Berta Sándor

Börtönbüntetés fenyegeti a norvég hackert

A crackerek, hackerek, internetes csalók egyre gyakrabban szerepelnek a híradásokban, sőt néhány film is készült már erről a világról.

A skandináv emberek meglehetősen híresek a liberális gondolkodásmódjukról. Nincs ez másként a törvényhozásban és a törvények betartatásában sem. Ez persze nem jelenti azt, hogy ott bármit meg lehetne tenni és fütyülni lehet a jogszabályokra. Ezt bizonyítja a "DVD-hacker"-ként hírnevet szerzett norvég Jon Lech Johansen esete is. A norvég államügyészség az eredeti eljárásban 90 napos elzárásra és 20 ezer norvég korona, azaz körülbelül 2460 euró megfizetésére kötelezte a hackert. Ezen kívül a hivatal le akarja foglalni az "úriember" számítógépeit és eszközeit. Az esetről az Aftenposten nevű norvég lap számolt be.


Jon Lech Johansen (jobbra) ügyvédje, Halvor Manshaus mellett

A bírósági tárgyalások befejeződtek, ítélet az ügyben 2004 januárjában várható. Más források szerint viszont elképzelhető, hogy már idén december 22-én pont kerül az ügy végére. Persze sokakban felmerül a kérdés, vajon mit tett Johansen? Nos, 16 éves korában más fejlesztőkkel együttműködve, akik Németországból, Oroszországból, Nagy-Britanniából, Hollandiából és az Egyesült Államokból segítették, megalkotta a DeCSS nevű programot. Ez a kis szoftver kiiktatja a DVD-kben lévő kódolást és a lemezen található fájlokat átmásolja a számítógép merevlemezére, a programocska tehát megkerüli például a filmipar által beépített lejátszástgátló funkciót.

Első fokon a bíróság Johansent ártatlannak találta az ellene felhozott vádakban, ám most könnyen lehet, hogy börtönbe kényszerül, még ha csak pár hónapra is. Azért a hacker gondoskodott arról, hogy egy darabig még a címlapokon szerepeljen: idén ugyanis sikerült kijátszania az iTunes Windowsos változatának DRM (Digital Rights Management) védelmét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • WiLDoR #14
    qrvára tévedsz tesó. őneki köze sincs a hackerekhez, mivel a hackerek azok, akik úgymond betörnek más számitógéprendszerekbe.
    a crackerek pedig azok, akik másolásvédelmeket, programvédelmeket törnek fel, keygen-eket, és patch-eket gyártanak progikhoz. ez a csávó pedig ezt csinálta.
    s jól csinálta. különben is addig, amig egy MS vagy egy akármilyen cég nem vállal garanciát arra, hogy ha nekem nem tetszik egy termék, akkor kicseréli egy működőre (mint pl. ha hazaviszed az asztali dvd playered, s nem működik, akkor szó nélkül kicserélik neked egy működőképesre, s kapsz rá 1-3 év garanciát is), addig nekem ne ugráljon, hogy ilyen-meg-olyan jogok, mert ló*asz a seggébe a szoftverfejlesztőnek! ha én fizetek valamiért qrva sok lovét, akkor az a minimum, hogy úgy muzsikál a cuccos, ahogy én azt elvárom tőle, elvégre én vagyok a vevő, ő meg az eladó, aki értékesiti a termékét. s nehogymás a farok akarja csóválni a kutyát, mert sajna jelenleg a szoftver-iparban ez van. csengesd a lét, de garanciát nehogy el merj várni bármire is.
    s ez "kicsit" röhejes, már bocs...
  • Renegade #9
    ez azért bonyulultabb 1 picit, mert azzal, hogy a jogával élt, szerzői jogokat sértett, és bár nem ismerem az Itunes szerződést, biztos van benne olyan, hogy lemondasz azon késztetésedről, hogy csinálsz róla másolatot.
    Félreértés neessék, én is neki drukkolok. :-))
  • [HUN]PAStheLoD #8
    jaja!
  • CAD #6
    Elvileg elso lepesnek kellet volna lenni nem?
  • Obi Wan #5
    "Ezen kívül a hivatal le akarja foglalni az "úriember" számítógépeit és eszközeit."

    - Ha lefoglalják a gépét, biztos hogy találnak pár érdekes dolgot nála...
  • Darth Sith #1
    gratulálok neki. jó arc ez a faszi. remélem megússza!!! :)