SG.hu

Vácon készülnek az IBM új adattároló rendszerei

Októbertől Vácon állítják elő az IBM új, legkorszerűbb, TotalStorage DS6000 és DS8000 típusú adattároló rendszereit.

A vállalat sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a két sorozat az IBM több éves, szerver- és tárolás-innovációba fektetett több milliárd dolláros kutatási és fejlesztési programjának eredménye. Mindkét család a fordulópontot jelentő POWER mikroprocesszor technológiával és a szuperszámítógépektől kölcsönzött megoldásokkal készül, ami lehetővé teszi, hogy a felhasználó ugrásszerűen javítsa adattároló eszközeinek kihasználtságát. A rendszereket felügyelő szoftver nyílt szabványokon alapul.

A IBM Váci egysége 1999 óta gyártja a cég csúcskategóriájú, Shark kódnevű tárolórendszereit, s az ország egyik legnagyobb exportőreként innen szállítja az egész világba. Ezek a berendezések a nagyfelhasználók, bankok, biztosítótársaságok, nyugdíjpénztárak igényeit elégítik ki, akik működéséhez elengedhetetlen rendkívüli mennyiségű adat biztonságos kezelése, tárolása. Ilyen berendezéseket alkalmaz többek között az Allianz Hungária, a MOL, az ONYF a MÁV.

Burián Zoltán, a számítógép-rendszerek és technológiai üzletág igazgatója elmondta, hogy az IBM további növekedést vár az adattároló-rendszerek piacán itthon és külföldön egyaránt, mert egyre nagyobb az igény az dokumentumok, adatok hosszú távú digitális megőrzésére. Becslések szerint naponta közel egy és háromnegyed milliárd kötetnyi könyvnek megfelelő adat keletkezik a Földön, és a tárolt adatmennyiség évente 50%-al nő. A közeljövőben megszületik itthon a digitális archiválásról szóló törvény, amely lehetővé teszi, hogy bizonyos esetekben, megfelelő feltételek mellet az elektronikus archiválás kiváltsa a papíralapút, így ami azelőtt többemeletnyi helyet igényelt, elektronikusan tárolva néhány négyzetméteren elfér. Növekvő érdeklődés mutatkozik multimédia, kép- és hanganyagok tárolására. Hangtárak, filmarchívumok, fényképek, röntgenképek, vállalati-, magán- és kormányzati archívumok anyagai várnak digitalizálásra, tárolásra, és jó esély van arra, hogy ezeket a feladatokat egyre több helyen lássák el olyan megoldásokkal - hardverekkel és szoftverekkel -, amelyeket az IBM Magyarországon gyárt, illetve forgalmaz.


Az IBM Power 5 processzor

A vállalat új tárolórendszerei a kombinálják a szuperszámítógépes technológiát a PC-használatra jellemző egyszerűséggel. A darabonként mindössze 3U magas egységekből felépülő 580 GB-tól 67,2 TB-ig skálázható, új TotalStorage DS6000 sorozat teljessé teszi a társaság nagyvállalatok számára gyártott adattárolási termékeinek kínálatát, mivel számos olyan technológiát biztosít - igen kis méretre tömörítve -, amelyek korábban kizárólag high-end rendszerekben voltak jelen. A DS6000 sorozat csatlakoztatható a zSeries, iSeries, UNIX, Linux és Intel környezethez is.

A sorozat az intenzív kutatási és fejlesztési program eredményeként számos egyedülálló és áttörést jelentő technológiát tartalmaz. Néhány példa az IBM kiemelkedő újításaira ebben a rendszerben:
  • Power architektúra: A nagyteljesítményű processzor platform javítja a rendszer teljesítményét, és felgyorsítja az adatelérési időt, gyors hozzáférést biztosítva az ügyfelek számára adattáraik tartalmához;
  • Modul-rendszerű architektúra (Building-block architecture): Megbízható és skálázható modell, amely lehetővé teszi, hogy az ügyfelek igény szerint bővítsék a lemezek számát, ami hozzájárul az infrastruktúra egyszerűsítéséhez;
  • Kalibrált vektoros hűtés (Calibrated vectored cooling): Az IBM BladeCentertől és az eServer xSeries termékvonaltól kölcsönzött technológia, amely az ultrasűrű környezetek hűtésének fejlett módszere;
  • LED-es hibakijelzés (Light path diagnostics): Vizuális riasztás, melynek segítségével gyorsan és egyszerűen azonosítható a meghibásodott komponens és vezérelhető annak javítása, így az megkönnyíti az ügyfelek számára a számítógép szervizelését;
  • Megelőző hibafelmérés (Predictive failure analysis): Autonóm képesség, amely megelőző lépéseket tesz az adatok védelme érdekében, a rendszergazda beavatkozása nélkül;
  • Express konfigurációs varázslók (Express configuration wizards): Web-alapú grafikus felhasználói felületek, melyek segítségével a tárolási rendszer kb. egy óra alatt telepíthető, minimális ismeretek mellett is.

    Az új TotalStorage DS8000 sorozat a nagyobb testvér, kiváló skálázhatóságával, nagy teljesítményével és magas fokú rendelkezésre állást szolgáló képességeivel jelentősen hozzájárul az üzletmenet folytonosságához és az infrastruktúra egyszerűsítéséhez. Integrált virtualizációs képességeivel biztosítja az infrastruktúra vertikális és horizontális bővítését. A rendszer szintén POWER5 mikroprocesszorokat és Virtualization Engine technológiát használ.

    Ez a duál kétprocesszoros vagy duál négyprocesszoros konfigurációban is megvásárolható, nyílt szabványokat is alkalmazó nagyvállalati tárolási rendszer 96 petabájt adat tárolására alkalmas architektúrát foglal magában - ami a washingtoni Kongresszusi Könyvtárban tárolt információ-mennyiség több mint 4500-szorosát teszi ki. A sorozat egyes modelljei a virtualizációs technológia révén akár egységes, hatalmas tárolási rendszerként, akár logikai particionálással (LPAR), több különálló rendszerként is használhatók. A szakmában egyedülálló LPAR technológia lehetővé teszi a tárolási rendszer erőforrásainak allokálását különálló logikai partíciókba, melyek mindegyike egymástól teljesen függetlenül és izoláltan működhet. A logikai partíciók alkalmazása a gép erőforrásainak jobb kihasználását eredményezi és mérsékli az adatközpontok terület-, energia- és hűtés-igényét.

    Az IBM Research - Adaptive Replacement Cache (ARC) nevű - új gyorsítótár-technológiája segítségével lényegesen nagyobb teljesítmény és gyorsabb reakcióidő érhető el, mint a korábbi IBM TotalStorage Enterprise Storage Server 800 rendszer esetében. Az ARC autonóm, ön-optimalizáló technológiával rendelkezik és hatékonyabb, gazdaságosabb megoldást kínál, mint az adatlapok - gyakran alkalmazott - cserélgetése a gyorsítótárakban. Ez a DS6000 és DS8000 sorozatba is beépített, fordulópontot jelentő technológia dinamikusan optimalizálja a tárolási rendszer teljesítményét szekvenciális vagy véletlenszerű adathozzáférés esetén is.

    Közös jellemzők

    A DS6000 és DS8000 sorozatot összeköti egymással a közös mikrokód, a közös funkciók, a közös interfészek, valamint a nyílt szabványokat használó közös felügyeleti szoftver. A DS Storage Manager lehetővé teszi az adatok hatékony kezelését és tükrözését mindkét sorozat tárolási opcióinak teljes skáláján. Segítségével a rendszermenedzsment feladatok távoli helyszínről, akár több száz rendszeren is elvégezhetők. A közös operációs rendszer jóvoltából a terméksorozatok távoli tükrözési képességeket is kínálnak, és ez különböző modellek együttes telepítését teszi lehetővé.

    A TotalStorage nyílt szoftvercsalád megoldásai is működőképesek az új DS6000 és DS8000 sorozatba tartozó rendszerek között. A tárolórendszerek még teljesebbé teszik az "on demand információs“ képességek sorát.
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • Shortstop #2
      de jó. még a melóhelyemről is esik szó :)
    • dez #1
      Durva az a proci...