Spencer

Fellendülőben a félvezetőipar

Egy friss jelentés szerint június immár egymás után a negyedik olyan hónap volt az idei esztendőben, amikor a szakemberek növekedést regisztráltak a félvezető iparban. Szakértők szerint a félvezetőipar folyamatos fellendülése előrejelezheti az információs technológiai szektor újraéledését.

Az SIA (Semiconductor Industry Association) legfrissebb tanulmánya szerint 2003 júniusában mintegy 12,54 milliárd dolláros forgalmat bonyolítottak le a nemzetközi félvezetőipari piacokon, vagyis valamivel többet, mint egy hónappal korábban. Ismeretes, hogy idén májusban megközelítőleg 12,49 milliárd dollárnyi forgalmat regisztráltak ebben a piaci szegmensben. Az SIA munkatársai elmondták, hogy a félvezetőipar fellendülésében elsősorban Japán, illetve az ázsiai régiói egyéb országai játszanak fontos szerepet. A szervezet adatai szerint egyébként az idei esztendő második negyedévében mintegy 37,6 milliárd dollár értékű félvezetőt adtak el világszerte, ami 3,2 százalékos növekedést jelent 2003 első negyedévéhez képest, illetve 10,4 százalékos növekedést 2002 második negyedévéhez képest.

Az SIA jelentéséből többek közt az is kiderül, hogy a személyi számítógépes eladások csak viszonylag kis mértékben, kevesebb mint 8 százalékkal növekedtek az elmúlt esztendő hasonló időszakához képest, miközben 2003 második negyedévében mintegy 8,2 százalékkal több PC-s processzor talált gazdára, mint 2002 második negyedévében. Ezzel szemben más információs technológiai szektorokban sokkal jelentősebb növekedést regisztráltak. Konkrét példát tekintve, a DSL (Digital Sbuscriber Line) és kábelmodemekben használatos mikrochipek piacán tizenkét hónap alatt nem kevesebb mint 27,1 százalékkal növekedett a forgalom, valamint említésre méltó, hogy az optoelektronikai eszközök, valamint a flashmemóriák szegmensében rendre 33,9 százalékos, illetve 37,1 százalékos forgalomnövekedést regisztráltak.

Érdekesség, hogy miközben egyes ázsiai országokban a félvezetőipar 5-6 százalékkal növekedett, addig Európában több mint 4 százalékos forgalomcsökkenést regisztráltak a szakemberek. Amerikában egyébként 3,6 százalékos volt az iparág negyedéves növekedése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #1
    a félrevezetőipar is fellendülőben... :)