JohnnyCage

Egy évre csökken a Maxtor merevlemezek garanciaideje

A társaság csütörtökön bejelentette, hogy a világon elsőként dob piacra 80 GByte/lemez kapacitású meghajtókat.

A csütörtökön bejelentett DiamondMax 16 és DiamondMax Plus 9 merevlemez-sorozat modelljei 60 és 160 GByte közötti kapacitásban kerülnek forgalomba az elkövetkező napokban. A jelenlegi, Ultra ATA-133 interfésszel rendelkező modellek mellett decembertől Serial ATA-150 csatolóval is elérhetőek lesznek a meghajtók.

Rossz hír viszont, hogy a Maxtor októbertől csak egy év garanciát vállal merevlemezeire a korábbi, és iparilag általánosnak számító három év helyett. "2002. október 1-től a Maxtor asztali gépekbe szánt merevlemezeit egy év garanciával forgalomazzuk" - áll a társaság közleményében. Egyes hírek szerint az Európai Unió vonatkozó törvényei miatt ez az idő az EU-ban két év lesz.

Az 5400-as percenkénti fordulatszámú (RPM) DiamondMax 16 szériában a világ első 80 GByte/lemezes adatsűrűségű merevlemezes meghajtóit tisztelhetjük, a DiamondMax Plus 9 pedig a társaság új 7200 RPM-es sorozata lesz, szintén 80 GByte/lemezes adatsűrűséggel. Mindkét széria 60, 80, 120, és 160 GByte-os modellekből áll, a DiamondMax Plus 9 tagjai azonban az alap 2 MByte helyett opcionálisan 8 MByte cache-sel is kaphatóak lesznek.

Az új Maxtor meghajtók elsősorban a nagy tárolókapcitást, megbízhatóságot, és teljesítményt igénylő felhasználóknak készülnek. A lehető legkisebb működési zajszintet mindkét szériában a Maxtor Quiet Drive biztosítja, a mechanikai behatásokkal szembeni védelmet pedig a Maxtor Shock Protection System nevű technológia látja el. Az adatok fokozott védelméért, illetve a hibásnak vélt meghajtók fölösleges visszavitelének elkerüléséért a Data Protection System felelős.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AtisH #36
    Elméletileg az otthoni gépemnek frissebb tápja lehet, mert az már a P4-esrendszerekhez is passzol. Viszont nem zárható ki, hogy a másik gépben áramkörileg fejlettebb. Sajna a Windows-t annyira nem ismerem, hogy létezik-e olyan utasítás, ami leállítja a vinyót. Az is lehet, hogy az alaplapi vezérlő tud ilyet... Majd mérek egyet, ahhoz legalább értek.:-)
  • Hahoocsi #34
    Lehet, hogy hülyeséget mondok, de szerintem ez azért van, mert a munkahelyi géped kikapcsolás előtt leállítja a merevlemezt, az otthoni meg csak megszakítja a tápfeszültséget, amikor kikapcsolod. Ez utóbbi régebbi gépeknél általános, vagy ha a vindóznak nem teccenek a géped energiamenedzselési részei. Különösen 98SE-nél volt ilyen, amikor nem tudta leállítani a gépet, de állítólag a ME sem tud leállítani egyes gépeket.
  • kowajano #33
    ez igaz ,de azért ennnyi pénzt kidobok akkor legyen már megbizhato, az adatok eszmei értékéről meg nem is beszélve . Még nem vittem vissza dehogy hova rakom a 80G bol 75G adatot azt nemtom ;]
  • AtisH #30
    Ha abból indulunk ki, hogy mindegyik cégnek szarok a vinyóik (mert vannak hibás darabok) akkor tk. nem kéne vinyót venni. Vagy vegyünk WD-t, mert itt nem panaszkodott rá senki.:-)
    Kicsit más... Ha az otthoni gépemet leállítom, akkor még kb. 5-10mp-ig hallom, ahogy pörög a lemez a vinyóban. Ugyanez a vinyó a céges gépemben kb. 3-5mp alatt megáll. Találkozott már valaki ilyennel, vagy tud rá valami éppeszű magyarázatot? Lehet, hogy az otthoni tápomban van egy jó nagy kondi a kimeneten, ami egy darabig tovább ad feszkót??
  • AtisH #29
    Szerintem nem az a gáz, hogy 1 vagy 3 év garanciát adnak egy vinyóra, hanem a megbízhatóság csökkenése. Számomra sokkal fontosabb a rajtuk lévő anyag, mint a vinyó piaci ára és ezt a garanciális csere nem tudja megoldani. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a megnövekedett tárolókapacitásnak és a magasabb fordulatszámnak köszönhetően, illetve a hardverek teljesítménye miatt egyre több hőt termelnek az eszközök, ami a gépház nem megfelelő szellőzése következtében hozzájárulhatnak a vinyók idő előtti meghibásodásához. Nekem eddig poztitív tapasztalatom volt a Quantum, illetve most már Maxtor vinyókkal kapcsolatban, de szerintem a Seegate-ek is megfelelőek.
  • JZO #27
    tetszenek ezek a hozzászólások... egyik erre a vinyóra esküszik másik arra... egyik ezt szídja, másik azt... :) bármelyik vinyó megpusztulhat. Különösen, ha nem tudják, hogyan kell velük bánni. Tipikus eset, hogy az illető kiszedi a mobilerackből a vinyót, úgy, hogy az még pörög kikapcsolás után és máris lóbálja, szalad vele. Hát így jóhogy sector hibás lesz! Nekem itt van mindenféle vinyó. Évek óta itt állnak a legkülönbözőbb féle márkából, folyamatosan használom őket. Az a tapasztalatom, hogy a leggyorsabbak azonos kategóriákban mindig az IBMek, de azok is a legsérülékenyebbek is. Mindenképpen meg kell várni gépleállításkor, hogy a vinyó ténylegesen leálljon, mert nagyon sérülékeny. csak ezután mozgassuk a gépet vagy a vinyót. Legjobb minőség a volt Quantum külsejű vinyók. A hagyományos Maxtor vinyók strapabíróak, viszont érthetettlen okból fél év alatt mindegyik érezhetően lelassul. Az 5400-esek pedig egyenesen kataszrófák ebből a szempontból. Másik tapasztalat, hogy a Maxtor kinézetű vinyók 7200-es változatai rendesen szívják a tápot, ellentétben a Maxtor-Quantum vinyókkal. Ez utóbbiak 1 év alatt lassulnak csak le a Maxtorokhoz képest. Seagate vinyók mindenben átlagosak. Kicsit gyakoribb a meghibásodás közöttük. Értsd: áll a vinyó beépítve, meg sincs mozdítva és hirtelen sector hiba. Bár eztis ki kell fogni mint mindent, de abból a pár 100 vinyóbol, amit a környéken számon tartok ezek között nagyobb a meghibásodási arány. Western Digitalt nem ismerem, senkit sem ismerek, akinek lenne errefelé.
  • kowajano #23
    hát a maxtor ennyit tud. Ök is alábbadtak a megbizhatoságbol nem véletlenül nem válalnak 3 év garit a szarjukra. IBM et lecseréltem mer fél év után bad sectorosodni kezdett. Maxtort vettem helyette gy 80GB 7200 asat. 1 honapig birta . No comment... Inkább arra figyelnének hogy megbizhato vinyokat gyártsanak nem pedig arra hogy enyém legyen a "leggyorsabb vinyo cim"
  • KennyG #18
    itthon forgalmazók sem szivesen vállanak 1 évnél több garit, nagyon macerás az utána járás.
  • Tomcat.no1 #13
    Nézzétek! Nekem egy 46.1Gb-os Maxtor HDD-m van és a felpörgés után nem hallom a hangját viszont nagyon gyors és eddig hibátlanúl ment... És sokakkal ellentétben nekem még egyetlen egy HDD-m sem krepált be pedig egy 6.4Gb-os Quantum vinyót használok hurcolázásra valamint ugyan ilyen szerepet töltött be és most a fater gépében dolgozik tovább egy 2Gb-os Quantum HDD....
    Szóval vagy vannak szerencsétlen emberek vagy én vagyok szerencsés, esetleg egygesek focizni is szoktak a HDD-vel!!!!!!!!!! :::))))))))))))))))
  • mir #8
    sztem a seagate barracuda széria nagyon király, és az IBm is jó, de nekem már 2 maxtor is elfüstölt, nem nagyon bízok bennük.
    ja, most 75Gbyte 10kRPM IBM cumó van itt nekem. UW SCSI 320