is legyen benne, es tokeletesen es stabilan kepes futni, akkor meg nem mindegy milyen markabol van???
  • Macc
    #17
    archkoven: keveritek a dolgokat. uu arra gondolt (nekem vajon miert ertheto?) hogy nem altalad osszerakott (igaz hogy markas) geppel hasonlitsd ossze, hanem egy ceg termekekent arult geppel. Amivel jar nehany + szolgaltatas is, mint peldaul egy kis support, garancia, stb. Nem minden ember kepes arra amire te, vagy en, hogy osszevalogatunk a legjobb alkatreszbol egy gepet, osszeszereljuk, belojuk, es mukodokepesse tesszuk. Aki meg erre nem kepes, az bemey a boltba, es vagy vesz egy osszeatakolt szart, amiben mindenbol a legolcsobb van, es kezdetektol fogva szar lesz, vagy vesz egy brand gepet (IBM, DELL stb) es ezt fizeti meg az, aki nem otthon csavarozza maganak ossze.

    Es hogy a Mac-ben mi honnan van, sok alkatreszrol nem tudom, most nincs kedvem utananezni, de a memoria az Kingston (ami csak nem szar), a DVD iro az pioneer, a proci az IBM, a vinyo az Seagate...

    Minden Mac-nek van hangszoroja, nem nagy szam, de a csipogonal tobb, valamint van alaplapi digitalis hang (optikai) ki- es bemenet, FW400, FW800, USB, Ethernet, FaxModem, stb.
  • archkoven
    #16
    Ha megnézted volna a linket akkor láthattad volna kis csillagom, hogy milyen alkatrészekből állt a gép amiről írtam.

    Nézzük!
    Processzor: AMD Athlon 64 3500+ 512K 2.2 GHz - socket 939 foglalatba illeszkedő, 90nm-es eljárással készülő, 32 és 64 bites kód futtatására egyaránt alkalmas processzor. Olyannyira elavult és ócska, hogy a piacvezető Intel már javában dolgozik a "másolaton".
    Alaplap: MSI K8N Neo2 Platinum (NForce3 250 Ultra chipset) - mutass nekem egy "márkás" gépet amiben komolyabb az alaplap!
    Memória: Mushkin Dual Pack 2x512 PC3200 2.5-3-3 - vajon a legdrágább Mac-ekben, Dell-ekben stb. márkásabb van ennél?
    Videokártya: Albatron GeFORCE 6800 GT 256MB GDDR3 - ugyan ettől a gyártótól van a Mac-ben is (amivel összehasonlítottam) csak a gyártó történetének egyik legnagyobb ballépése az FX-széria, és még abból is majdnem a legalja.
    Merevlemez: Seagate 160GB SATA 7200RPM 8MB Model ST3160023AS - a kedvenc Mac-edben jobb van?
    Ház és táp: Antec SLK3700-BQE (350W) - az Antec kitűnő példa a noname szarra. Gratulálok!
    Monitor: Samsung SyncMaster 997DF 19 CRT - az egyik legkomolyabb CRT
    Hangszórók: Logitech Z-640 5.1 - vajon a Mac árában benne vannak a hangszórók? (lehet, hogy igen, nem tudom)
    Billentyűzet: Logitech Internet Keyboard
    Egér: Microsoft IntelliMouse Optical - majdnem olyan jó mint a kedvenc egygombosod:))))

    Szóval ezek voltak azok a márkajelzés nélküli szarok amivel a Mac-et összehasonlítottam!
    Még annyit, hogy nem attól lesz egy gép márkás, hogy a dobozára iMac-et vagy Dell-t írnak hanem attól ami benne van.
    Tételesen sorold fel mi van a Mac-ben, milyen gyártótól (ha tudod) és majd megnézzük vajon azok márkásabbak-e azoknál amiket felsoroltam!

    Bár ezt egy hozzád hasonló lámáknak hiába is magyaráznám aki ha meglát egy almát merevedése támad:)))))

    Ezt a NEXUS haverod is bátran magára veheti.
  • Macc
    #15
    na gyerekek azert ne harapjuk mar le egymas fejet. Vagy ennyire fontos tema ez?
  • uu
    #14
    t emeg inkabb skubizd meg hogy direkt az ilyen hulyek miatt irtam le hogy markas geppel hasonlitsd ossze. koszonom.
  • NEXUS6
    #13
    Bocsesz, most akkor márkásgépet márkásgéppel hasonlítunk össze, vagy mifene van?

    Akár hiszed akár nem Mac-et is össze lehet dobni házilag mint az a PC-nél szokás és az már sokkal olcsóbb lesz ám!
  • Macc
    #12
    Aki switch-el, nyilvan azert teszi, mert rajott, hogy neki(!) ugy jobb... En ugy erzem elegge konyitok hozza, megis jobban erzem magamat miota Mac-et hasznalok, es nem hulyezem azokat, akik meg PC-t hasznalnak.

    archkoven: most ha teged tenyleg erdekelne egy Mac, akkor ahhoz is tudnal olcsobban talalni arakat. Mellesleg tenyleg dragabb, de nekem mar tobbszorosen visszahozta az arat!
  • archkoven
    #11
    Köszi, ez nagyon okos meglátás volt, látszik, hogy nem vagy te hülyegyerek.
    Te meg inkább skubizd meg az árakat amiket írtam!
  • archkoven
    #10
    Szóval szerinted a Mac és a PC egy árban van?
    Nézd meg ezt:
    http://www.anandtech.com/guides/showdoc.aspx?i=2282&p=5

    Az árak dollárban vannak így közvetlenül összehasonlíthatók.
    Egy 1500 dolláros iMac:
    1,8GHz G5
    256MB DDR400
    NVIDIA GeForce FX 5200 Ultra 64BM
    80GB HDD


    PC:
    AMD Athlon 64 3500+
    Mushkin Dual Pack 2x512 PC3200 2.5-3-3
    GeFORCE 6800 GT 256MB GDDR3
    160GB HDD
    NEC DVD RW
    19" CRT
    hangszóró, egér, billentyű

    Szerinted ezek egy kategóriában vannak?
    Ha a CRT monitor nem tetszik akkor 234 dollárért kapsz TFT-t is.
    Viszont a processzor, a memória, a merevlemez és a videokártya nem egy súlycsoportban vannak.

    Nézzük meg az upgrade árakat:
    512 PC3200 memória Mac-be 150, PC-be 80 dollár, tehát a fele.
    Geforce 6800GT: Mac-be 500, PC-be 374 dollár.

    Persze hasonlíthadod egy Dell géphez is, de ők is pont olyan tajvani alkatrészekből rakják össze mint más, és mellette ugyan úgy aranyáron mérnek mindent mint az Apple.
  • uu
    #9
    a telefonom is szamitogep, ez nem erv
  • archkoven
    #8
    Megsúgom neked, hogy a konzol is számítógép, mégpedig egy olyan ami a játékon kívül semmi másra nem jó, biztos azért írnak játkokat a PC-re mert a PC alkalmatlan a játékra. Kösz, de a játékosok nagyon jól elvoltak eddig is a PC-s játékokkal. Az már az én személyes meglátásom, hogy a konzolos játékok általában sokkal agyatlanabbak és gyerekesebbek, legalábbis én felkötném magamat ha azokkal kellene játszanom.

  • uu
    #7
    ebbol csak az latszik hogy te nem konyitassz hozza semmit sem. az hogy valaki ert hozza nem jelenti azt hogy nem szeret kenyelmes kornyezetben dolgozni. az osx bsd-re epul, futtathato rajta az osszes soft ami megy bsd/linux/egyeb unixon, szal rendszergazdiknak is tokeltes (ha nem, akkor is rakhat barmilyen mac-re kedve szerint bsd-t vagy linuxot).
  • uu
    #6
    nem dragabb a mac mint a pc csak nem lehet kulon kapni alaplapot, procit, stb, szal nagyobbnak tunik a szam egybe. de ha osszehasonlitjuk egy dell vagy markasabb "egybepc"-vel akkor az arak nagyonis hasonloak. egy brutal 3 gigas p4ee gep pcben is 500k korul van, es kb ennyibe kerul a g5os powermac is. most pontosan nem tudok magyar arat mondani mert a fotexnet bezart, de a g4es ibook 1000$-tol (200k huf korul, persze mo-n meg rajon erre penz szal legyen 240k), a g5os imac pedig 1300$-tol (230/270k korul) kaphato. teljesitmenyben ott vannak ezekis mint az ugyanezen aron kaphato pc-k, csak nem minden game jelenik meg rajuk. de aki jatszani az vegyen konzolt, szamitogep nem erre valo. (meg 1x leirom mielott jonnenek az emberek hogy "de az en pc-m ennyi es ennyi volt", hogy markas, prebuilt pc arakban kell szamolni. tudom hogy szarok a prebuilt gepek, de attol meg dragabbak es a cora-apukak ezeket veszik, nem rakjak ossze maguknak a gepet:)
  • Troll
    #5
    Nem drágább, csak itt Magyarországon. És még játék is van rá, sok. Csak nem itt Magyarországon.
  • ttt ttt
    #4
    Egy kis alma reklám, hehe.
  • Garfield
    #3
    ... meg egy kicsit - sokkal - drágább... főleg ha csak irodai munkára kell...
  • Ph03niXx
    #2
    Miért lenne marhaság Mac-re váltani? Szerintem nem konkrétan azokról van szó, akik egy teljes éjszakán át játszanak a "lelövöm az ufókat oszt király" típusú játékokkal. Irodai munkára ugyanolyan jó a Mac is mint a PC, csak egy kicsit szebb....
  • Lacc
    #1
    Hát igen. Aki valóban nem konyit ezekhez a dolgokhoz, az tényleg nincs tudatában annak mekkora marhaságot csinál.