Berta Sándor

Kanadában legális a fájlcsere

Vereséget szenvedett a kanadai zeneipar abban az eljárásban, amelyben az volt a tét, hogy egy internetes szolgáltató cég adja ki 29, fájlcserélő szolgáltatásban résztvevő felhasználó személyes adatait.

Precedens értékű ítéletet hozott egy kanadai bíró. A Federal Court of Canada, vagyis a kanadai szövetségi bíróság által tárgyalt ügyben az eljáró bíró, Konrad von Finckenstein ugyanis elutasította a zeneipar beadványát. A bíró véleménye szerint a zeneszámok és zenei albumok letöltése az internetről, illetve ilyen zenei fájloknak a letöltésének a lehetővé tétele fájlcserélő rendszereken és fórumokon keresztül nem meríti ki a szerzői jogi törvénysértést. A bíró szerint ez az ügy nem tart okot akkora nyilvános érdeklődésre, ezért szintén nincs olyan indok, ami miatt ki lehetne adni a személyes adatokat.

A kanadai zeneipari szövetség, a CRIA az amerikai RIAA példáján felbuzdulva 2003 decemberében kezdett harcot a kanadai fájlcserélők ellen. Idén februárban öt kanadai cégtől követelte a szervezet, hogy adják ki az érintett felhasználók személyes adatait. Az öt cégből négy megtagadta ezt a kérést.

A bíró párhuzamot vont az eset kapcsán az interneten keresztüli zeneszám-cserélgetés és a fénymásológépeknek a könyvtárakban való felállítása között. Konrad von Finckenstein szavai szerint ő nem lát semmilyen különbséget egy szerzői jogi védelem alá eső kötetek ezreivel megtöltött könyvtár és egy, az adatokat egy fájlcserélő hálózaton keresztül "beszerző" számítógép között. A kanadai médiában az ítélethirdetés után nyilatkozó szakértők meglepődésüknek adtak hangot. Mivel a CRIA nem jutott a személyes adatokhoz, így természetesen feljelentést sem tehet a fájlcserélők ellen. Az ítélet akár precedens értékű is lehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tikal #21
    ha vmit látok a tvben akkor azért is fizessek jogdijat a kábeltv szolgáltatomnak? pff
    a jogdijat kifizette helyettem a musorszolgáltato, a spektrum a discovery stb.... [ áttételesen pedig én, reklámokon keresztül, meg a havidijban stb]
  • Tikal #20
    az áramért is fizetsz nem? azzal nézed a tv-t, mikrozol stb...
    mit nem érteszM? a szolgáltatásért fizetsz, nem pedig holmi informáciokért!!!
    itt a vonalat fizeted meg, a lehetőséget hogy catlakozz a netre és forumozz stb, nem pedig jogdijat vagy mittudoménmit.

    "A fénymásoló is csak egy eszköz az infócserére" a fénymásolot viszont meg kell venned, vgy ha boltban fénymásolsz akkor fizetsz érte,nem?
  • PetruZ #19
    Ha így van, akkor miért fizetünk internet előfizetést? A fénymásoló is csak egy eszköz az infócserére. Egy előfizetéssel elvileg azt tehetek, amit akarok. Akár warezt is tölthetek. Egy fénymásolóval ezt tehetek, amit akarok. Akár jogvédett tartalmat is másolhatok. A gondolatmenetedbe pedig akkor nem illik bele a CD/DVD lemez, mivel az is csak eszköz, mégis fizetünk rá jogdíjat.

    Félreértés ne essék, nem akarok tippeket adni ezeknek az őrülteknek, csak érdekes a téma ezen nézőpontja is. :)
  • JZO #18
    helyes
  • Tikal #17
    az internet nem egy szolgáltato vagy egy termék, az csak egy eszköz az info cserére, mint a telefon vonal, a mobilod... jogdijat fizessek azért mert chatelek vagy forumozok? Mert van aki csak erre használja. Jogdijat akkor kellenen fizetni ha pl mp3-at töltök, na az más...
  • Vernoon #16
    Vegre!!! Nagyon helyes, ismerje fel a zeneipar - fokent a magyar -, hogy bevetelt nem hatalmas nyereseggel kell teremteni, hanem nagy eladasi szammal, ami a zene "jo minoseget" feltetelezi (ami ugye nincs). Az emberek mar nem akarjak mevenni az egesz albumot(kb 5.000Ft), mert a 10-12 szambol tetszik 1 max. 2 szam, azt inkabb warezba vagy filecserebe letolti.
  • PetruZ #15
    Milyen jogon van ilyen a videómagnókban, a CD/DVD-lejátszókban, a fénymásolókban(!), a faxokban, a CD/DVD lemezeken (ld. "bólogató zsiráf" cimkék), stb.? A nagyeszűek keresztülverték, hogy ezek az eszközök alkalmasak jogvédett anyagok másolására és sokszorosítására. Ugyanezen az alapon a net is beesik ebbe, a tévé ellenben nem (mert ott a műsorszolgáltató már megfizeti ezeket a díjakat). :)
  • Yfel #10
    Ha jol tudom akkor ennek meg ket szinten keresztul kell mennie (Federal Appeals Court & Supreme Court of Canada < ha az utobbi egyaltalan hajlando ezzel foglalkozni) mielott ateljes vereseget szenved a zeneipar... de ez egy igen jo precedens lenne :o)

    Ugy latszik a kanadai birokat nem lehet megvenni... :)

    Y
  • Tikal #9
    az internet előfizetésnek mi köze a warezhoz? milyen alapon épitenének be jogdijat az előfizetésbe? vannak akik nem warezra használják :)
    pl ha látok vmi okos dolgot a tvben akkor azért is fizesek jogdijat? :D
  • Pakosz #8
    Eljen Kanada legalabb ez az orszag fel meri a tobii elott valani onmagat!