88
  • tajfun
    Keves hogy rajojjel hogy mast akarsz, ha nincs alternativa.
  • tajfun
    Az opengl szerencsere "open" jellege miatt futhat linuxon is, a D3D viszont az MS cuccosa (sajnos). Az is teny hogy a jatekok fele D3D, es hiaba vannak ugyanolyan nagy nevek az opengl gamek kozt is, az ember olyan oprencert szerez maganak - ha mar valaszthat - amin mindegyik mukodik, nemcsak az 1ik fele. Ez pedig jelenleg a windows, akarmennyire is szar (az xp ota azert eleg korrekt, megha sok teruleten jelentosen el is marad a unix/linuxtol).

Tok jo lenne ha lenne olyan linux ami ugyanazt tudja mint a win (belso halozati szolgaltatasok), az osszes jatek is fut rajta, es meg hasznalni is ugyanolyan 1szeru, de ez csak alom. Linuxbol is van x+1 fele, az 1iken ez megy, a masikon meg az, kinek van kedve 28 fele linuxot hasznalni? Igy hat marad a windows, ami szar, de legalabb hasznalni is lehet valamire. Sokat kell meg fejlodnie a linuxnak, az edeskves hogy jo, ha max az ures oprencert nezegetheti az ember.
  • Pheel
    Értem én. Ha már szakmailag nincs érved, akkor megpróbálsz lejáratni emberileg. Szép szokás. Mindegy. Élj vele boldogan!
  • NEXUS6
    Pheel!

Ezt a kitartást! Bevallom én már kezdem elveszteni az érdeklődésemet, a cikk amúgy is átcsúszott már múltidőbe.

Most komolyan mondom, te valamikor azért tökösebb érveket is fel tudtál hozni. Látom rossz paszban vagy, inkább nem is cikizlek tovább.

Na csá szí jú létör!

• dez
    "Azért azt elmagyarázhatnád, hogy egy fájl hogyan legyen működésében kompatibilis bármivel is, mikor az csak egy halom adat..."

??? Ez most komoly, vagy tetteted?
  • dez
    "Talán mert megfelel nekik úgy, ahogy van."

Igen, konformizus rulez!... A Gates féle "egyenruha" is terjedőben van... Autókaszniból is minek annyi fajta???

"Hát rég szar, ha elszáll, meg ha pár havonta telepíteni kell nekik. Valamit nagyon benézhet az a sok ember, mert nekem nem kell. Mellesleg ezek a beállítások tárolódnak valahol, amit egy reinstall után simán vissza lehet másolni oda.
    Ja, hogy ehhez már ész kell? Én kérek elnézést."

Az ilyen beállításokat szegmentáltan tárolja a regisztriben. Azaz, 25 különféle helyről kellene kimentegetni. Lehetséges, hogy van erre valami shareware program, én még nem találtam meg.
  • dez
    Nanana, ez nem Laci elvakult szemszöge, ez bizony pontosan így van (legalábbis a hw ügyben; azt nem tudom, a szabványokkal mi a helyzet, de könnyen lehet, hogy a MS vagy az Intel levédte a PnP(/Autoconfig) elemeit, mert nem voltak korábban levédve). Keress rá a neten az Autoconfig szóra! Nagyon hasonlít a PnP-re (hw erőforrások elosztása a kártyák között, stb.), de még fejlettebb is volt, csak épp már 10 évvel korábban.
  • Laci
    Látom itt is végtelen ciklusok alakultak ki megint a vitákban:)

"Mégis mi másnak kellene ismernie egy WindowsAPI nevű szabványt, mint a Windowsnak. Tudod, attól szabvány valami, hogy be van jegyezve a szabványhivatalnál..."
    Hát pont ez a baj, hogy az m$ is mindent bejegyeztethet, amit nem is ő talált ki, lásd elébb pnp, stb...

" Valamit nagyon benézhet az a sok ember"

Sok ember sok féle programot, drivert használ. És nem mindig a program keze van az összeomlásban, de ha a program ilyet tud elérni akkor az oprendszerrel is (lásd többi topik vitái) súlyosak a gondok. De éljen a mikrokernel, mert az olyan amilyen és ne raklamáljunk! Csak akkor ne reklamáljak ha pl. Trabantot kell használnom valahol szállításra, mert az olyan amilyen?

"Mellesleg ezek a beállítások tárolódnak valahol..."
    Ezek a beállítások is csak a windóznak kellenek a viszonylagos működéshez.

"... de ha régibe akarod menteni, akkor szólnak, hogy esetleg előfordulhat, hogy nem fog minden úgy kinézni, ahogy te szeretnéd..."

Hát kösz szépen sokat segítettek. Akkor adják át a terepet valami olyan cégnek, aki meg is tudja ezeket rendesen csinálni. Na majd hülyék lesznek. Csakhogy ennek mi emberek milliói isszuk megint a levét...

"hogy egy fájl hogyan legyen működésében kompatibilis bármivel is, mikor az csak egy halom adat..."
    Meg a program is meg a driver is meg az oprendszer is halom adat...:)

"#76"
    Meg ezt az "elefántot" kétvállra is könnyebb sajnos fektetni...:(

"Pedig régen az Amiga gyártója is erős cég volt. Arra nem igaz, amit mondasz?"

Azért ilyen húzásokig még koránt sem jutott el. Valami volt a C=VIC után a C64 megjelenésekor a megtévesztéssel, meg persze bizonyára voltak más dolgok is, de konkrétan ilyeneket, mint amit az m$ csinált még sehol nem soroltak fel, de ha vannak, akkor valaki leírhatná, kívácsi vagyok...

" MICROSOFT, amit te zsigerből elvetsz és utálsz, de használod."

A 4kbyteos Basic volt még nagy húzás, de a többi "érdemeik" alapján leginkább elvetni tudom őket, ne legyen ez már olyan érthetetlen!
  • Pheel
    "Kérlek ne tetézd, ne tetézd!
    Mert kezdek benned csalódni!"

Ennek mi értelme van azon kívül, hogy megpróbálsz fölényeskedni?

"WinAPI: kúl kis szabvány, és a windózokon kívül más is ismeri?"

Mégis mi másnak kellene ismernie egy WindowsAPI nevű szabványt, mint a Windowsnak. Tudod, attól szabvány valami, hogy be van jegyezve a szabványhivatalnál...

"IE az egy szép dolog, ha többet nyújt csak éppen az a gáz, hogy egy sima nem túl igényes weblap esetén is használják ezeket."

Talán azért, mert mégiscsak ad(adott) valami pluszt, ami miatt a fejlesztők szerették használni. Manapság a CSS és az XHTML korában már tök mindegy milyen böngészőt használsz, bár érdekes, hogy a Mozilla azóta kompatibilis az IEvel (kvázi a szabvánnyal), mióta elkezdték fejleszteni ebben az irányban, miközben az IE nem (vagy csak alig) változott.

"azért a winen is vannak témák, meg úgy csicsásítod az ablakjaidat ahogy te akarod. Miért is nem teszik ezt az emberek?"

Talán mert megfelel nekik úgy, ahogy van.

"Azért mert megszokták, hogy egy az ő ízlésüknek megfelelően, órák munkájával bekonfigurált desktop a következő újratelepítéskor úgy is elszáll, általában pár havonta."

Hát rég szar, ha elszáll, meg ha pár havonta telepíteni kell nekik. Valamit nagyon benézhet az a sok ember, mert nekem nem kell. Mellesleg ezek a beállítások tárolódnak valahol, amit egy reinstall után simán vissza lehet másolni oda. Ja, hogy ehhez már ész kell? Én kérek elnézést.

"ments el egy táblázatot valami korábbi verzió szerint, aztán töltsd be, lehet hogy csodálatos dolgokat látsz."

Az újabb verziók szeretik használni az új formátum lehetőségeit, de ha régibe akarod menteni, akkor szólnak, hogy esetleg előfordulhat, hogy nem fog minden úgy kinézni, ahogy te szeretnéd. Mellesleg én sosem találkoztam olyan igazán nagy hibákkal ebből fakadóan. Persze lehet, hogy az a baj, hogy nem napi 8 órában töltök/mentek Officeban.

"Csak ekkor nem a fájl a szabványos, meg kompatibilis, hanem a program"

Azért azt elmagyarázhatnád, hogy egy fájl hogyan legyen működésében kompatibilis bármivel is, mikor az csak egy halom adat...

"Neptún: fele részben a M$ hibája (nem szabad szabványos elemek) fele részben meg azoké akiknek ez ellen lehetett volna tennie."

• NEXUS6
    És akkor még leírok egy dolgot a cikkhez kapcsolódóan is: hogy a francban van az hogy miközben az IT szektorban mindenkinek meg kell dolgoznia a pénzéért, ami ráadásul még a piacvezető cégeknek is egyre nehezebb, eközben az M$ folyamatosan dollár milliárdokat zsebel be, amiknek egy részét ráadásul olyan dolgokra szórja el mint az XBOX (még mindíg veszteséges!).

Mint írtam a PC maga Warez kompjúter volt és az ma is. Az elterjedtség miatt olcsó a hardver aminek az árát az öldöklő verseny, meg a dzsunka ipar még lejjebb nyomják, így a gyártók örülnek, ha a termékre rárakott egy egy dollárral vissza tudják kapni a fejlesztési költségeket.
    Nos ha a M$ így dolgozna, akkor neki is max annyi profitja lenne, amivel a fejlesztéseit épp csak fedezné a jó pár ezres létszámű világcégére meg nem maradna semmi.
    Számoljunk csak: egy oprendszer kifejlesztése monnyuk bele kerül olyan 100 200 milkó dollárba. Évente ugye 100 milliós nagyságrendű PC fogy el, ha minden egyes PC-re OEM felrakom 1-2 dollárért akkor is visszajön a fejlesztési ár meg még jó pár száz milkó, igaz nem milliárdok, épp ezért BG barátunk nem is így csinálja.
    Nagylelkűen elnézi a warez winek által nyújtott ingyenrekrámot és jól megfogja a tökét a fizetős vásárlóknak, akikből nem 1-2 de nem is 10-20 hanem 100 dollárokat vasal ki példányonként. Tehát igaz hogy a megvásárolt winek száma kb egy nagyságrenddel kisebb az eladott gépeknél ( a többi meg a warez), viszont a winek ára két nagyságrenddel nagyobb annál mint amibe a józan ész szerint kéne, hogy kerüljenek!!! És voilá már is készen vannak a milliárdok.

Ja és mégyszer mondom szeretem és tisztelem a programozókat, csakhogy őket a M$ aprópénzért már kifizette az alatt, amíg a progi készült, a termék elkészültekor a tulajdonjog meg a cégre szállt át. Szóval a warezolók nem a programozót lopják meg, ők már megkapták a maguk pénzét, csak éppen nem hajlandók még további milliárdokat rakni BG zsebébe.
  • NEXUS6
    Háj Pheel!

Kérlek ne tetézd, ne tetézd!
    Mert kezdek benned csalódni!

WinAPI: kúl kis szabvány, és a windózokon kívül más is ismeri? DirectX dettó!
    Amúgy minden valamit is magára adó oprendszernek vannak szabványos rendszer programjai, amiket meghívva az oprendszerhez maximálisan illeszkedő alkalmazásokat lehet írni. Valszeg, ha a win free szoftver lenne akkor ezek a M$ féle windózos szabványok akár még más platformokon is elterjedhettek volna. Tuggyuk, hogy nem ez a helyzet.

IE az egy szép dolog, ha többet nyújt csak éppen az a gáz, hogy egy sima nem túl igényes weblap esetén is használják ezeket. Megjelenítésben semmi extát nem ad, viszont alternatív böngészővel összekócolódik az eredmény. Erre gondoltál a szabványosítás kapcsán?

Win desktop: Na most ez egy eredmény? Mint azt Laci is leírta, azért a winen is vannak témák, meg úgy csicsásítod az ablakjaidat ahogy te akarod. Miért is nem teszik ezt az emberek?
    Azért mert megszokták, hogy egy az ő ízlésüknek megfelelően, órák munkájával bekonfigurált desktop a következő újratelepítéskor úgy is elszáll, általában pár havonta. Ennyit a szabványosnak látszó "mindenki által kedvelt" desktopról!

DOC, XLS vannak vele tapasztalataim, de csak nyisd meg a mentés másképp opciót, ments el egy táblázatot valami korábbi verzió szerint, aztán töltsd be, lehet hogy csodálatos dolgokat látsz.
    Értem én, hogy az újabb verziókba beleraktak néhány extra fícsőrt, de akkor miért is DOC meg XLS a kiterjesztés? Ja hogy a progi észreveszi, hogy ez már egy teljesen más formátumú/szabványú fájl, a júzer meg megnyugszik, hiszen ugyan az van a végére írva. Csak ekkor nem a fájl a szabványos, meg kompatibilis, hanem a program, és ez két különböző dolog.
    Könnyű úgy "szabványos" megjelenítést produkálni, hogy én írom az új fájlt meg az új wördöt, ja meg az oprendszert is, ami alapból felismeri és megnyitja hozzá a wördpedet.
    Na ez egy kicsit már pofátlanság. Ilyenek miatt általában egy céget már darabokra szoktak szedni, az M$ valahogy elkerülte.

Neptún: fele részben a M$ hibája (nem szabad szabványos elemek) fele részben meg azoké akiknek ez ellen lehetett volna tennie.
  • Pheel
    "Hát semmi sem biztos, de most már az sem biztos hogy egyátalán elkinul egy gép hibaüzenetek, meg perceken belüli vírustámadások nélkül"

Érdekes, valahogy az enyém évek óta biztosan indul, hibaüzenetek nélkül és nem szopok be egy vírust sem. Tudom, én vagyok a hülye. Bocsánat! :-P

"Aki valamit alkotni is akar és nem csak az üzletért van, meg a profitért az persze hogy nem tud ilyen teret nyerni. Pedig szerintem észrevehető, hogy az üzleti érzék fordítottan arányos a technikai fejlődéssel"

Pedig régen az Amiga gyártója is erős cég volt. Arra nem igaz, amit mondasz? Az Apple sem egy ilyen semmitmondó kis garázscég volt régen. (túlzok, igen)
    Mellesleg szerintem a WinAPI, mint olyan igazán nagy alkotás volt. Ehhez hasonlóan nagy alkotás a .NET is. Pedig az előbbi régen, az utóbbi nemrég készült ugyanannál a cégnél. Tudod: MICROSOFT, amit te zsigerből elvetsz és utálsz, de használod.
  • h4x0r
    "És ez persze az MS hibája, nem a konkurencia töketlenkedésének köszönhető állapot. Hooooogyne..."

Kozvetetten az MS hibaja is. Az elefantot konnyebb "seggbeloni" :-)
  • Laci
    "akkor például sokkal nagyobb problémát jelentene mindannyiunknak egy másik számítógép elé leülni és azt minden gond nélkül használni."

Ehhh:)) Hát ez nem igaz! Ez már megint a tipikus pécén felnőtt gondolkodásmód... Igen ez pécénél így van, de nem így lenne, ha nem segítették volna egymás térnyerését a win meg a pc...

"akkor például sokkal nagyobb problémát jelentene mindannyiunknak egy másik számítógép elé leülni és azt minden gond nélkül használni."

Hát igen windózon már leszoktak a theme-zésről, de azért ott is vannak ilyenek...

"Másik dolog, hogy sokkal macerásabb lenne 2 PC között adatot mozgatni, mert egyáltalán nem lenne biztos, hogy a másik gépen is van olyan alkalmazás, ami képes az átvitt adatot kezelni annak formátumából adódóan."

Hát semmi sem biztos, de most már az sem biztos hogy egyátalán elkinul egy gép hibaüzenetek, meg perceken belüli vírustámadások nélkül... Miért ne írnának rá ilyen programot, merthogy akkor lenne rá igény...

"És ez persze az MS hibája, nem a konkurencia töketlenkedésének köszönhető állapot. Hooooogyne..."

Aki valamit alkotni is akar és nem csak az üzletért van, meg a profitért az persze hogy nem tud ilyen teret nyerni. Pedig szerintem észrevehető, hogy az üzleti érzék fordítottan arányos a technikai fejlődéssel. Elég egyszerű a magyarázat:)
  • Pheel
    "Hardverre nem gondolhatsz "
    Eszembe sem jutott :)

"Win meg a szabvány, na ne csiklandozd apuci talpát!"
    Namost ez vicces meg minden, de le fog esni az állad, mikor elmondom, hogy a WinAPI bizony _bejegyzett ipari szabvány_, míg a konkurencia bizony ennek még csak hasonló kvázi megfelelőjét sem nagyon tudja lobogtatni.

A DirectX is egy szabvány. Fura mi?

"webes szabványok meg az IE, erre gondolsz?"
    Újabb hiba, az IE a W3C szabványainak legtöbbjét implementálja, csupán többet nyújt náluk...

Szóval szabványok. Ha nem lenne egy ekkora elterjedtségű oprendszer, akkor például sokkal nagyobb problémát jelentene mindannyiunknak egy másik számítógép elé leülni és azt minden gond nélkül használni. Gondolom láttál már néhány Linux desktop elfajzást. Képzeld el, hogy minden gépen máshol lennének a dolgok. Gondolom élveznéd...

Másik dolog, hogy sokkal macerásabb lenne 2 PC között adatot mozgatni, mert egyáltalán nem lenne biztos, hogy a másik gépen is van olyan alkalmazás, ami képes az átvitt adatot kezelni annak formátumából adódóan. Mondhatod, hogy a DOC nem kompatibilis, de visszafelé igencsak az, előre meg nem nagyon lehetséges az ilyesmi. Az XLS inkompatibilitás tapasztalat vagy petárdapufogtatás? Csak mert érdekelne, hogy mire gondolsz...

Persze ez csak egy-két példa, ha kicsit megerőlteted magad és gondolkozol rajta, találhatsz még párat.

"Amúgy back to the neptún, azt magyarázom, hogy a M$ hatalmas piaci fölénye miatt az embereknek eszébe se jut más platformra fejleszteni. "
    És ez persze az MS hibája, nem a konkurencia töketlenkedésének köszönhető állapot. Hooooogyne...
  • NEXUS6
    Háj Pheel!

Bakker, te milyen szabványra gondolsz?

Hardverre nem gondolhatsz mert, mióta az IBM elvesztette a maga teremtette PC piac fölötti ellenőrzést azóta ott tartunk, hogy még a 2 legnygyobb CPU gyár terméke sem kompatibilis egymással!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Emlékszel még a VESA local buszos meg a PCI közötti párharcra, na aztán az is egy nagy szabványos időszak volt ám. Gondolom a PCIExpress vs. AGP8X-16X-24X..... is hasonlóan kúl kis veszekedés lesz a szabványok felett. Ja meg amikor majd a M$ szépen egyre inkább áttér a PPC prockóra, figyeld csak!

Akkor talán szoftverszabványok? Win meg a szabvány, na ne csiklandozd apuci talpát! Pl webes szabványok meg az IE, erre gondolsz?
    De maradjunk csak az M$ háza tájján. A dokumentumok DOC, XLS fájlok különböző verziói aztán marhára kompatibilisek egymással, az operációs rendszerek különböző verzióiról nem is beszélve. Talán nincs a világon még egy olyan oprendszer amelyiknek a különböző lokalizációi ennyire inkompatibilisek lennének egymással.

Volt egy fazon, akit amúgy jó nagy sarlatánnak tartottak, ő mondta azt, hogy ha pénzt akarunk szerezni akkor ugyan azt a dolgot részeire kell bontani es külön külön eladni. Hát én hasonlót látok a M$ esetében is! Ez nem úgy tűnik mint a szabványosítás nagy keresztesháborúja!

Amúgy back to the neptún, azt magyarázom, hogy a M$ hatalmas piaci fölénye miatt az embereknek eszébe se jut más platformra fejleszteni. Nézd, amikor egy elefánt letapos egy útjában levő fát azt nyomulásnak látod vagy nem? Hát nem, mert az elefántok már csak ilyenek, ugye. Amikor egy ember ahelyett hogy az ösvényen mennek szépen fogja a stihl fűrészét és csapást vág magának az erdőben az viszont esztelen nyomulás, nem igaz?
    A M$ viszont nem egy lüke Jumbó és nem is Jason a láncfűrészes gyilkos, hanem egy kissé megalomániás ember a piacra vonatkozó törvények ellenére abnormálisan felhízlat cége. Ezért mondom hogy nyomul, ennek a cégnek egész egyszerűen nem szabadott volna ekkorára nőnie.
  • Laci
    OK. Akkor sorry a feltartásért...:)
  • Pheel
    Nincs nekem erre időm...
  • Laci
    Ha körülnézel akár a neten sok oylan helyet találhatsz ahol ezeket ugyanígy leírják. En ebben csak visszhang vagyok... Meghát ezek is tények, akkor most mi a baj?
  • Laci
    De most mi a baj, téged megbántottalak? NEM KELL VITÁZNI. Először is egy kérdést tettem fel: "Miknek a milyen szabványa pontosan?" Konkrétabbat akartam megtudni, most megint azt csinálod hogy nem válaszolsz. Ha meg szerinted ezt ellened használom fel, akkor tudatosíthatod, hogy te válaszoltál és az csak az én hülyeségem. Ez téged miért érint??? Már kérdeznem sem szabad. Ennyire gonosz tettet követtem el azzal, hogy egy nem éppen feddhetetlen cégről netán (bocsánat!) kritikát merek írni, vagy véleményt??? Persze tudom, sosem a bűnös kap büntetést, hanem az, aki megpróbál rámutatni, hogy nincs azzal a bűnössel minden rendben (én sem vagyok bűntele, nem kell félreérteni, de most az m$-ről van szó)
  • Pheel
    Erre meg csak annyit, hogy hiába írod le többször, attól ezek még mindig csak a te elvakult szemszöged féligazságai maradnak. Persze el kell ismernem, nem kis energia kellhetett, amíg ezt így felépítetted magadban, de gondolom sok időd van ezzel foglalkozni. Bár nem hiszem, hogy ezért téged megfizetnek...
  • Pheel
    Én egy másik portál bővebb cikkében olvastam, hogy egyszerűen megkérik a t. usert, hogy gépelje be a serialt a megadott formba.
  • Laci
    Igem meg hát a szabványról most jutott még az is eszembe (amit csak kb. ezerszer említettem), hogy az m$ a pnp-t is nagyon szabványosította, amit (ugye tudjuk honnan lopott -> előtte Autoconfig-nak hívták). Ez az Autoconfig dolog eredeti környezetében jól működött, de az m$-nek kellett rátette a kezét, intelékkel együtt (jól megkésve) 1993 körül belepaszírozták úgy ahogy a winpc-jükbe, kikiálltották, hogy a win95 az ám a Plug&Play ("az első ilyen rendszer"- hazudták - már akkr is kb 15-20 év késéssel), persze mint sok minden más lopott ötlet ez sem működhetett az idegen windóz-pc környezetben, mert NEM IS ODA TERVEZTÉK, de azért erőltették. El is hitték sokan a nagy történelmi pillanat dumát, mindenki rohant win95-ért azok pedig akik tudták alkalmazni ezt és a hasonló technológiákat tönkrementek/ felvásárolta az ilyen funkciók jagait az m$. Ja jó sokat segített nekünk is. Végülis azt csinálta, hogy azt ami nem az övé gyorsan saját magának szabványosíttatta, aztán most nem úgy van mint azelőtt, hogy a "normális" gépeken, platformokon alapból kompatibilisek általában a hardwerek, hanem most "Designem for XP", meg "Designed for Windows" felirattal ellátva, csak a windóz "oprendszereken" működő cuccokkal árasztották el a picacot. Erről nekem úgy sem adják már be, hogy nem erőszakos kényszerítés. Az emberek hiszékenységének kihasználása nem szép, de az csak egy dolog ahhoz képest, hogy mennyit hazudnak, lopnak, majd "szabványosítják" pofátlanul az sw és egyre inkább a hw ipart... Köszönjük m$ és segítői!!
  • Pheel
    Veled már csak a tapasztalatok alapján sem vitázok (bár szerintem ez nem lehet vita, mert ott az érvek hatására közelednek az álláspontok), ráadásul már megfogadtam egyszer ezt magamnak és kitartok mellette.
  • asdasdasd
    Gondolom a MS weboldala nem fog aida meg egyeb programokat futtatni a gepemen.
    Kerdes arra iranyult, hogy milyen modszerrel tudja meg a serial szamomat. ActiveX-et telepit?
    Esetleg be kell gepelnem?
    Netan valamelyik patchbe mar beletett egy dll-t amit scriptbol tud hivogatni?
    Ki tudja vagy latta mar ezt a kepernyon?
  • Laci
    "Nem mellékesen megjegyzendő, hogy ha nincs kvázi monopólium, akkor még ennél is kevésbé működne a szabványosítás. A platformok átjárhatóságáról nem is beszélek..."

Szabvány? Miknek a milyen szabványa pontosan? Akkoriban a hardwerek úgy is működtek (csak mint tudjuk nem a pécén) hogy rácsatlakoztatta az ember, aztán a GÉP és az arra készült OS felismerte azonnal a cuccot.
    Szoftverek terén a DirectX az talán ami egy olyan szabvány ami sokaknak tetszik és könnyű programozni (annak aki tudja), hát ez tényleg szabvány, csak a technológia nem olyan hatékony...dehát ennek is ára van, ha valamit könnyebb fejleszteni, mint egy másik dolgot az persze olyan minőségű valószínűleg nem is lesz...
    Platformok közötti átjárhatóság??? Az M$ fejlesztett Apple-ra is Basic-et meg a Commodore gépekre is, aztán a pécékre az os-t, valószínű hogy ez segítette az átjárhatóságot, de akkora szükség, főleg most már nincs erre, más téren pedig inkább nehezítik, de ezen ne is kezdjünk el vitázni, ezt majd megint mindenki úgyis a saját szemszögéből magyarázná...
  • Laci
    "...majd árulja, mint - nem éppen a legjobb, de ez esetünkben mellékes - megoldást."
    Esetünkben a windóz sem a "legjobb megoldás" enyhén szólva, de látom ez is mellékes:))
  • Laci
    De ennek miért pont a windóz fikázásához van köze?? A winhez valamennyiben mondjuk igen...
  • Laci
    Erről nekem Hitler jutott még eszembe hirtelen. És akkor ne fikázzuk a fasizmust, mert kétségtelenül nagy hatással volt az emberiségre????
  • Pheel
    "a dolognak a számítástechnika fejlődésére a hatása inkább negatív mint pozitív"

Nem mellékesen megjegyzendő, hogy ha nincs kvázi monopólium, akkor még ennél is kevésbé működne a szabványosítás. A platformok átjárhatóságáról nem is beszélek...

Szerintem igenis előremozdította a Microsoft egyeduralma az IT ipart az őskáosz szintjéről.
  • Pheel
    "Miért is jött elő ez a neptúnozás?
    Csak azért mert egy példa volt a M$ erőből való nyomulására."

Itt nem a MS nyomul erőből. A Neptunt kifejlesztette egy cég Windows platformra, majd árulja, mint - nem éppen a legjobb, de ez esetünkben mellékes - megoldást. Akinek ez megfelel, az fizet érte és használhatja a terméket. Ez olyan, mintha azért szidnád az MS-t, mert írnak rá 3DStudio-t.

Valahol természetesnek találom, hogy a fejlesztőcégek Windowsra fejlesztenek inkább, ha már az az OS _sokkal_ elterjedtebb, mint bármely alternatíva.

"Aztán ugye kiderül, hogy a böngésző nélküli eljárás viszont szintén csak Win alol műkszik."

Aztán ugye kiderült, hogy ez még véletlenül sem igaz. RDesktop #48...
  • Sityi
    Nexus -> A hatásról én egy szót nem írtam, sőt! Én sem szeretem a Windows-t (csak használom), tudom, hogy már Hammurábi törvényei is elítélték volna az MS rabló-üzletpolitikáját, és eszem ágában sincs olyan dolgot dícsérni, amiről tudom, hogy a hatása negatív. Viszont az tény, hogy BG elismerést érdemel azért, hogy képes a világot ilyen szintű hülyének nézni. Bár a perekkel, meg a netpolgárok zúgolódásával ez már kezd megdőlni. Ha kirabolják a világ legbiztonságosabb bankját, akkor az elismerést érdemel, hogy meg tudták csinálni, míg az nem, hogy amit tettek, az bűn (sőt, a tett elítélendő az eredmény tükrében - viszont az, hogy végigvitt egy rendkívül nehéz feladatot, arra lehet egy elismerő csettintést hallatni).
  • NEXUS6
    Háj Sityi!

Ha nem csak olvasod de el is olvasod a winfikázás alatti hozzászólásokat, akkor rájöhetsz arra, hogy azt amit írtál azért mindenki elismeri, de:
    1. ennek a dolognak a számítástechnika fejlődésére a hatása inkább negatív mint pozitív, és csak a legnagyobb jóindulattal nulla
    2. az egyeduralom meg is akadályozza azt hogy ez belátható időn belül megváltozzon.

Ha ezt látod akkor megérted azt, hogy Biligyerek mindenkivel kibaszik, a versenytársaival éppugy mint a legutolsó nepáli júzerrel, függetlenül attól, hogy az/azok mennyire utálja a M$-t vagy nyalja BG seggét.
  • NEXUS6
    "1: senki nem mondta, hogy nem ActiveX
    2: senki nem mondta, hogy nem kell hozzá Windows"

Miért is jött elő ez a neptúnozás?
    Csak azért mert egy példa volt a M$ erőből való nyomulására.
    Előbb arra akartam felhívni a figyelmet, hogy ez a rendszer enyhén szólva preferálja a M$-által kiadott termékeket, először is az Internet explorert.
    Erre jött az a válaszod 38 alatt amiben leírod, hogy van lehetőség a rendszer böngésző nélküli használatára (szerintem az átlag középiskolát végzett emberkék legalább 50%-a itt azért feladná a harcot).

Aztán ugye kiderül, hogy a böngésző nélküli eljárás viszont szintén csak Win alol műkszik.
    Itt utalnék rá amennyiben ez még nem tűnt fel, hogy a win a MNKPCOFT mamutvállalat terméke. És itt vissza is kanyarodnék 25-re.

Asszem ez a fórum is elérte a farkába harapó Ureusz kígyó stádiumot!
  • Pheel
    Ez most miért válasz az enyémre?
  • Sityi
    Olvasom már évek óta ezt a sok Winfikázást, de egy dolgot még nem nagyon láttam leírva: azért ez a Billy gyerek egy dologban mindenképp elismerést érdemel - sikerült valami olyat létrehoznia, amit egy egész világ ismer, szeret vagy gyűlöl, használ vagy elkerüli, de hidegen semmiképp sem hagyja.
  • NEXUS6
    Szerintem az IE-t is viszonylagosan biztonságossá lehet tenni, csak éppen olyan opciókat kell kiválasztani a századik eljrejtett almenüben, amitől az átlagjúzer azt se tudja eszik e vagy isszák!
  • Piscator
    De most hű de komoly lett az IE (Xp Sp2 után)!
    Tud fellibbenő ablakokat kzelni, meg hú miminden.
    azért a Mozilla művek :-) maradnak nálam.
  • NEXUS6
    A 42/43 hozzászólásra egyszerre válaszolnék.

Pheel, Blackrose kérlek olvassátok el az eredeti hozzászólásomat 25 alatt!

Amúgy persze már senkit nem érdekel, hogy hogyan és miért terjedt el a Win meg a PC. Tény hogy elterjedt, de újra megkérdezem, ha ehhez az elterjedéshez egy csomó illegális lépésen keresztül vezet az út akkor vajon milyen jogon követel jogdíjat az aki ebben az egészben a legnagyobb ludas volt? (Igaz egyenlőre csak puhatolódzik.)

Szerintem semmilyen, de ez magánvélemény. Sajnos jogi szempontból az, hogy nem egyetlen cég a platform szabványainak tulajdonosa, valamint a korábban említett nagyüzemi szinten elkövetett lopások annyira megkavarják az egézet, hogy a kisember csak pislog a sok peren kívüli megegyezés láttán és reménykedik, hogy orgazdaság vádjával őt nem sittelik le!!!
  • h4x0r
    "...Firefox meg szuper, free és ami még fontosabb Linux verzió is van..."

Rosszul fogalmazol. Van FireFox Windows ala is :-)