Gyurkity Péter

Integrált GPU-val állt elő egy kínai gyártó

A házon belüli megoldás egyszerűnek tűnik, ám így is komoly ambíciókat jelez.

A kínai fejlesztések területén belül legutóbb arról írtunk, hogy készülőben van a GeForce RTX 3060 ottani másolata, eközben azonban számos eltérő megoldásról, azok részleteiről is beszámolhattunk. A komoly szereplőnek minősülő Loongson nemrég 32 magos chipet mutatott be, most pedig egy integrált GPU-ról rántották le a leplet.

A napokban a gyártó hivatalos oldalán bukkant fel az LS2K2000 jelzésű chip, amely első látásra nem tűnik különösen érdekes fejlesztésnek, hiszen ez mindössze kettő LA364-magra támaszkodik, ehhez pedig 64-bites DDR4-2400 memória, a PCIe 3.0, a SATA 3.0, valamint az USB, az Ethernet, valamint szimpla hangzás társul. Kifejezetten szerény megoldásról beszélhetünk tehát, amely sem teljesítménye, sem pedig a megcélzott applikációk terén nem számít kiemelkedőnek, bár ezen a területen belül viszonylag könnyen megtalálhatja saját helyét. Ennél azonban sokkal érdekesebb (és izgalmasabb) az integrált grafikus vezérlő jelenléte, amely a jelek szerint szintén házon belül készült el, erre ugyanis korábban nem láttunk példát.

Az LG120 jelzésű integrált komponens szintén nagyon egyszerű, szerény változatnak tűnik, ez nem kiemelkedő ereje miatt számít fontos újításnak. Azt is tudjuk, hogy több kínai gyártó licenceli az ARM fejlesztéseit, amivel komoly időt (és pénzt) spórolnak meg, viszont a jelek szerint a Loongson nem elégedett meg ezzel, így most házon belüli típussal egészíti ki kínálatát. A szerény példány persze nem veszélyezteti a nyugati riválisok pozícióit, könnyen lehet viszont, hogy az Zen 3 ellen készülő cég a grafikus vezérlők területén is hasonlóan komoly ambíciókat dédelget, ez pedig néhány éven belül elvezethet a jóval komolyabb változatok kifejlesztéséhez és azok piacra dobásához.

Ehhez persze nagyon komoly befektetésre és munkára lesz szükség, viszont nem lenne nagyon meglepő, ha valóban erre az útra lépnének.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    A ceg MIPS alapu gepeket fejleszt, a regi MIPS architekturat licenszeltek es azt fejlesztik tovabb hazilag. Nem tul ismertek a termekeik, de a legtobb kinai allami rendszerben ilyen processzorok vannak. A ceg foleg azert letezik, hogy ha elvennek az ARM licenszt az osszes kinai cegtol, akkor legyen sajat technologiajuk, amit kepesek teljes mertekben maguk gyartani. Foleg emiatt nem igazan forgalmazzak a termekeiket Kinan kivul es a legtobb ujabb fejlesztesu technologiajuk nem is dokumentalt teljes mertekben publikusan.