Alex

Vezetéknélküli internet a szörfdeszkában is

A szörfdeszka lehetővé teszi a szörfözők számára, hogy elolvashassák e-mailjeiket, böngésszenek a weben, vagy akár kamerával megörökítsék saját magukat a legnagyobb hullámokon lovagolva.

Az Intel, a világ legnagyobb chipgyártója megalkotta a világ első szörfdeszkáját, amelybe vezetéknélküli laptopot építettek be. A tábla-laptop a Centrino mobil technológiáját felhasználva teszi lehetővé a vezetéknélküli internetes kapcsolódást a strandon kiépített hotspothoz. A deszkát a 2004-es Intel GoldCoast Oceanfest - egy ingyenes zenei és sportfesztivál - alkalmából fejlesztették ki. A fesztivált idén június 18. és 20. között rendezték a North Devon-i partok mentén, az esemény szponzora idén az Intel volt.

A szörfdeszkát első alkalommal a fesztivál keretében próbálja ki a nemzetközi szörfbajnok Duncan Scott, aki ez alkalommal az "Intel Nagykövete" lesz a szörfösök világában. A szörfdeszka kialakításakor Duncan véleményét is kikérték. Duncan Scott nyilatkozata szerint mint világutazó, számára nagyon fontos hogy mindig ismerje a Föld állandóan változó óceánjainak szeszélyeit. "Folyamatosan értesülnöm kell a legújabb információkról, hogy akár az utolsó pillanatban is változtatni tudjak az úticélomon."

A Goldcoast Oceanfest alkalmával a North Devon-i Croyde strandon lévő hotspot lehetővé tette, hogy a fesztivál látogatói is vezeték nélkül csatlakozhassanak az internetre a strandról, és - az Intel reklámszövege szerint - "a vezetéknélküli technológiájával felszerelt szörfdeszka az idei nyár elengedhetetlen kellékévé váljon!" Az egyedi szörfdeszkát napelemekkel is felszerelték, így a strandon pihenve, a laptop feltölti önmagát - és hosszabb élettartamot biztosít az akkumulátorok számára.

A szörfdeszkát Jools Matthews North Devon-i deszkakészítő (a Gulfstream szörfdeszkák gyártója) segítségével fejlesztették ki. Az utóbbi tizenöt évben Jools több mint 15 000 deszkát készített, így a vállalat számára természetes választás volt. Jools segített a cégnek abban, hogy a technológia ne jelentsen akadályt a szörfdeszka használatakor, ne csökkentse a hullámlovaglás élményét.

A szörfdeszkába egy Rock T200-as tábla PC van beépítve, amely 1,7 GHz-es Intel Pentium M processzort és 80 Gigabyte-os merevlemezt tartalmaz. A laptopot videókamerával is felszerelték, amely 64 megabyte-ot is képes felvenni - így akár minden mozdulat megörökíthető. A laptop háza egy különlegesen kialakított, vízálló tálca, szilíciumos tömítéssel, és kristályos PVC borítással. A laptop 2,3 kg, de ahhoz, hogy megmaradjon a szörfdeszka egyensúlya, nagy körültekintéssel kellett beépíteni.

"Hihetetlen kihívást jelentett, hogy ezt a technológiát kellett beépíteni a deszkába, illetve, hogy a szerkezetet vízállóvá kellett alakítani. Nagyon keményen dolgoztuk azon, hogy ne legyen túl nehéz a laptop, ugyanakkor ne módosítsa a deszka teljesítményét. Biztos vagyok abban, hogy ez a deszka is ugyanolyan kiváló minőséget képvisel, mint ami a többi Gulfstream deszkát is híressé tette" - nyilatkozta Jools Matthews.

A szörfdeszka ötlete az Intel marketingcsapatának agyából pattant ki, akik az Oceanfest fesztiválra a vezetéknélküli strandot is kitalálták. "Az alapötlet abból állt, hogy a technológia határait a lehető legmesszebb kitoljuk. Az Intel Centrino mobil technológia lehetővé teszi az emberek számára a szabadabb munkát és játékot - akár a strandon elhelyezett hotspoton keresztül akarnak csatlakozni, akár a szörfdeszkán, akár egy kávézóban vagy bárban. Az egész arról szól, hogy az emberek számára biztosítsuk azt a szabadságot, hogy bárhol és bármikor csatlakozhassanak a világhálóhoz, és a szörfdeszka bebizonyítja, hogy egy kis kreativitással ezt bármikor megtehetjük" - mondta Tim Hatch, fogyasztói marketing menedzser.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TeszteloPontHu #12
    Komolyan? És azt mióta hívják vinyónak? 80 GB-ost is gyártanak?

    "A szörfdeszkába egy Rock T200-as tábla PC van beépítve, amely 1,7 GHz-es Intel Pentium M processzort és 80 Gigabyte-os merevlemezt tartalmaz. "
  • peteragoston #11
    + lehet rendelni pizzat a vizre... :)
  • gz8 #10
    Flash memóriából is gyártanak már vinyót, legalább egy éve. Teccikérteni?
  • DW #9
    F@sság.
  • tajfun #8
    Szerintem a hullamokba epitett szamitogep megnagyobb 5let lenne, hogy a strandolok is tudjanak quakezni uszas kozben.
  • Lacc #7
    Ennél nagyobb hülyeséget...
  • TeszteloPontHu #6
    És a vinyó is bírja a megpróbáltatásokat?
  • Cat #5
    az intel már nem tud mit kitalálni hogy bekerüljön a hírekbe...
  • h4x0r #4
    grrrrr...
  • Tiby #3
    Hmm akkor szörfözés közbe lehet kenni a neten a Doom 3-mat vagy valami ilyesmit