Gyurkity Péter

Gates szerint már 2006-ban megjelenik a Longhorn

A Microsoft elnökének pénteken elhangzott nyilatkozata szerint a következő generációs Windows operációs rendszer a korábbi hírekkel ellentétben már 2006 végén a boltok polcaira kerülhet.

Az előrehozott megjelenésnek természetesen ára van, és a szoftveróriás közleménye szerint az operációs rendszerből egy darabig hiányozni fog a WinFS fájlrendszer, amely a vállalat állítása szerint nagyban megkönnyíti majd a fájlkezelési és a fájlkeresési műveleteket. Bill Gates elmondta, hogy a Longhorn jelentős javulást hoz majd a teljesítmény, a biztonság, valamint a megbízhatóság terén, és jelentős mértékben megkönnyíti majd a szoftverfejlesztők munkáját.

Egyes elemzők ugyan már korábban figyelmeztettek, hogy a Microsoft által felállított menetrend túlságosan szűk, de a szoftveróriás számára - a kiéleződő versenyhelyzet, valamint a sokasodó panaszok miatt - rendkívül fontossá vált, hogy a Longhorn minél hamarabb a boltokba kerüljön. A szűkre szabott határidő betartása érdekében a Longhorn az új fájlrendszer béta változatát tartalmazza majd, és a WinFS teljes verziója csak később lesz elérhető. Gates ugyanakkor leszögezte, hogy a WinFX - amely a Longhorn alá írt programok fejlesztését hivatott megkönnyíteni - jóval korábban megjelenik, így a programozók idejekorán megkezdhetik az új alkalmazások fejlesztését.

A Microsoft egyelőre nem tette közzé, hogy az új operáció rendszer milyen minimális követelményeket támaszt a memória, a processzor, valamint a háttértárak terén, de az új kezelőfelület, valamint a háromdimenziós képek megjelenítése minden bizonnyal erős - és drága - hardvert igényel majd.

A vállalat ígéretei szerint a kezelőfelületen kívül a hálózati rész is jelentős változásokon megy keresztül, és a fejlesztés során a nagyobb kompatibilitást, és a biztonságot helyezik előtérbe. Gates elmondása szerint a Longhorn Server - amely kibővített hálózati képességeket foglal magában - megjelenését nem hozták előbbre, így az operációs rendszer szerver változata várhatóan 2007 első, vagy második negyedévében kerül forgalomba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #162
    Na jól van. Egyszer már el lett magyarázva, hogy no flame, valaki törölt is, de nem ért itt senki a szóból. Sajnos...
  • NEXUS6 #142
    Háj Lola!

    Az erőforrás igények és az oprendszer viszonyárol előadott filozófiai okfejtésed akkor most tekinthető az M$ hivatalos álláspontjának is?
    Vagy is gyak elismered a millió légy véleményéről/lószarról szóló közismert mondat igazságtartalmát a M$ oprendszereire is vonatkozólag? ("Egyél lószart pár millió légy nem tévedhet!")

    Valami nagyon ótvar 400-as géped lehetett, ha a KDE3-assal nem müxik rendesem, nekem egy 300-ason full extás ficsörökel, átláccó ablak miegymás semmi gondom a sebbel!

    Szokás szerint tényleg nincs fogalmam a fájlrendszerekről. Én tényleg utálnám ha nekem kéne irni, meg macerálni őket, viszont azt szeretem ha tudom őket használni. Az a bizonyos oprendszer, rosszul irtam nem 10 de majd 20 éve rendelkezik azzal a képességgel, hogy különböző fájlrendszereket felismer, és a gyári mellett más fájlrendszerre is lehet telepiteni, de ezt te bizti jobban tudod.
    Monnyuk az általad irtakat örömmel olvasom, mert akkor ez azt jelenti, hogy eddig hiába vesződtem a winnel, ha tényleg fel lehet linux vagy egy Amiga filerendszer alá is telepiteni.
    De ha ezeket nem támogatja (természetesen;)) akkor milyen más a M$, vagy más cég által kifejlesztett fájlrendszert tudok használni?

    Elárulnád a titkot, ezt hogyan kell csinálni?
  • Laci #141
    Ennyi erővel miért nem vezetem vissza a forráskódját és miért nem írom én át a windowst, ha értek hozzá:))
  • Laci #140
    Na azért ezeken kívűl van jónéhány hibája és ahhoz hiába nem vagy birka, nem lehet kiküszöbölni. Ez megint csak egy porszem volt a sivatagból.
  • Lola. #139
    azt is megteheted, saját telepítőkészlettel, csak érteni kell hozzá...

    Valójában az összes felhozott érv visszavezethető ismerethiányra és ez sajnos a win legnagyobb hibája, olyan könnyű kezelni, hogy sok birka miután összekattintgatta a next gombokat installnál már azt hiszi mindent tud a winről, pedig az ilyen "guruk" nagy része még azt sem tudja mennyi mindent nem tud a winről, nemhogy tényleg mélyebben ismerné... :)
  • Laci #138
    Telepítés után kapcsolom ki, de én előtte akarom, mert helyet foglal. Az xp-nél mindig is kikapcsoltam egyébként.
  • Lola. #137
    ebből következik, hogy akinek nem tetszik az kikapcsolhatja majd a longhorn új felületét. Ugyanúgy ahogy xp-n is kikapcsolhatod a luna-t és megkapdod ugyanazt mint win2000 alatt, ez a user döntése...
  • Lola. #136
    ezek is csak találgatások...
    Az utolsó idézet meg egyenes marhaság, vicces lenne, ha az újjabb oprendszer a 2-vel régebbi felületet nyújtana, régebbi gépeken... Egyértelmű, hogy itt az xp felületére kell gondolni.
  • Laci #135
    "Egy weboldal szerint a 2006-ban megjelenő, a Windows XP-t felváltó Longhorn operációs rendszer alighanem igazi teljesítményfaló szoftver lesz, amelynek a futtatásához egy csúcsgépre lesz majd szüksége a felhasználóknak."
    No igen. Ez téves volt. Bocs rosszul emlékeztem. Ettől függetlenül nem tűnnek valótlannak az adatok, de talán erre még van gyógyír:
    "A következő generációs Windows 3D-s grafikával megspékelt felhasználói felülettel fog rendelkezni, azonban a régebbi grafikuskártyákkal rendelkező felhasználóknak meg kell majd elégedniük egy a Windows 2000-éhez hasonló dizájnnal."
  • Lola. #134
    tévesek az információid... A ms hivatalosan még semmilyen hardverkövetelményt nem adott ki a longhornra vonatkozóan. Amiket olvashattál azok újságírói találgatások voltak semmit több.