SG.hu

Magyarország is betekinthet a Windows forráskódjába

A mai napon az Elektronikus Kormányzat Központ (EKK) nevében Baja Ferenc kormánymegbízott, a Microsoft Magyarország részéről pedig Vityi Péter ügyvezető igazgató ünnepélyes keretek között aláírta az EKK-Microsoft együttműködési szerződést, mellyel hazánk hivatalosan csatlakozott a Microsoft Kormányzati Biztonsági Programjához.

Az együttműködési szerződést a Magyar Köztársaság kormánya nevében eljáró Elektronikus Kormányzat Központ írta alá. A hivatal lesz az elsődleges kapcsolattartó a Microsoft felé, aki gondoskodik arról, hogy a szellemi tulajdonjogok védelmére és a kód hozzáférhetőségére vonatkozó megállapodást betartassa. Valójában ez az a kötelezettségvállalás, amit a szerződés megkövetel. Az Elektronikus Kormányzat Központ afForráskódhoz való hozzáférést - a Microsofttal közösen rögzített feltételek mellett - további kormányzati intézmények részére is lehetővé tette, akik csatlakozási szándékukat az Elektronikus Kormányzat Központnál jelezhetik.

A szerződés aláírása, és ezzel a Microsoft Kormányzati Biztonsági Programjához történő csatlakozás a Magyar Kormány részéről semmiféle anyagi jellegű ellenszolgáltatást nem igényel.

A sajtótájékoztatón közölték, hogy a Microsoft tudatában van annak, hogy a nagy nemzetközi szervezeteknek és az egyes nemzetek kormányainak jóval több biztonságot fenyegető tényezővel kell szembenézniük, és magasabb szintű biztonsági elvárásaik vannak mint egy átlagos, informatikai felhasználónak. Éppen ezért, azaz a kormányok biztonsággal kapcsolatos kezdeményezéseik támogatása érdekében hozta létre a Microsoft a tavalyi év folyamán Kormányzati Biztonsági Programját (Government Security Program - GSP), amelynek célja, hogy kielégítse a világ kormányainak és állami szerveinek sajátos biztonsági követelményeit.

A Program betekintést nyújt a résztvevő szervezetek számára a Windows forráskódjába, és ezzel együtt növelni kívánja bizalmukat mind termékei, mind pedig az informatikai iparág egészének nagyobb biztonsága iránt. A GSP keretében az államigazgatási szervek olyan erőforrásokhoz jutnak, amelyeknek köszönhetően a programban részt vevő államok több információ birtokában biztonságosabb számítástechnikai környezeteket tervezhetnek, készíthetnek, vezethetnek be és üzemeltethetnek. A GSP keretében a Microsoft megnyitja a Windows programjai forráskódját, valamint tudásbázisát a programban részt vevő országok kormányai számára.

A GSP keretében a kormányok és a nagy nemzetközi szervezetek
  • hozzáférhetnek a Windows forráskódjához;
  • közvetlen kapcsolatot kapnak a Microsoft termék fejlesztői csapatához;
  • hozzáférhetnek a Microsoft Windows platform biztonságával kapcsolatos műszaki információkhoz.

    A GSP-ben való részvétel révén az államigazgatási szervek jobban megérthetik a Microsoft termékeinek védelmi funkcióit, így nyugodtabban használhatják azokat. A Windows forráskódjának, a Microsoft fejlesztőinek, valamint a műszaki információknak az elérhetősége együttesen biztonságosabb államigazgatási informatikai rendszerek kialakítását teszi lehetővé, és biztosítja, hogy az állami szervek ajánlásokat tegyenek a magánszektor és az állami szektor rendszereinek biztonságosabbá tételére is. A kormányoknak mindemellett arra is lehetőségük nyílik, hogy segítsenek a Microsoftnak továbbfejleszteni otthoni és vállalati operációs rendszereinek védettségét; együttműködnek a Microsofttal a fenyegetések modellezése és a termékek felülvizsgálata terén. A GSP együttműködés eredményeképpen az állami szervek rövidebb idő alatt, kevesebb ráfordítással vezethetik be a Microsoft legújabb innovációs és biztonsági funkcióit, mert a termékek már "alapkiépítésben" is jobban megfelelnek a biztonsági igényeknek.

    A szerződés aláírásának aktualitása, hogy hazánkban - a jogi és technikai feltételek megteremtése után - még ebben az évben megkezdődnek azok az e-kormányzati fejlesztések, amelyek révén lehetővé válik az állampolgárok számára az elektronikus úton történő ügyintézés a közigazgatási eljárásokban. Így egyebek mellett lehetőség nyílik az elektronikus úton történő aláírásra, valamint az illeték- és díjfizetésre is.
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • Tetsuo #37
      Nekem WinXPm van s ha napi 3 játékot és 2 másjellegű szoftot rakok fel, meg még netezek is, akkor 1 hónap alatt mindenféle baja lesz.
      Aki 5 évig nem telepít, és nem próbál extra dolgokat csinálni a Winnel v a hardverral annak talán Lhiszem h 5 évig megy.
      Linux esetében nincsenek tapasztalataim, de ha több szoftot fejlesztenének Linuxra biztos átállnék, ugyanis a Linux egész rendszerét (meg) lehet ismerni, ott nem titkos semmi és nem nézi hülyének a felhasználót..
    • Munch #36
      Okoskodsz? A mostani xp-m nekem is eléggé régóta van fent, de sajna már volt példa hogy egy hónapig bírta. Bár 98-cal előfordult hogy egy hét, illetve egy óra volt a maximum, majd nem indult el.
      Nem tudom milyen hülyeséget állítottam, szubjektív vélemény, hogy leszarom az egészet. De erre is való a fórum, nem? :P
      Lehet hogy most okosnak hiszed magad, de kötekedésednek semmi köze az én hozzászólásomhoz...
    • Mice #35
      mert a linuxosok nem linux alatt írnak, mi?
      mert ha nem akkor már megint magad minősítesz
    • Mice #34
      biztos sokat használod és értelmesen, hogy ilyen hülyeségeket állitasz

      amióta augban lecseréltem a gépem és driverek miatt xp-t raktam fel 98 helyett azóta egyszer sem kellett újraraknom

      nem tom te mit csinálasz a windowsoddal de csináljad csak a pingvinfarmodat és irogassál hülyeséget mindenkiről
    • Mice #33
      viszont legalább az ékezetek jobban futhatnak rajta mert mintha azokkal egy kicsit gondod lenne :S
    • Munch #29
      Most hova szarjak ettől a cikktől?
      Leszarom az egész szoftverpiacot, legyen egy működő kis hülye idióta kütyü, amit havonta újra kell telepíteni, amivel olvasok pár fórumot, kommunikálok, emailezek a nap nagyrészében. :D
    • bunny #21
      A véleményedhez csak annyit, hogy minden arra kell használni amire való. Talán nem véletlen, hogy kritikus helyeken az MS oprendszerek használata még vicc szinten sem merül fel.

      Ha pedig kicsit is értenél a programozáshoz tudnád, hogy az hogy kapsz egy masszát ami leforítva (feltéve ha pont azt a fordítót pont úgy beállítva, azonos környezetben stb) egyezik is a windows-zal - attól még az egész egy áttekinthetetlen és értelmesen nem haználható massza.
      Imádom amikor valaki osztja az észt, csak esetleg neki sincs túl sok. ( ilyen vagyok én pl. ;-))
    • Tetsuo #19
      Állítólag már most le lehet tölteni a Longhorn forráskódját vmi .ru ftp-ről, ez télleg, v csak kamu?
    • Omegared #18
      Gyerekek :)

      Ez egy nagyon átgondolt dolog a Micrsoft részéről!
      Mint a cikkben is említik az egyes tagok javaslatokat adhatnak a magánszektor és az állami szektor rendszereinek biztonságosabbá tételére is.
      Ez mit jelent?
      Kb 80000 fejlesztőt (ha nem többet) a Microsoftnak a windowshoz ráadásul TÖK INGYEN!!!! Világszinten számolva, az összes belépett országgal. Ráadásul profikat.

      Oookoooss Eeez! Nagggyon okos.

      Ennyit simán megér a Microsoftnak.
      A szerződésben meg tuti benn van, ha kikerülne a forráskód és a fordítási paraméterek adatai, szép kártérítést fizetne az ország érte.

      Megéééri
    • b #15
      nemhogy a felhasználók, de senki sem tud magyaroszágon belenézni!

      ki kell utazni redmondba és csak ott lehet belenézni!!!

      szóval kőkemény adóforintokba fog az is kerülni, hogy valaki betekintsen abba bughalmazba!