Berta Sándor

A Beatles is nyit az online zeneboltok felé

Több tárgyalást is folytatnak jelenleg az online zeneboltokkal a Beatles képviselői. Mindez nagyon is érdekes fordulat, hiszen eddig az együttes és annak képviselői hallani sem akartak a világháló musicshopjaiban való szereplésről.

Most azonbanúgy tűnik, fordul a kocka, és ezt a zenei iparban az online zeneletöltések végleg jogszerűvé válásának és legális szolgáltatásként való elismertségének egyik mérföldkövének tekintik. A felhasználók érdekes módon eddig is hiányolták az olyan zeneszámokat a kínálatból, mint a Let it be vagy a Yesterday, hiszen joggal elvárnák, hogy a 300-500 ezer szám között helyet kapjanak a régi nagy slágerek és az örökzöld dallamok is.

A Beatles képviselői máris több online zenebolttal, illetve az azokat működtető vállalattal vették fel a kapcsolatot. Az ugyanakkor nyílt titok, hogy a kedvezményezettek között van a Microsoft MSN, amely a nyáron akarja beindítani hasonló szolgáltatását. Bár a licenctárgyalásokat az együttes képviselői vezetik, ám végül az üzletre áldását kell adnia az EMI-nak is, ez a kiadó birtokolja ugyanis jelenleg a Beatles felvételeinek kiadói jogait. Külön pikantériája az ügynek, hogy az EMI már évek óta próbálta az online szereplésre rábeszélni az egykori gombafejűeket, ám azok ellenálltak minden ajánlatnak, most viszont meggondolták magukat.


Jay Cooper, aki a legnevesebb előadók ügyvédjeként keresi a kenyerét úgy véli: egyre több korábbi nagy együttes és énekes fedezi fel a világhálóban és az ott történő megjelenésben rejlő lehetőségeket. Amennyiben pedig a Beatles tényleg felbukkanna az online zeneboltok polcain, az tényleg egy nagyszerű dolog lenne, fogalmazott.

Az MSN mellett szinte valamennyi hasonló cég érdeklődik a Beatles felvételeinek licencelése iránt, ide értve a Real Networks Rhapsodyt, az Apple iTunest és a Roxio Napstert. Evan Harrison, a Time Warners AOL Music vezetője szerint meg voltak arról győződve, hogy a nagy művészek az egyre népszerűbb online zenei megjelenést csak mint egy kényszerűségből vállalt szereplési alkalomnak tekintik, nem pedig mint egy új, valóban fontos lehetőséget. Már pedig Evan Harrison úgy véli az online zene egy később, még a jelenleginél is virágzóbb üzlet lesz.

Időközben az Apple már évek óta perben áll az Apple Inc.-del, amelyet 1968-ban alapítottak és a Beatles korábbi cége volt. Egy 1991-ben kötött szerződésben ugyan a szemben álló felek megállapodtak, hogy az Apple a márkanevét csak a számítógépek és a számítástechnikai perifériák esetében használja, ám ez nem így történt. Ugyanis amikor a konszern megkezdte az iTunest reklámozását, a Beatles jogait védő ügyvédek és szervezetek azonnal aktivizálták magukat. Az Apple Computer időközben egy újabb vereséget is elkönyvelhetett, hiszen a perre nem Kaliforniában kerül sor, hanem Nagy-Britanniában, a szerződést ugyanis egykor az Egyesült Államokban kötötték meg. Remélhetőleg mindez nem gátolja meg azt, hogy a Beatles dalai is megvásárolhatók legyenek a jövőben az online zeneboltokban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Air #5
    En ugy tudom, hogy a Beatles szamok jogainak tulajdonosa Michael Jackson. Vagy tevedek??
  • Csatti #3
    Elvis nem halt meg csak hazament, majd telefonál. :)