Gyurkity Péter

Egy német bíróság szerint az eBay nem aukciókat szervez, hanem megrendeléseket teljesít

A döntés értelmében az eBay internetes oldalán megvásárolt értékeket az eladó köteles visszavásárolni, amennyiben a vevő meggondolja magát - még akkor is, ha a vásárló indoklás nélkül küldi vissza a terméket.

Az ügy azután került a bíróság elé, hogy egy német felhasználó visszaküldte az eBay oldalán megvásárolt ékszert, mivel nem volt elégedett a termékkel és nem volt hajlandó kifizetni az ékszerész által igényelt összeget. A bíróság indoklása szerint a döntés az európai törvényhozás által 2000-ben elfogadott fogyasztóvédelmi direktíván (The Consumer Protection (Distance Selling) Regulations Directive) alapul, amely termékekre és szolgáltatásokra egyaránt érvényes, és a távollévők között létrejött szerződéseket is magában foglalja.

A bíróság szerint az eBay nem árveréseket bonyolít le weboldalán, hanem katalógus rendeléseket, amelyek egyes országokban más elbírálás alá esnek - Németországban például az említett direktíva nem vonatkozik az árverésekre. A német bíróságoknak elküldött körlevél kiemeli, hogy "az internetes oldalakon lebonyolított vásárlások ugyanolyan kockázatokat rejtenek magukban, mint a katalógus megrendelések".

Jogi szakértők szerint a német bíróság döntése jelentős változásokat hozhat az eBay tevékenységében. A szakértők elsősorban attól félnek, hogy egyes visszavásárlással kapcsolatos viták akár a Luxemburgban ülésező Európai Bíróságig is eljuthatnak, és a bizonytalan helyzet negatívan befolyásolja az internetes kereskedelmet. A döntés alapján ugyanis az eladók várhatóan magasabb áron kínálják majd értékeiket, mivel az árba be kell számítaniuk a visszavásárlással, és a szállítással járó további költségeket.

Az eBay máris közzétette weboldalán a figyelmeztetést, amely felhívja a felhasználók figyelmét a direktívára, és annak következményeire.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • quentit #2
    Pedig poén volt, hogy nem lehetett komolytalankodni, pl. az eset a villamossal. Valaki villamos megvételére licitált és nyert. Utána meg nem akart fizetni.

    Ezzel viszont a komolytalan licitálásokat támogatják... Ami nem éppen jó. Ha valaki licitál, válallja érte a felelősséget is :)
  • Ombika #1
    Igy is sok atveres volt ott! :(