SG.hu

A Dell óceáni hulladékba csomagolja prémium modelljét

Egy kereskedelmi szempontú kísérleti program eredményeként a Dell bejelentette, hogy a technológiai iparágban elsőként készített óceáni műanyaghulladékból csomagolást.

A vízi utakon és vízpartokról összegyűjtött és újrahasznosított hulladékot a vállalat a Dell XPS 13 2-in-1 laptop csomagolásához használja 2017. április 30-tól. A tervek szerint a programnak köszönhetően 2017-ben körülbelül 7250 kilogrammal kevesebb műanyag kerülhet az óceánokba. A Dell partnerei összegyűjtik a hulladékot, mielőtt az az óceánba jut. A műanyagot ezután feldolgozzák, illetve finomítják, majd az óceáni és más eredetű (például palackok és élelmiszertartó dobozok) újrahasznosított HDPE műanyagot 25%–75% arányban keverik. Az újrahasznosított végtermékből végül új csomagolásokat készítenek.

A termékek csomagolására tájékoztatás is kerül, amivel a vállalat az óceáni ökoszisztéma megőrzésének fontosságára és az ezt elősegítő megoldásokra szeretné felhívni a figyelmet. A Dell mindegyik szállítmányát ellátja a HDPE anyagot jelölő 2-es újrahasznosítási szimbólummal, ami annak biztosítéka, hogy a csomagolás nem kerülhet vissza az óceánba. A Dell csomagolásért felelős csapata az anyagbeszerzést és a termékek csomagolását úgy tervezi meg, hogy a végeredmény tömegének több mint 93 százaléka újrahasznosítható legyen, ezáltal a körkörös gazdaság részévé válhasson.

A Dell már 2008 óta használ újrahasznosítható műanyagot asztali számítógépei gyártásához, amely 2017 januárjára elérte a vállalat 2020-ra kitűzött célját, a 22 600 kilogrammot. A Dell egyre inkább azokra a megoldásokra összpontosít, amelyek során a másoktól származó hulladék az új termékek és azok csomagolásának nyersanyagaként szolgál. A Dell az első – és mindmáig egyetlen vállalat – amely elektronikai hulladékból származó műanyagot és újrahasznosított szénszálat is használ a számítógépei és monitorai gyártásához.

Egy közelmúltban végzett kutatás szerint csak 2010-ben 4,8 és 12,7 tonna közötti mennyiségű helytelenül kezelt műanyaghulladék került az óceánokba. A Dell egy tanulmányt is közzétett, amelyben a beszerzési stratégiák mellett egy olyan, iparágak közötti munkacsoport felállításának tervét vázolja, ami globális szinten képes kezelni az óceánokba jutó műanyaghulladék kérdését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Wolwerine #4
  Szerintem érdemes lenne a cikkben szereplő mennyiségeket fenntartással kezelni, ugyanis "a 2010-ben 4,8 és 12,7 MILLIÓ tonna közötti mennyiségű helytelenül kezelt műanyaghulladék került az óceánokba" szöveg valószerűbb lenne.

  http://www.dell.com/learn/us/en/uscorp1/videos~en/documents~ocean-plastics.aspx
 • dartois83 #3
  Kísérleti programként nem elképzelhetetlen ez a szám, bár a Dell eléggé odafigyel az újrahasznosításra, később lehet, hogy nagyobb arányban használják az óceáni hulladékot.
 • nirriti #2
  Kíváncsi volnék hány %-a ez az összes eladott csomagolóanyaguknak, nem saccolnám többre 1-2%-nál.
 • Sir Cryalot #1
  ingyenreklám pówer :D