Rónai György

Új NFC termékeket jelentett be a Nokia

A Nokia NFC (Near Field Communication) burkolatok segítségével a felhasználók különféle szolgáltatásokat vehetnek igénybe, egész egyszerűen hozzáérintve a telefonjukat egy arra alkalmas állomáshoz.

A Nokia NFC burkolat egyszerű adat és szövegkommunikációt tesz lehetővé eszközök között, amelyeket csak egymáshoz kell érinteni, tehát adott távolságon belül kell legyenek egymástól. Ráadásul két NFC telefon között is létrejöhet kommunikáció, így például egymásnak átadva kedvenc szolgáltatásaink azonosítóját. A készülékhez kapott kiegészítőkkel még saját NFC szolgáltatásokat is kialakíthatunk.

Az NFC technológia lényegében egy speciális RFID-, azaz rádiófrekvenciás azonosítási megoldás: 13,56 MHz-es rádiófrekvencián kommunikál, tipikusan néhány centiméteren belül. Az NFC már szabványosított, méghozzá az ISO 18092, ISO 21481, ECMA és ETSI TS 102 190 szabványokban. Az NFC technológia ezenkívül kompatibilis a smart-kártya infrastruktúrával is, amelyek az ISO 14443 A szabvány szerint készültek. Ilyen például a Philips MIFARE technológiája, és a Sony FeliCa kártyája is.

Az első mobiltelefon ami megkapta a Nokia NFC technológiát a 3220-as. A háromsávos GSM telefonból két változat lesz, egy az európai, egy az amerikai piacra, a megfelelő GSM frekvenciákkal. A Nokia NFC burkolat, és a 4 kiegészítő darab kifejezetten a 3220 számára készült, és az így létrejövő kombó Európában már 2005 első negyedévében, Amerikában és Ázsiában pedig a második negyedévtől lesz kapható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #2
    a tekknológiával amúgy nem sok bajom van az jöhet

    és még a telefon se lenne oly rossz .. DE MÉT KÉK ? :D
  • [HUN]PAStheLoD #1
    ez telefon ? nem ez termék .. ja bocs