Berta Sándor

Kemény fellépés a német fájlcserélők ellen is

Az amerikai, az ausztrál és a brit után a német zenei ipar türelme is kezd elfogyni. Ahogy megjött a tavasz, úgy szaporodnak a különböző országokban a fájlcserélő hálózatok és azok használói ellen a támadások.

Úgy tűnik, mintha a különböző országok zenei iparának jogvédői szervezetei csak most ébrednének Csipkerózsika-álmukból, ráadásul az egész akció összehangoltnak, előre megbeszéltnek tűnik. A legújabb célpontnak a német fájlcserélők számítanak, a német fonográfiai ipar szövetségi szervezete, az IFPI ugyanis, ha kell, feljelenti a legszorgalmasabban "csere-berélő" felhasználókat. A hírt a Financial Times Deutschland szellőztette meg, a szervezet csak holnap akarja hivatalosan is bejelenteni az akciót.

Az első feljelentésekre nem is kell majd sokat várni, bizonyára a szakemberek már előre készültek. Ami viszont figyelmeztető jel lehet, hogy a szervezettől senki, egyetlen fájlcserélő sem lesz biztonságban, bárkire lecsaphatnak. Eddig a zeneipari jogvédők általában csak a nagyüzemben töltögető felhasználókat vették célba. Először Németországban is a "nagyüzemi" usereket veszik majd célba, ám - amint azt az újság írja - több száz felhasználót érintő feljelentési hullámra, mint a RIAA esetében, nem kell számítani. Mint ismeretes az amerikai zenei jogvédő szervezet - főleg diákok és egyetemi hallgatók ellen - több, mint 500 feljelentést tett a múlt héten.

Az IFPI-nél úgy vélik, ők mindent megtettek, hogy figyelmeztessék a felhasználókat, így például idén januárban már indítottak egy felvilágosító kampányt, amelyben az illegális zenei letöltések helytelenségére hívták fel a figyelmet. A hasonló akció most sem marad el: 30 ezer (!) fájlcserélő kliensprogramot használó magánszemély és ezer kutatási-oktatási intézmény és vállalat kapott figyelmeztető levelet. Ebben felhívták mindenkinek a figyelmét arra, hogy az illegális zenei letöltések törvényellenesek és hogy számos biztonsági rizikóval (vírusok, férgek, hackerek stb.) is szembe kell néznie a fájlcserélésre vetemedő felhasználóknak.

Gerd Gebhardt, a fonográfiai szervezet elnökének szavait idézve: "Aki most nem hagy föl ezzel a tevékenységgel, annak számolnia kell a következményekkel." A türelmi idő tehát - úgy néz ki - lejárt. Az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália és Nagy-Britannia után Németországban is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fifi #34
    De ha valami szerv odamegy a szolg.-hoz, hogy ugyan add már ki a logokat. Milyen jogon adja ki? Nem kötelezheti senki rá sztem, hogy kiszolgáltassa.
  • fifi #30
    Dc pl. lenyomozható? Vagy bármi más HUB-okkal dolgozó megosztó?
  • Laalee #28
    te itt valamit félreértesz az ovadékkal kapcsolatban. a letöltendő büntetésedet nemtudod pénzzel megvásárolni. az csak arra ad jogot, hogy szabadlábon védekezhetsz, nem leszel előzetesben.
  • Mike #27
    fegyver nem kell, mert az már fegyveres rablás

    ellenben aha 10e alatt lopsz, az csak szabálysértés, szóval érdemesebb inkább csak annyit lopni
  • Cvd #23
    Befenyíthetnek, annyi esze van mindenkinek hogy a logot nem őrzi meg, vagy abban a pillanatban törli ahogy a gyanú felmerül. Mivel semmi nem kötelezi arra hogy megőrizze ugye..
  • Cvd #22
    Az USA-ban csináltak nemrég felmérést, aszerint valami 50-60%-kal esett vissza a p2p használók száma a feljelentgetések óta. Ez először durván hangzik, csak 2 dolgot figyelembe kell venni: csökkent ugyan az egy központtal dolgozó rendszerek forgalma (pl. kazaa), de azt megmondani se lehet hogy mennyivel nőtt a sokkal nehezebben lenyomozható sok HUB-bal dolgozó rendszerek (pl. DC) forgalma. Ráadásul a felmérés megkérdezésen alapult, semmi máson. És ugye ki olyan hülye a feljelentgetések után aki azt mondja hogy persze, továbbra is használok filemegosztó rendszereket? :))
  • Cvd #21
    Ez azért nem olyan egyszerű szerintem. Ha jól tudom a win nem néz bele a fileheaderbe, csak a kiterjesztés alapján dönti el hogy mi is az a file. Ha annak MP3 a kiterjesztése, akkor nem fogja exe-ként végrehajtani, hanem megpróbálja lenyomni az alapértelmezett lejátszóval, ami majd szépen visszadobja és kész. Persze lehet hogy exe kiterjesztése a végén, előtte meg mp3 látszik, ha le van lőve az ismert kiterjesztések megjelenítése, de erre odafigyel aki ért hozzá, max. a lámákat kaphatják el. Anno Amigán lehetett volna ezzel játszani, ott a fileheader számított, a kiterjesztés csak dísznek volt.
  • Zsoltee_a_bator #20
    szoval max a vegere lehet elrejteni mas tipusu adatot, az elejere nem nagyon.
  • Zsoltee_a_bator #19
    egy file altalaban az elejen hordoz infot arrol hogy milyen tipusu..
  • Zsoltee_a_bator #18
    ki fog netert fizetni ha csak emailezni lehet majd? :D