Budai Péter

Canon EOS 1Ds 16,7 megapixellel

A közel két éve megjelent Canon EOS 1Ds volt a jól ismert japán cégóriás első, úgynevezett full frame szenzoros digitális tükörreflexes fényképezőgépe. A full frame szenzor lényege, hogy méretében megegyezik az általánosan elterjedt filmes fényképezőgépek filmkockájának (Leica-kocka) méretével, ami nagyjából 36x24 mm.

Az ilyen gépeken használt hagyományos objektívek ugyanúgy viselkednek a gépen, mint pl filmes társaikon, ellentétben a digitális tükörreflexes gépek nagy részétől, ahol a némileg kisebb érzékelő miatt a hagyományos objektívek más gyújtótávolság értékeknek megfelelő látószöget és ezzel összefüggő optikai tulajdonságokat adnak. A teljes képmezős érzékelők előállítása rendkívül költséges, így ilyen gépek megjelentetésére csak kevés gyártó mert vállalkozni eddig. A Canon már második modelljénél tart, melynek a kevés fejtörést igénylő EOS 1Ds Mark II nevet adta.

Az gép elsősorban felbontása terén különbözik elődjétől. A 11,1 megapixeles CMOS képérzékelőt 16,7 megapixeles váltotta fel, így az elérhető legnagyobb képméret akár 4992x3328 is lehet. A gyors képfeldolgozásért egy DiGIC II processzor felel, melyet először az év elején kiadott 8 megapixeles 1D Mark II-ben láthattunk. Az akkori 8 fps sebességű sorozatképet ez a gép persze nem tudja teljesíteni, de közvetlen maximális felbontás mellett is 4 fps sebességgel készülhet 32 db JPEG, vagy 11 RAW formátumú fotó.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Canon EOS 1 - Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Kényelmesebb funkció, hogy a képek visszanézésekor az eddigi 3x-os helyett 10x-es nagyítást is használhatunk. Az előd külső fehéregyensúly érzékelője immár a múlté, ahogy az élesség finomhangolás is egyszerűsödött. Finomodott viszont a képkontraszt hangolása és a színtér beállítása. Az eddigi ISO 1250 maximális érzékenységen túl ISO 3200 is beállítható, és a vaku vezérléséről a nemrég továbbfejlesztett E-TTL II rendszer gondoskodik.

A gép a CompactFlash kártyák mellett az SD kártyákat is kezeli, akár többféle kártyát egyszerre a gépben tartva is. A hátsó LCD mérete maradt 2", viszont felbontása közel duplájára, 230 000 képpontosra nőtt. A képek számítógépre töltésénél is bővültek a lehetőségek. Az eddigi FireWire kommunikáció mellett USB is használható, bár kissé furcsa módon csak v1.1 verziójú, de támogatott a vezetéknélküli kommunikáció is egy külön egység megvásárlásával.

A Canon EOS 1Ds Mark II. a cég digitális csúcsmodellje és elsősorban professzionális műtermi célokra ajánlott. Erre utal az ára is, amit 8000 euróban állapított meg a gyártó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ganz #17
    www.leafamerica.com
  • Lateralus #16
    Milyen fényerejűt kéne rárakni ?
    Tudsz esetleg ajánlani ebben a kategóriában jobb fényerővel ?
  • GregSB #15
    Mi is a baj a 2.8as rekesszel?
  • Cat #14
  • Cat #13
    http://www.canon.co.jp/Imaging/eos1dsm2/eos1dsm2_sample-e.html
  • Diocles #12
    Tesztképnek én is örültem volna. Az objektív meg nem tétel egy ilyen gépnél...
  • RpPRO #11
    2.8-as fenyereju objektivet rarakni egy ilyen kaliberi gepre rohej! Egy szep nagyfelbontasu fotot vagy linket, melyet ezzel keszitettek szivesen lattam volna.
  • papabear #10
    Igen elég összetett a dolog, de az általad leírt átszámítás nagyjából használható. Szal mondjuk az átlag nyomdai kivitelhez elég a 300 dpi, a gép által fotózot pixelarányt pedig nyugodtan számolhatod 72 dpi-vel. (Az a sztenderd).

    Azonban ha mondjuk szobai nyomtatón nyomatod a képet, elég a 150-200 dpi. (Nyomtatótól és papírtól függ).

    És ha igazán igényes nyomdai munkát akarsz (jó minőségű képekkel (art magazin, művészeti könyv) akkor nem árt 400 dpi-vel számolni.
    Persze ilyenkor már kell a nagy rácssűrűség, manapság a 70-es rács már kinyomható és az ad igazán szép minőséget.
  • Diocles #9
    Azért nem kaphattál választ, mert a kérdésed nem helyénvaló. A felbontás (pixelszám ahogy említetted) egy teljesen egzakt dolog, amely a képet jellemzi. Önmagában nem tartozik hozzá semmiféle dpi érték, amely a nyomtatást, esetleg egy monitort vagy bármilyen megjelenítőt jellemez.

    A dpi azt adja meg, hogy ha kinyomtatod ezt a képet, akkor a képen ezt a 4992x3328 pontot milyen sűrűn fogja elhelyezni a nyomtató, amit tetszőlegesen megadhatsz. Nyilván nyomtathatod 100 dpi-vel és akkor bumfordi, pixeles nyomatot kapsz.

    Mindenesetre a 16 megapixel A3-mas méretre kinyomtatva teljesen megállja a helyét.
  • jazzboy #8
    Valaki világosítson már fel hogy ezt a 4992x3328 pixelszámot mekkora dpi értékhez adják meg. Ezt már többektől kérdeztem de nem igazán kaptam meg a választ. Mert ha példuk ehhez a pixelszámhoz egy síma monitorfelbontást (72 DPI) rendelek akkor a képem mérete kinyomtatáskor 1761,07 x 1174,04 cm lesz, ha viszont egy nyomdai felbontást akkor pedig 42,27 x 28,18. Ez azt jelenti hogy lazán egy nyomdai A3-ast kifotózhatok vele?!? Húú az anyja...