Berta Sándor

Ausztráliában felszámolják az öngyilkossági fórumokat

Az ausztrál kormány új törvények segítségével akarja elérni, hogy eltűnjenek a világhálóról azok a beteges tartalmú fórumok, ahol abban segítenek az odalátogatóknak, hogyan legyenek öngyilkosok.

Köztudott, hogy az interneten nem csak szép, hasznos és jó dolgok vannak, hanem az emberek többségét eléggé irritáló tartalmak is. Az utóbbiak közé tartoznak azok az internetes oldalak, ahol abban segítenek az odalátogatóknak, hogyan legyenek öngyilkosok vagy erre biztatják a felhasználókat, esetleg a "gyakorlati kivitelezésben" is segítenek nekik. Nem árt tudni azonban, hogy az ausztrál törvények már eddig is szigorúan büntették az ilyen tetteket. A hatóságok maximum 79 ezer amerikai dolláros pénzbüntetést is kiszabhatnak az öngyilkosságra bújtókra, illetve az ebben segítőkre. Sokak szerint azonban ez a büntetés nem eléggé szigorú.

Az ausztrál parlament pénzügyi és közigazgatási titkára, Peter Slipper szerint az új törvényekre azért is szükség van, mert azok jóval több lehetőséget kínálnak majd a hatóságok számára. Így például bezárathatók lesznek azok az internetes oldalak, amelyeken ilyen "segítő" tartalmak vannak és amelyek tulajdonosai, illetve üzemeltetői ezeket az anyagokat nem távolítják el a hatóságok felszólítására. Ezenkívül büntetnék az ilyen öngyilkossági anyagok birtoklását, előállítását és terjesztését is. Slipper úgy véli, jelenleg nagyon sok olyan fórum és chatszoba van, ahol néhány kattintás után máris olyan leírásokat vagy tanácsokat találhat az adott felhasználó, amelyekben azt taglalják, hogy hogyan vethet véget az életének. Sajnos, ezeknek a "segítségeknek" a hatása közel sem lebecsülendő. A legtöbb egyén ugyanis, aki ilyen segítséget vett igénybe, később sikeresen lett öngyilkos.

Az új törvények legfőbb célja, hogy ráébresszék az embereket arra, hogy bűncselekményt követnek el, ha segítenek valakinek megölni magát. Szintén cél az is, hogy rávilágítsanak arra, hogy mennyire felelőtlen tettet követ el az, aki ilyen tartalmakat az oldalán közzétesz vagy tanácsokat ad a sikeres öngyilkossághoz. Véleményem szerint éppen elég nagy baj, hogy annyi labilis személy létezik és hogy az öngyilkosságok aránya világszerte magas. Nincs szükség még pluszban az ilyen fórumok "segítségére" is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #6
    nem érdemes öngyilkosnak lenni , hisz lemaradsz a mókáról :) de amúgy így előre tekintve .. az élet szar ..
  • Piscator #5
    törvénnyel szabályozni mindent tényleg birkaság.........de
    ...beleolvastam pár magyar önygilkosságról szóló topis topicba és nem nyerte el tetszésem.
    Jaj, ezek a "fiatalok" mennyire életuntak!
    hihetetlen, valakik oldalakon át képesek ecsetelni, a jóléti társadalmukban micsoda rossz élet vár rájuk.
    Persze létezik magyar valóság, ám emelett túlzottnak tartom az ilyen témákat, hogyan legyünk öngyilkosokamikre 5000 hsz érkezik, aztán kezdő kivülálló else tudja dönteni, csak viccelődnek a végére, lásd index.
    rossz téma ez, aztán egyesek be veszik, küzdés helyett.
    De mint tudjuk, aki hülye, haljon meg. Vagy mégsem.
  • Tetsuo #4
    Ilyen törvényektől csak öngyilkos lehet az ember.
  • [HUN]PAStheLoD #3
    szivesen hosztolok nekik ;>>>
  • FTeR #2
    Ez annyit fog érni, mint nálunk a film feliratos oldalak betiltása...
    nem azt fogják beírni, hogy suicidehelp.au hanem .com és kész, boldogan fognak leugorni a hidakról ;)
    a terjesztést meg bizonyítsák be, hogy az én oldalam...
  • Punkerwork #1
    lol