Berta Sándor

Online zeneletöltés önkéntes fizetéssel

A c't német számítástechnikai magazin úgy vélte, hogy többet tud a zeneletöltő portáloknál, és az elhatározást tett is követte. Az egyszerűen "csak 50 cent és ennyi" néven beharangozott akció keretében mindenki önkéntesen fizethet.

Bár az illegális fájlletöltések problémája már évek óta ismert, a zenei ipar az esztendők alatt még nem volt képes eljutni odáig, hogy megfelelő alternatívákat kínáljon. A jelenleg elérhető legális letöltési lehetőségeket kínáló oldalak többsége sajnos legtöbbször drága és a felhasználóknak szembe kell nézniük a masszív védelmi eljárásokkal (mint példul a DRM) is.

Az egyszerűen "csak 50 cent és ennyi" néven beharangozott akció keretében a c't online zeneboltjában jelenleg csupán egyetlen zeneszám tölthető le, mégpedig a Soul Kitchen együttes Hold Me In Your Arms című balladája. A zeneszámot a zenekar külön a c't kérésére készítette el. A számot bárki letöltheti, a magazinnak csupán egyetlen kérése van a felhasználók felé: aki letölti, mindenki önkéntesen fizessen 50 centet. A felhasználók négy audioformátum és három különböző bitráta közül választhatnak és nincs semmilyen digitális védelem. Az akciónak - persze a nyilvánvaló reklámértékén kivül - a magazin szerint egyetlen célja van: bebizonyítani, hogy úgy is lehet legális zeneletöltéseket kínálni, hogy az online zeneboltok nem mindig csak a profitot tartják a szemük előtt.

A számítástechnikai újság az akcióval párhuzamosan elemezte a többi legális zeneletöltő hely átlagárait is. Sven Hansen, a magazin szerkesztője szerint az átlagosan egy zeneszámért elkért legfeljebb 1,99 euró erősen eltúlzott. Ennek az oka az, hogy mind a kiadók, mind a szerzői jogvédő szervezetek, mind pedig az online boltok óriási szeletet akarnak maguknak kihasítani a befolyó bevételekből. Amennyiben a profitéhséget legyőznék ennek a területnek a szereplői, akkor akár a zeneszámonkénti 50 centes ár sem lenne elképzelhetetlen.

A magazin a legfrissebb számában ezen kívül kritizálja a legális zeneletöltő portálokat a nehézkes és bonyolult zeneszám-letöltési és -megrendelési folyamatuk, illetve az alkalmazott digitális másolásvédelmi eljárások miatt is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #10
    Vicces az is h szar mp3at akarnak rám sózni a ma elvárható DVD-Audio hangzás helyett..
  • htmm #8
    ez jo kezdmensezes. Letoltom, ha tetszik fizetek es hallgatom. Ha meg nem tetszik, ugysem fogom hallgatni, emg nem is fizetek. Ez az elso ertelmes otlet! :-)
  • ollie #6
    Milyen átutalás? Ha Visa vagy Mastercard-al fizetsz, nicns semmi extra költség.