Rónai György

Maxtor OneTouch II külső merevlemez

A Maxtor bemutatta negyedik generációs külső merevlemezét, amely az elődeihez hasonlóan egy gombnyomásra képes adatot menteni a számítógépünkről. Az új verzió több adatbiztonsági újítás mellett már 7200-at forog percenként, és IEEE 1394 (FireWire), vagy USB 2.0-n keresztül csatlakozik a géphez.

A Maxtor külső adatmentő egységei már eddig is meglehetősen felhasználóbiztosak voltak, tehát az újdonság számára igen kis teret hagytak a fejlődéshez. A legújabb termék a Personal Storage 5000, és a OneTouch technológia ötvözése, vagyis több tudás és teljesítmény mellett ugyanúgy képes egy gombnyomásra adatot menteni.

A meghajtóhoz már előre konfigurált mentési időbeállításokat is adnak, ami a cég szerint a felhasználók 80 %-ánál működni fog. Természetesen a mentések időzítését mi is beállíthatjuk, de a vállalat szóvivője szerint sok embernek könnyebbséget jelent, ha ezzel nem kell foglalkoznia. A mentéseket még mindig progresszív módon végzi: teljes mentést csak az első beállított időpontban végez, azután már csak a frissülő, módosuló fájlokat teszi hozzá, vagy veszi el.

Ami új rajta az a "DriveLock", ami jelszavas védelmet biztosít a mentett adatoknak arra az esetre, ha az egységet ellopnák. A cég állítása szerint kísérletezett már az ujjlenyomat olvasó integrálásával is, azonban a tesztelés során negatív volt a megoldás visszhangja. Ez a funkció tehát még várat magára, azonban a Maxtor szerint a szoftveres kódolási módszer egyelőre megfelelő, és sem extra költséget, sem szükségtelen bonyolultságot nem jelent az eszköz számára.

A dobozban már egy kicsit gyorsabb fajta merevlemez rejlik, a régi 5400-as helyett már egy 7200 RPM-es modell került bele. A kapacitás modelltől függően lehet 250 vagy 300 GB, és FireWire, valamint USB 2.0 porton át tudjuk a számítógéphez csatlakoztatni. Az új merevlemez átlagos keresési ideje 9 ms, és USB 2.0 porton át 34 MB/s, FireWire porton át pedig 41 MB/s átviteli sebességre képes. Az áruk várhatóan rendre 330, illetve 380 dollár lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Flashy #8
  Maxtor - és adatot ment a gépemről. én itt elakadtam :)
 • Dzsini #7
  ez nem (elsősorban) hordozásra van, inkább archiválásra. a kapott szoftverhez beállítod a grafikáid/munkáid mappáját, és hetente csak 1 gombnyomás - biztonságban vannak a dolgaid.
  notivinyók sajnos sokkal drágábbak, mint a 3,5"-esek
 • Cat #6
  egyetértek, azért is mert egyszerüen nincs szükség 200 giga hordozására, bőven elég 40-60 giga is, és az olcsón megkapható kis notebook vinyoban is
 • tajfun #5
  Aze' ilyen asztali vinyos megoldas hurcolasra az eleg ga'z. Inkabb egy kisebb notebook vinyo + usb haz, annal legalabb nem kell (ennyire) parazni hogy mikor megy tonkre.
 • Dzsini #4
  az elméleti sebessége az USB2-nek nagyobb, de nálam is több rack-et tesztelve a FW állandóan jobb tempót hoz, valószínűleg jobban ki tudja használni (még a 41MB is cak 328Mb a 400ból, és az USB2 elméletileg 480Mb, ami akár 60MB lehetne - de itt kétirányú forgalom folyik)
 • Laalee #3
  de miért gyorsabb a fw illesztéssel? :D
 • Oldern the 1st #2
  sztem nem lesz ez rossz konstrukció...
  elég gyors és majd lemegy az ára (mondjuk egy éven belül) és nem hiszem hogy 2005-ben gáz lenne egy fél Terabyte-os hordozható vinyóval rohangálni.... vagy tévedek?
 • Dzsini #1
  250Ft/GB körüli áruk van... az átlag vinyók ebben a méretben 150-170Ft/GB, a firewire+usb2-es ház egy nagyon jó fajta kijön olyan 20ezer forintból... és árban ugyanott vagyunk mint ezek :) (bár ott a házat több vinyóhoz is lehet használni, ezt kétlem, hogy illene felboncolni