SG.hu

20%-kal csökkent a Nokia nyeresége

A Nokia közzétette harmadik negyedévre vonatkozó üzleti eredményeit, melyek szerint ugyan az eladott mobiltelefonok darabszáma szinte változatlan maradt, viszont az üzemi nyereség 20%-kal csökkent.

A vállalat nettó értékesítése 1%-kal, 6939 millió euróra nőtt, (2003 harmadik negyedévében 6874 millió euró volt), ez változatlan árfolyamon 8%-os növekedést jelent, ezzel szemben az üzemi nyereség 20%-kal 928 millió euróra csökkent (1154 millió euró), az üzemi árrés 13,4% volt (16,8%). A közzétett részvényenkénti hozam 0,14 euró volt (0,17 euró) a teljes 660 millió eurós nettó profit alapján.

A mobiltelefon üzletág 4429 millió eurós értékesítése (5118 millió euró) 13%-kal volt alacsonyabb, mint 2003-ban, 822 millió eurós üzemi nyereség (1473 millió euró) és 18,6%-os üzemi árrés (28, 8%) mellett. A multimédia üzletág nettó értékesítése 94%-kal 914 millió euróra nőtt (471 millió euró), A hálózati üzletág nettó értékesítése 21%-kal 1470 millió euróra nőtt (1 217 millió euró) 181 millió eurós üzemi nyereség (4 millió eurós nyereség) és 12,3%-os üzemi árrés (0,3%) mellett. A vállalatokkal foglalkozó részleg nettó értékesítése 52%-kal, 172 millió euróra nőtt (113 millió euró). A működő cash flow 1,2 milliárd euró volt (1,2 milliárd), míg a negyedév végén rendelkezésre álló készpénz 11,8 milliárd euró volt (10,8 milliárd euró).

"A globális mobileszköz-piac 2004 harmadik negyedévében tovább nőtt; előzetes becslésünk szerint összesen 158 millió készüléket adtak el. Európa és Észak Amerika azon piacai, ahol a régi készülékek lecserélése a jellemző, akárcsak azok a piacok, melyekre a viszonylag alacsony mobiltelefon-ellátottság jellemző, többek között Latin-Amerika, továbbra is a nagymértékű növekedés legfontosabb mozgatórugói" - nyilatkozta Jorma Ollila, a Nokia elnök-vezérigazgatója.

"A Nokia mobil készülék eladása a régi készülékek lecseréléséből élő piacok számára versenyképesebb mobil készülékekkel, valamint a feltörekvő piacoknak szóló vonzó ajánlatokkal elérte az 51,4 milliós darabszámot a harmadik negyedévben. Miközben a vállalat képes volt arra, hogy a negyedév során a várakozásokat messze túlszárnyaló számú készüléket értékesítsen, az alkatrészek egész iparágra kiterjedő szűk kínálata jelentősen befolyásolta az eladások számát."

"Jelenlegi becslésünk szerint a társaság részesedése a mobil készülékek piacán 33%-ra nőtt. A piaci részesedés jelentős mértékben nőtt a nagy nyugat-európai piacokon, míg a cég megőrizte vezető pozícióját Kínában. Az Egyesült Államokban azonban a negyedév során csökkent a piaci részesedés, és az eladások erőteljes növekedése ellenére a Nokia piaci részesedése Latin Amerikában is kissé elmarad 2004 második negyedévéhez képest" - fogalmazott Ollila.

A Nokia nettó értékesítése kissé nőtt a 2003 harmadik negyedévi szinthez képest. Ez annak az eredménye, hogy a vállalat növelte részesedését a mobil készülékek piacán Európában, valamint hogy Kínában, Latin-Amerikában és Ázsia többi részén továbbra is erős a mobil készülékek értékesítése, és ez hatástalanította az észak amerikai értékesítés negatív fejleményeit. A Nokia hálózati üzletágának értékesítése jelentősen növekedett Európában, Latin-Amerikában és Ázsiában, hála a kapacitás és a lefedettség fejlesztésére irányuló befektetések növekedésének.

"Kivételesen elégedett vagyok a közép- és felsőkategóriás készülékek java részének növekvő elfogadottságával: ilyenek a Nokia 6230 vagy a Nokia 6610i kamerás telefonok, vagy a képkezelő Nokia 7610 és 6600 okostelefonok, melyek nagymértékben hozzájárultak a harmadik negyedév értékesítéseihez és bevételéhez. A Nokia termékek portfoliójának fókuszált megújítása érdekében a harmadik negyedév során számos új mobil készüléket mutattunk be és kezdtünk el szállítani. Az újonnan bemutatott készülékek erősítik felső- és középkategóriás kínálatunkat, és ide tartozik a divat-telefonok triója, a 7260, 7270 és 7280, harmadik megapixeles képkezelő okostelefonunk, a 6670, valamint a 9300-as vállalati okostelefon is" - tette hozzá Ollila.

A mobil infrastruktúra kiépítését lehetővé tévő üzleti értékesítés jelentős mértékben növekedett Európában, Latin Amerikában és Ázsiában a harmadik negyedév során, mivel az operátorok tovább bővítették a kapacitást és a lefedettséget. A hálózati üzletág harmadik negyedévi profitabilitásához hozzájárultak a 2G területére jellemző magas értékesítési adatok és öt új GSM, EDGE és 3G ügyfél a növekvő piacokon. A Nokiának a 3G területén való fejlődését mutatja, hogy a világon jelenleg működő 50 WCDMA 3G hálózatból 24-hez a Nokia biztosította a 3G technológiát.

"Továbbra is az a határozott szándékunk, hogy magas hozzáadott értéket képviselő termékeket ajánljunk ügyfeleink, így az operátorok, a fogyasztók és a vállalatok részére is azáltal, hogy kitartóan megújítjuk kompetenciáinkat és termék portfoliónkat. E célok elérése érdekében további forrásokat bocsátottunk a személyreszabhatóságra és a fogyasztói igények magasabb szintű kiszolgálására, ahogy ezt a közelmúlt számos közleménye mutatja. Örülök, hogy a termékek megújítására irányuló törekvésünk a harmadik negyedévben a nagyobb nyugat-európai piacokon a Nokia részesedésének a növekedéséhez vezetett a kamerás telefonok és a Symbian-alapú, nyílt platformú okostelefonok kedvező fogadtatásának köszönhetően. Bővülő kínálatunk az okostelefonok piacán, valamint a szoftverek fejlesztésére irányuló befektetések is hozzájárultak ahhoz, hogy a Nokia vezető szerepet tölt be az okostelefonok piacán."

"A globális mobil készülék piacon további erőteljes növekedésre számítunk a negyedik negyedévben, még 2003 emlékezetes utolsó negyedévéhez képest is, és jelenlegi becslésünk szerint a mobil piacon a 2004-es évben az eladások összesen megközelítik a 630 millió készüléket. A negyedik negyedévben számos új, a közép- és felsőkategóriához tartozó termék szállítását kezdjük meg annak érdekében, hogy tovább erősítsük a Nokia termékek portfoliójának a versenyképességét, és így tovább növeljük piaci részesedésünket."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RpPRO #8
    Jobb a kiegyensulyozott verseny, orulok, h a tobbi gyarto is erore kap, ennek folyomanya az olcsobb telefon. A vevoert mindent.
    Eddig sem volt soha nokiam, ezutan sem lesz, bar a 6xxx-es szeriaban mar tetszik egyik-masik.
  • TeszteloPontHu #7
    Nem ártana, ha a szerző utánanézne a földrajzi nevek helyesírásának...
  • hungi #6
    B+ ezek csak telefonok!
  • Spenser #5
    Hát ne is csodálkozzona NOKIA ijjen telefonokkal amit az elmúl 1,5 évben a konkurenciához képest kiadott!
  • Cat #4
    "Jelenlegi becslésünk szerint a társaság részesedése a mobil készülékek piacán 33 %-ra nőtt"

    az eladások szinten maradtak, de a nyereség csökkent, tehát nagy az árerozió, illetve az emberek már nem vesznek drága készülékeket.
  • Lacika 79 #3
    Adott ki mostanában egy normálisan kinéző készüléket? Nem! Van normális flippes telcsi? Nincs! Majd ha értelmes telót csinálnak, akkor lecserélem a kis 3510-esemet, addig meg lehet hogy veszek egy V300 Motorolát.
  • [HUN]PAStheLoD #2
    nem csak a nyeresége csökkent, hanem a piaci részesegése is .. ami az eddig teljhatalom átívelt egy kissé differentáltabb piaccá.. ami végülis nem rossz, de nekem a konkurrens telefonok _SE_ tetszenek :[
  • rolika #1
    jaj szegények!

    még így túl sokat keresnek ezeken a kis masinákon