Gyurkity Péter

A Sapphire visszacseréli 128 bites 9800 Pro kártyáit

A Sapphire Technology - amely a világ egyik legnagyobb grafikus kártya gyártója - szerdán jelentette be, hogy lehetővé teszi a butított, mégis "9800 Pro" néven árult grafikus kártyáinak becserélését.

Az elmúlt héten többen a Sapphire termékek bojkottálására szólítottak fel, miután kiderült, hogy a cég a csúcskategóriás kártyákkal megegyező néven árulta azok jóval gyengébb változatát. A tiltakozók egyike Jack Kielsmeier, aki honlapján arra hívta fel a figyelmet, hogy a vállalat tudatosan vezette félre a vásárlókat a kártyák teljesítményével kapcsolatban.

A vállalat szóvivője elmondta, hogy a 128 bites 9800 Pro kártyák megjelenése némi zavart okozott a vásárlók körében, és ezért az érintettek elnézését kérik. A vállalat a jövőben "Sapphire RADEON 9800 ATLANTIS" néven árulja e termékét, amelynek dobozán külön címke jelöli majd a kártya 128 bites voltát. Ezzel egy időben a cég felhívja viszonteladóinak figyelmét, hogy árlistáikon is tegyék egyértelművé a különbséget.

A 9800 Pro grafikus kártyák butított változata, amely május végén került a boltokba, nagytestvéréhez hasonlóan 8 pixel feldolgozó futószalagot tartalmaz, ugyanakkor a memóriavezérlője mindössze 128 bites, és csökkentették a memória, valamint a GPU órajelét is. A butításoknak köszönhetően a kártya teljesítménye néhány tesztben még a 9800SE szintjét sem éri el.

A cég hivatalos állásfoglalásában sietett leszögezni, hogy alapos vizsgálatuk nem derített fényt visszaélésekre, tehát a butított kártyákért sehol sem kérték el a teljes verzió árát. Ezzel egy időben a Sapphire felajánlotta, hogy bármikor becseréli a termék elnevezése miatt megtévesztett vásárlók grafikus kártyáit. Hangsúlyozták, hogy amennyiben a kiskereskedelmi egységek bármilyen nehézséget támasztanak, a vásárló forduljon közvetlenül a Sapphire ügyfélszolgálatához.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ollie #10
    Ennek semmi köze az ATI-hoz. A Sapphire vett egy 9500 pro nyákot, meg egy 9800 gpu-t és összekotyvasztotta. Végül is ez egy tuningolt 9500 pro.
  • TeszteloPontHu #9
    Az NVIDIA nehezen tünteti fel, tekintve, hogy nem gyárt kártyát...
  • asysoft #6
    Szerintem az már az új verzió, mivel a 9800 alatt az "Atlantis" is olvasható.
  • Surranó #5
    mámminthogy elöl van, elég korrekt mérettel, h 128 bit. Még a cikkbeli képen is látszik. Jobb alsó sarok fölött.
  • Surranó #4
    Szerintem a vásárlók a hülyék. Erről a "pro"-ról legalább 2 hírt olvastam hetekkel ezelőtt. Ha hozzánk eljutott, akkor nehommán a túlokos gazdagok ne tudják. Egyébként meg:
    1. a dobozon ott van a címke
    2. oké, becserélik, de remélem, elkérik a különbözetet ;)
  • Devla #3
    El kene olvasni a doboz hatoldalat is mielott kiadsz az ablakon egy kisebb vagyont. Altalaban ott mindig feltuntetik a termek pontos specifikacioit.
  • bunny #2
    Nekem már kur*ára kivan a faxom az atival ilyen szemszögből, követhetetlen hogy most melyik kártya mit tud, memória sávszélesség, mennyiség, freki kavarás azonos néven forgalmazott kártyákkal. SZámozzák be, vagy nevezzék el máshogy, de ez így nagyon inkorrekt amit művelnek.
  • ollie #1
    Remélem ebből tanultak!