Berta Sándor

Elárverezik az egykori Stasi-vezető hagyatékát

A különleges iratokat és emléktárgyakat gyűjtők figyelme ismét az eBay virtuális aukciósház felé fordul, mivel nem mindennapi árverés színhelye lesz hamarosan azonline aukciósház.

Kalapács alá kerül - többek között - Erich Mielke-nek, az NDK egykori titkosszolgálatának (Stasi) a főnökének a diplomata útlevele. Az aukción licitálni lehet majd még Mielke feleségének, Gertrúd asszonynak az útlevelére is, valamint a Stasi-vezető több más dokumentumára, így például a népi kamarai és az NDK minisztertanácsabeli igazolványaira is. Mint Alexander Boller, a bielefeldi aukciós szolgálat vezetője elmondta, az iratokat egy gyűjtő vásárolta meg egy berlini ócskapiacon az egykori NDK-s állambiztonsági miniszter letartóztatása után.
Az eBay a gyűjtő megbízásából árverezi el a Mielke-hagyatékot. Licitálni vasárnap 17 óra 33 percig lehet.


A szakember szerint a dokumentumokért akár 15 ezer eurót is megadnak majd a fanatikus gyűjtők. Mindenesetre az érdeklődés óriási, hiszen már eddig is sokan érdeklődtek e-mailben Németországból, Nagy-Britanniából, az Egyesült Államokból és Oroszországból.

Erich Mielke 92 éves korában, 2000-ben halt meg egy berlini öregek otthonában. A hagyaték részét képezi még 19 eredeti fotó is, amelyek többsége az állambiztonsági minisztérium fennállásának 30 éves évfordulóján rendezett ünnepségen készült. A fotókon Mielke-n kívül látható több egykori NDK-vezető, így például Egon Krenz és Erich Hoenecker is. Szintén kalapács alá kerülnek a hagyaték részét képező különböző kitüntetések, valamint váll-lapok is. Sőt, aki elég kitartó, az még némi NDK-s pénzre is szert tehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!