Gyurkity Péter

Jelentősen nőtt a félvezetők forgalma májusban

A Semiconductor Industry Association (SIA) bejelentése szerint a félvezetők forgalma májusban meghaladta a 17 milliárd dollárt, ami 37 százalékos növekedést jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest.

Az eladások az áprilisi szintet is meghaladták mintegy 2,1 százalékkal. A szövetség szerint május hagyományosan erős hónap a félvezetőpiacon, de az éves szinten is megfigyelhető jelentős növekedés azt jelzi, hogy az ágazat lassan magára talál a stagnálás hosszú évei után. George Scalise, a SIA elnöke kiemelte, hogy az eladások újra elérték a 2000 decemberi rekordszintet, ami elsősorban az Egyesült Államok és Kína erősödő gazdaságának köszönhető. Hozzáfűzte, hogy az ágazat kilátásai továbbra is kedvezőek, így a fellendülés folytatódhat az év hátralévő részében is.

A félvezetők forgalma leginkább a távol-keleti térség országaiban nőtt. A régió összforgalma elérte a 7,21 milliárd dollárt, ami 54,2 százalékos növekedést jelent a tavaly májusi szinthez képest. Japánban 25,1 százalékkal, 3,73 milliárd dollárra nőtt a forgalom, míg az amerikai piacokon 3,2 milliárd dollár értékben keltek el a félvezetőgyártók termékei, ami éves szinten 26,5 százalékos növekedést jelent. Európában ugyanakkor 1,2 százalékkal csökkentek az eladások, így az összforgalom 3,18 milliárd dollárt tett ki.

A SIA adatai szerint erős kereslet mutatkozott a vezeték nélküli kommunikációs eszközökben használt chipek iránt. A jelentés kiemeli a digitális jelfeldolgozó processzorok (DSP) és az alkalmazás-specifikus áramkörök (ASSP) forgalmának megugrását, ami elsősorban az új generációs mobiltelefonok népszerűségével magyarázható. A félvezetőgyártó üzemek kihasználtsága 94 százalékos volt, azonban a legfejlettebb technológiát alkalmazó gyártósorok már 99 százalékos kihasználtságról számoltak be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!