Rónai György

A Maxtor is emeli a garancia időtartamát

A Seagate-et követően a Maxtor is megemelte az asztali PC-kbe szánt merevlemezeire vállalt garancia hosszát, méghozzá 1-ről 3 évre. Így a minimális garancia már 3 év, mindamellett, hogy egyes SCSI termékeire már eddig is 5 évet vállalt.

A Maxtor egységesíteni próbálja a garanciális időt az összes termékére, így most már minden asztali gépekbe szánt merevlemezére 3 év garanciát vállal. A szerver környezetbe szánt SCSI merevlemezeire eddig is 5 évet vállalt. A cég szerint ez a garanciaidő emelés visszamenőleg is érvényes, így minden 2004 szeptember 12. után leszállított merevlemezre automatikusan 3 év garanciával kell számolni.

A Maxtor szerint is azért tették meg ezt a lépést, mert bíznak merevlemezeik minőségében és megbízhatóságában. Persze annyira a jelek szerint még mindig nem bíznak bennük, mint a Seagate a saját termékeiben, hiszen ők már júliusban meglépték ugyanezt, ráadásul nem 3, hanem rögtön 5 évre emelték a garancia idejét. Így náluk valóban egységes lett az időtartam, hiszen a szerver termékeikkel együtt már mindenre 5 évet vállalnak.

A Maxtornál egyébként ezen a héten egy váratlan vezetőváltást is bejelentettek. Az eddigi elnök, Paul Tufano helyébe Michael Wingert kerül. Tufano távozásának valószínűleg a gyenge harmadik negyedév az oka. A Maxtor vesztesége tovább növekedett, és elérte a 90,6 millió dollárt, annak ellenére is, hogy az eladott merevlemezek utáni bevételük 14%-kal, 927,2 millió dollárra nőtt. Wingert eddig a Cornice elnöke volt, és azt sem tagadja, hogy örül a váltásnak, hiszen a Cornice ellen jelenleg a Seagate és a Western Digital is komoly szabadalomsértési pereket indított.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Horned Reaper #40
    új samsung a legjobb ilyen szempontból
  • BiroAndras #39
    Melyik melegszik a legkevésbbé? RACK-be kéne. Az utóbbi években mindenhol csak Maxtort láttam, egyszer volt csak nálam egy pár napra egy 80 gigás WD. RACK-ben folyamatos terhelés mellett is csak langyos volt, tehát jónak tűnik. Kérdés, hogy ez csak véletlen volt, vagy ez általában jellemző a WD vinyókra?
  • valaé valaé ná #38
    A faterod nyugodtan árulhatna seagetet, mint az a boltos ismerősöm, aki 1 éve árulgatja őket és szinte egyet sem hoztak vissza pedig többszázat eladott.
    Egyébként régebben is voltak a seagate-nek jobb napjai, mert van a közelemben egy 1 Gigás SG vinyó, ami nyolc(!) éve napi 16 órát megy és semmi baja.

    Egyébként meg lehet nyugodtan kérdezni a boltost vinyóvásárláskor, hogy miből hozzák vissza a legkevesebbet, mert a visszahozott vinyók miatt nekik is van káruk rendesen, úgyhogy érdekükben áll megmondani.
  • Aspyrin #37
    Ez komoly, nekem egy 40-es majd egy 80-as maxtorom adta meg magát rövid idő alatt. Tőlem aztán örök garival is reklámozhatják, maxtor akkor sem kellene többet.
  • BiroAndras #36
    Nekem most 5db Maxtor van az emlegetett szériából. 2x80GB SATA, 2x200GB PATA, 1x120GB PATA. 1 éve elpusztult egy 120-as (az 5400-as volt !) és az új is néha kicsit bizonytalan. Összességében nem olyan vészes a dolog, bár igen kellemetlen volt a 120-as elvesztése. Volt rajta vagy 100 film, meg egy halom játék.

    Szerintem a legtöbb Maxtor túlmelegedés miatt pusztul meg. Ha nincsennek hűtve, felmehetnek akár 70 fokra is, a specifikációban meg az van, hogy max. 55 fokig szabad használni. Viszont egy 8 centis hűtő drasztikusan képes csökkenteni a hőmérsékletüket. Több gépben is kipróbáltam, alapjáraton 25-30 fokosak, és folyamatosan hajtva se érik el a 40-et. Biztos vagyok benne, hogy ez erősen befolyásolja az élettartamukat is. Rackben sajnos így nem lehet hűteni, úgyhogy mobil vinyónak érdemes kevésbbé melegedőset venni.

    Ha meg vinyó élettartamban versenyzünk, nekem vannak még működőképes 500 és 800 megás vinyóim. De lehet, hogy regebbik is vannak valahol, mert annakidején 20 megással kezdtünk. A legrégebbi üzemben lévő vinyóm egy 2 gigás quantum fireball. Abból is elpusztult egy régebben.
  • AtisH #35
    Szerintem nem az a legfontosabb hány év garit adnak a vinyóra, hanem mennyire megbízható-e. B***hatom azt a vinyót amit ugyan gariba kicserélnek (mindegy hogy 1 vagy 3 éven belül) ha az adataim elvesznek.
    Egyébként a gépemben megforult már rengeteg vinyó (jelenleg 5db csücsül a gépben vegyesen) és az op.rendszer ráadásul egy régi Quantum Fireball-on van. Ja, és szinte 24 órán keresztül megy. A tapasztalatom, ha rendesen karbantartja az ember és nem rugdalja a gépet ha ideges, akkor sokáig bírják a vinyók.
  • Omegared #34
    Amit a Seagate és most a Maxtor is tett az csak gyári garancia. Nálunk érvényesíthetetlen, mert az importőrök vállalják a garanciális ügyintézést, és általában másfél évet adnak a kisker felé (ez azért van mert előfordulhat hogy az importálás után nem kerül azonnal a kiskerbe minden darab valamint ha a kisker akarja érvényesíteni a garanciát az is időbe telik). Viszont a gyári garanciát viszonylag egyszerűen lehet kihasználni. Ehhez (asszem minden gyártó) egy ún. RMA (Return Material Authorisation) procedúrát használ, azaz igényelni kell egy visszavonási számot a gyártó honlapján (némely gyártó feltételekhez köti, pl saját tesztprogram futtatása, online kiértékelés stb.) majd a szám birtokában, a gyártó által követelt formában (spec. csomagolásban) kell a hibás meghajtót postai úton a gyártó telephelyére visszaküldeni (ez kerül pénzbe de kb 3-4e forintot megér egy ilyen procedúra, ahelyett hogy 20e ft körüli összegért egy új winyót vennénk) pl IBM Hollandia, Seagate Belgium stb . Amúgy az IBM vinyókra tudtommal mindíg 3 év gyári gar volt, megszűnése után a Hitachi átvette a régebbi IBM winyók garanciáit is. Szó ami szó a garanciát érvényesíteni nem nagy dolog. Viszont! A meghibásodott winyók adatait nem menthetők, mivel általában gyári javított meghajtókat küldenek vissza, igy adatait mindenki elfelejtheti. Arra ott a Kürt RT :D. Remember! backup!
    A szállítási idő nem veszélyes, én egy IBM vinyót küldem vissza (többek között) kb 7 munkanap volt. Sima ajánlott küldeményként küldtem vissza tavaj októberben, 4 nap volt oda az út 2 vissza (UPS csomagküldő hozta :) ).
    Szóval ajánlott minenkinek.
    Pás!
    Omegared
  • fluga #33
    fateromnak sztech boltja van 3 hónapja és az ez idő alatt eladott maxtorok 80%-át visszahozták garira...úgyhogy a maxtort is is fogjuk venni a listáról, marad a wd, a samsung, meg a hitachi.
  • Freddy TNT #32
    Ma'jd megolajozom spéci varrógépolajjal vagy hasonlóval
  • Péntek #31
    Bizony, a széria számít.
    Kb egy éve vettem (kicsivel több) az én 80 gigás Diamond9-es Maxtor vinyómat, és szerencsére semmi baj nem volt még vele. Aki az elmúlt fél évben vette, az mind panaszkodik rá, hogy szar és tönkremegy.

    Szal aki egy évnél régebben vette annak jól működik, de az újak megdöglenek.
    Amikor pedig valaki vinyót akar venni, az nem biztos, hogy egy éves használat vesz, hanem inkább boltból veszi...ott meg sajna az új hibás széria várja.